Aké sú najčastejšie príčiny anémie? Nejde len o nedostatok železa!

Aké sú najčastejšie príčiny anémie? Nejde len o nedostatok železa!

Pojmom anémia definujeme stav, pri ktorom dochádza v tele k zníženiu koncentrácie hemoglobínu, čiže červeného krvného farbiva, v jednom litri periférnej krvi na hodnotu nižšiu ako 120 g v prípade žien a nižšiu ako 135 g v prípade mužov. Anémiu pritom sprevádzajú viaceré charakteristické príznaky. Ide hlavne o bledosť kože a nadmernú únavu, pocity slabosti, objaviť sa môže nechutenstvo, dýchavičnosť, nepravidelný srdcový rytmus či pocity chladu. V súvislosti s príčinami vzniku anémie sa hovorí najčastejšie o nedostatku železa. Áno, deficit tejto látky je veľmi častou príčinou anémie, no ani zďaleka nie jedinou. Čo všetko môže stáť za chudokrvnosťou?

Krvné straty

K vzniku anémie môže v prvom rade prísť v dôsledku zvýšených krvných strát, respektíve v dôsledku nadmernej straty červených krviniek. Príčinou môže byť napríklad úraz, ktorý je sprevádzaný ťažkým vnútorným alebo vonkajším krvácaním. Rovnako môžu byť príčinou anémie straty krvi pri veľmi silnej či dlhotrvajúcej menštruácii. Okrem toho môže za chudokrvnosťou stáť aj pomalá, no dlhodobá strata krvi, a to napríklad v dôsledku krvácania z hemoroidov alebo vredov v tráviacom systéme a podobne. 

Odporúčame: Poznáte všetky príčiny upchatého nosa? Niektoré prekvapia

nedostatok železa

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok železa

Za anémiou môže stáť okrem zvýšených krvných strát aj znížená tvorba červených krviniek, respektíve porucha krvotvorby, čo môže mať rozličné príčiny. Ako sme spomenuli vyššie, medzi najčastejšie príčiny anémie radíme nedostatok železa. Práve železo je okrem iného nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu. V dôsledku jeho nedostatku v tele vzniká takzvaná sideropenická anémia. Deficit železa v organizme môže v prvom rade spôsobiť jeho nedostatočný príjem v strave. Jeho dobrým zdrojom je mäso a vnútornosti, špenát, šošovica, cvikla či jahody. Nedostatok železa v tele však môže súvisieť aj s poruchou absorpcie tejto látky v dôsledku prítomných ochorení tráviacej sústavy.

Nedostatok vitamínu B12

Príčinou anémie môže byť taktiež nedostatok mnohých iných látok v tele človeka. Spôsobovať ju môže napríklad nedostatok vitamínu B12. V tomto prípade ide o takzvanú pernicióznu anémiu. Tento typ anémie je radený spravidla medzi autoimunitné ochorenia. Pri pernicióznej anémii sa vitamín B12 v dôsledku nesprávnej činnosti imunitného systému nedokáže správne vstrebávať, čo následne negatívne vplýva na tvorbu červených krviniek. K rozvoju tohto ochorenia môže prispievať genetika, niektoré ochorenia tráviaceho traktu, ako aj ďalšie faktory. Príčinou ďalších typov anémie tiež môže byť nedostatok kyseliny listovej či nedostatok medi.

anémia

Zdroj: Shutterstock®

Poškodenie kostnej drene či obličiek

Anémia môže ďalej súvisieť s niektorými ochoreniami či zdravotnými problémami, ktoré sa u jedinca vyskytujú. Príčinou môže byť napríklad porucha krvotvorby v dôsledku poškodenia a poruchy kostnej drene. Za takýmto poškodením kostnej drene, ktoré narúša jej činnosť, môžu stáť toxíny, niektoré lieky, žiarenie a podobne. Rozvoj anémie tiež môže súvisieť s ochoreniami obličiek. Pri poškodení obličiek môže byť narušená a znížená tvorba hormónu erytropoetín, čo má následne negatívny vplyv na tvorbu červených krviniek. Anémia tiež môže byť jedným z príznakov narušenej činnosti štítnej žľazy. 

Zvýšený rozpad erytrocytov

Okrem zvýšených krvných strát a zníženej tvorby červených krviniek môžeme medzi príčiny anémie vo všeobecnosti zaradiť aj zvýšený rozpad erytrocytov, čiže červených krviniek. V tomto smere rozlišujeme rozličné vrodené hemolytické anémie, pri ktorých nastáva predčasná deštrukcia erytrocytov. Tieto typy anémie môžu súvisieť s poruchou membrány erytrocytov, s poruchou ich metabolizmu, odlišnou štruktúrou hemoglobínu a podobne. Ako príklad môžeme spomenúť kosáčikovú anémiu, čo je genetické ochorenie, pri ktorom dochádza v dôsledku mutácie k tvorbe abnormálneho hemoglobínu, čo spôsobuje nesprávny tvar červených krviniek. Erytrocyty majú pri tejto anémii kratšiu životnosť a kosáčikový tvar, čo obmedzuje ich funkcie. Hemolytické anémie však môžu byť aj získané a na ich rozvoj môže počas života človeka vplývať mnoho vnútorných vonkajších faktorov. 

Odporúčame: Čo sú streptokoky? Toto by sme o nich mali vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní