Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!

Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!

Pojem pyridoxín sa využíva ako synonymum či iný názov pre vitamín B6, ktorý radíme medzi dôležité vitamíny skupiny B. V skutočnosti ide o skupinu látok a zlúčenín, ktoré majú jednotný názov – vitamín B6. Tento vitamín je rozpustný vo vode, zúčastňuje sa mnohých enzýmových reakcií a je dôležitý z hľadiska metabolizmu. Má tiež vplyv na nervový systém, svalstvo či červené krvinky. Nedostatok tejto dôležitej látky sa môže prejavovať kožnými problémami, zápalmi v oblasti úst a hlavne problémami s nervovým systémom. Objaviť sa môže podráždenosť, depresie, okrem toho aj anémia a ďalšie ťažkosti. Aby sme sa vyhli problémom spojeným s deficitom pyridoxínu, na tanieri by sa nám mali pravidelne objavovať mnohé potravinové zdroje tejto látky. Ktoré to sú?

Mäso a ryby

Vitamín B6 nájdeme v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. V značných množstvách sa skrýva v rozličných druhoch mäsa suchozemských aj morských živočíchov. Zdrojom pyridoxínu je kuracie, morčacie i bravčové mäso. Taktiež ho nájdeme vo vnútornostiach, napríklad v kuracej pečeni. Skvelým zdrojom dôležitého vitamínu sú aj ryby, ktoré sú veľmi výživné. Losos, tuniak alebo aj iné plody mora sú tiež zdrojom zdravých tukov, bielkovín či nenahraditeľného vitamínu D, ktorý nám najmä v zimných mesiacoch môže kvôli nedostatku slnečných lúčov chýbať. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pankreasu? Môžeme ich ovplyvniť?

španát

Zdroj: Shutterstock®

Špenát

Vitamín B6 nájdeme aj v zelenine. Bohatá je napríklad tmavá listová zelenina. Na tanieri by sa nám pravidelne mal objavovať napríklad špenát, v ktorom sa ukrývajú aj ďalšie vitamíny skupiny B či železo a ďalšie minerály. Špenátom je možné napríklad podporiť zdravie očí. Obsahuje totiž karotenoidy, vrátane luteínu a zeaxantínu, ktoré prispievajú k ochrane očí a preventívne pôsobia proti degeneratívnym zmenám na sietnici. Konzumovať sa tiež oplatí rôzne druhy šalátu, kel či rukolu. Zdrojom pyridoxínu je tiež kapusta či karfiol.

Cícer

Predísť nedostatku pyridoxínu môžeme i konzumáciou strukovín. Vítanou súčasťou jedálnička je napríklad cícer, v ktorom nájdeme nielen značné množstvo vitamínu B6, ale aj vitamínu C či vitamínu K, draslíka, horčíka či železa. Je tiež veľmi bohatý na bielkoviny, ktoré tvoria okolo 20 percent jeho hmotnosti. Okrem toho obsahuje i vlákninu, vďaka čomu má priaznivý vplyv na vyprázdňovanie a správnu činnosť čriev. Zabúdať však netreba ani na ďalšie druhy strukovín, napríklad rôzne druhy šošovice, fazuľu či hrach. 

papája

Zdroj: Shutterstock®

Papája

I chutnú papáju si môžete dopriať, ak chcete svojmu telo doplniť vitamín B6. Toto ovocie je pritom skutočnou vitamínovou bombou. V papáji nájdeme veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Taktiež v nej nájdeme aj betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. Papája má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj na zdravie pokožky. Vitamín B6 však nájdeme aj v iných ovocných druhoch. Do jedálnička zaraďte banány, pomaranče, melón cantaloupe, ananás, avokádo či mango.

Zemiaky

I zemiaky obsahujú pyridoxín, ako aj ďalšie vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, fosfor, horčík a vlákninu. Zemiaky pritom môžu byť skutočne zdravou prílohou k mäsu či strukovinám, stačí ich správne pripraviť. Veľmi zdravé sú varené zemiaky v šupke, zemiaky pripravené na pare aj zemiaky pečené v rúre s malým množstvom tuku. Pyridoxín však obsahujú aj sladké zemiaky, nazývané tiež bataty. Sú bohaté na spomínaný betakarotén, luteín a zeaxantín či draslík. Bataty sa oplatí do jedálnička zaradiť pri vysokom krvnom tlaku, priaznivý vplyv majú aj na hladinu cukru v krvi. 

orechy

Zdroj: Shutterstock®

Orechy a semená

Rozličné druhy orechov a olejnatých semien sa do jedálnička oplatí zaradiť z mnohých dôvodov. Mnohé z nich sú nielen dobrým zdrojom vitamínu B6, ale aj ďalších látok nevyhnutných pre správnu funkciu ľudského organizmu. Vo všeobecnosti sú hlavne zdrojom zdravých tukov, a to cenných omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ako aj bielkovín. Taktiež ukrývajú mnohé minerálne látky a stopové prvky. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že oriešky aj semienka konzumujeme vždy v primeraných množstvách, pretože sú aj poriadne kalorické. V obsahu pyridoxínu pritom vynikajú pistácie, vlašské orechy, slnečnicové semená, ale napríklad i gaštany. 

Kvasnice

Ako posledné ešte môžeme spomenúť kvasnice, ktoré sú vo všeobecnosti dobrým zdrojom viacerých vitamínov skupiny B. Taktiež sú zdrojom vápnika, železa, bielkovín alebo vlákniny. Kvasnice majú navyše vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na činnosť tráviaceho aj nervového systému. A v ktorých ďalších potravinách nájdeme dôležitý vitamín B6? Jeho zdrojom sú napríklad i celozrnné potraviny, ktoré sú taktiež plné zložených sacharidov. Vďaka tomu poskytujú dostatočný pocit zasýtenia. Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť pri problémoch s vysokým cholesterolom, tiež majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. 

Odporúčame: Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní