Toto je podľa odborníkov najzdravšia zelenina na svete. Je aj vo vašom jedálničku?

Toto je podľa odborníkov najzdravšia zelenina na svete. Je aj vo vašom jedálničku?

Veľmi dobre vieme, že zelenina a ovocie by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička a na tanieri by sa nám v určitom množstve mali nachádzať niekoľkokrát denne. Ovocné a zeleninové plody sú plné vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov a ďalších cenných látok. Avšak, mnohí s konzumáciou ovocia a zeleniny, takpovediac, zápasia. Patríte aj vy k tým, ktorí zeleniny a ovocia veľa neskonzumujú?

Nuž, dostatočný príjem zeleniny a ovocia je dôležitý pre správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, ale aj pre dobrú imunitu, zdravé srdce a cievy či dobrú kvalitu vlasov a kože. Skutočne by sme si prijaté množstvo zeleniny a ovocia mali strážiť. A ktoré druhy zaradiť do jedálnička? Možno by vás zaujímala informácia, ktoré plody zaraďujú odborníci medzi tie najzdravšie druhy zeleniny a ovocia na svete.

Podľa agentúry CDC (Centers for Disease Control and Prevention), čiže Centra pre kontrolu a prevenciu liečiv, je tou najzdravšou zeleninou na svete pomerne nenápadná drobná zelenina, ktorú asi väčšina z nás nejako pravidelne ani nekonzumuje. Alebo má táto zelenina práve vo vašom jedálničku pevné miesto?

Odporúčame: ​Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?

Tou najzdravšou zeleninou je podľa výskumníkov žerucha

Podľa výsledkov staršej štúdie alebo prieskumu CDC, ktorá sa začala ešte v roku 2014, je najzdravšou zeleninou na svete mikrozelenina žerucha. Agentúra preskúmala až 47 potravín, pričom hľadali tie najsilnejšie druhy zeleniny a ovocia, ktoré sú najvýznamnejšie spojené s prevenciou, resp. znížením rizika vzniku chronických ochorení.

V plodoch sledovali prítomnosť až 17 životne dôležitých živín, vrátane vápnika, draslíka, vitamínov skupiny B, vitamínu K a C aj ďalších látok. Na prvom mieste v rebríčku najmocnejšej zeleniny a ovocia sa umiestnila práve spomínaná žerucha. Táto listová zelenina je bohatá na vitamín C, vitamín K, železo, draslík, fosfor, vlákninu, rôzne fytochemikálie a mnoho ďalších životne dôležitých zložiek.

Obrovským benefitom je jej nízka kalorická hodnota. Žeruche sa pripisuje preventívny účinok pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, nádorovými chorobami. Túto drobnú zeleninu je možné pridávať do rôznych pokrmov, vrátane polievok a hlavných jedál, nátierok či smoothie nápojov. 

Ďalšie plody v rebríčku najzdravšej zeleniny a ovocia na svete

A aké ďalšie druhy ovocia a zeleniny sa umiestnili v rebríčku najmocnejšej zeleniny a ovocia podľa CDC? Za spomínanou žeruchou nasledovala čínska kapusta a prvú trojku uzatvoril mangold. Nasledovali listy repy, špenát, čakanka, listový šalát, petržlenová vňať, rímsky šalát, listový kel. Ako je vidieť, prvých desať priečok obsadila zelená listová zelenina.

Aj na ďalších priečkach sa objavili práve druhy zeleniny z tejto kategórie, napríklad ružičkový kel či dokonca púpavové listy. Je zrejmé, že listová zelenina by mala skutočne tvoriť nemalú súčasť našej stravy, pretože je pre nás cenným zdrojom živín a má priaznivý vplyv na naše zdravie v mnohých smeroch. 

- Anketa

NACHÁDZA SA ŽERUCHA VO VAŠOM JEDÁLNIČKU?

Odpovedali 4 ľudia  

Áno, konzumujem ju pravidelne.
0%
Sem-tam ju zahrniem do stravy.
25%
Konzumujem ju len skutočne príležitostne.
50%
Žeruchu som nikdy nejedol/nejedla.
25%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní