Ako znížiť vysoký cholesterol? Hravo si s tým poradia tieto bylinky!

Ako znížiť vysoký cholesterol? Hravo si s tým poradia tieto bylinky!

I keď cholesterol je primárne vnímaný ako niečo negatívne a škodlivé pre naše telo, nie je to tak celkom pravda. Táto látka je dôležitá napríklad aj pre stavbu bunkových membrán a rovnako je súčasťou nervových obalov. 

Má však množstvo ďalších funkcií. Dôležité je pritom rozlišovať jeho dve zložky, a to cholesterol s nízkou hustotou, čiže LDL a potom cholesterol s vysokou hustotou, čiže HDL cholesterol. 

Pre zdravie človeka sú pritom rizikové najmä vysoké hladiny škodlivého LDL cholesterolu, ktorý sa môže usadzovať v stenách ciev a zvyšovať riziko vzniku viacerých zdravotných problémov. Ako proti nemu bojovať?

Čo pomáha pri vysokom cholesterole?

Pri problémoch s vysokým cholesterolom je veľmi dôležitá hlavne úprava stravy. Vhodný spôsob stravovania totiž dokáže značne pomôcť pri normalizovaní hladiny cholesterolu v krvi. V rámci toho je dôležité znížiť spotrebu tučného mäsa aj vysmážaných a mastných pokrmov a hlavne čo najviac eliminovať príjem nezdravých tukov. Taktiež je prínosné dávať si pozor na množstvo prijatého cukru.

Strava by mala pozostávať z dostatku zeleniny a ovocia, celozrnných potravín bohatých na vlákninu i zdravých tukov, ktorých zdrojom sú ryby i orechy. Okrem toho je nevyhnutný aj dostatočný pitný režim a dostatok pohybu. Veľmi nápomocné sú pri problémoch s vysokým cholesterolom aj rozličné bylinky. A ktoré to sú? 

Čakanka obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

1. Čakanka obyčajná

Medzi najlepšie bylinky, ktoré okrem iného pomáhajú aj pri problémoch s vysokým cholesterolom, patrí čakanka obyčajná. Charakteristická je svojimi krásnymi modrými kvetmi. Na liečebné účely sa využívajú viaceré časti rastliny, no pri vysokom cholesterole je účinná droga z koreňa čakanky. Táto tradičná a u nás značne rozšírená bylinka je veľkým pomocníkom pri mnohých ďalších neduhoch. Podporuje látkovú premenu, priaznivo vplýva na pečeň aj žlčník a zlepšuje trávenie.

Odporúčame: Od plaveckého ucha po infekciu: Aké sú najčastejšie problémy s ušami?

Pýr plazivý

Zdroj: Shutterstock®

2. Pýr plazivý

Ďalšou užitočnou rastlinou, ktorá je hlavne súčasťou bylinných zmesí na liečbu vysokého cholesterolu či iných ťažkostí, je aj pýr plazivý z čeľade lipnicovité. Pýr nie je len obyčajnou trávou či dokonca nevítanou burinou, ale hlavne liečivou bylinou. Slúži tiež na prečistenie krvi, pričom telo zbavuje toxínov. Okrem toho sa v ľudovom liečiteľstve využíva aj pri nepríjemných zápaloch močového mechúra.

Odporúčame: Aké sú účinky matcha čaju? Pre toto sa ho oplatí piť pravidelne!

Ľan siaty

Zdroj: Shutterstock®

3. Ľan siaty

V našom zozname našla miesto i ďalšia rastlina s krásnymi modrými kvetmi. Na hladinu cholesterolu v krvi priaznivo vplýva ľan siaty, konkrétne jeho semená, z ktorých sa dá pripraviť zápar. Ten v pozitívnom smere ovplyvňuje imunitný systém človeka a rovnako upokojuje podráždené sliznice žalúdka či čriev. Pri vysokom cholesterole je však dozaista dobré zaradiť ľanové semená i do svojho jedálnička. Obsahujú množstvo zdravých tukov, prečisťujú cievy a prispievajú k zníženiu rizika srdcovo-cievnych chorôb.

Kotvičník zemný

Zdroj: Shutterstock®

4. Kotvičník zemný

Kotvičník zemný je ľudovo nazývaný aj ako zelená viagra. Táto bylinka sa totiž využívala už v tradičných starovekých medicínach, a to pri liečbe neplodnosti, erektilnej dysfunkcie, impotencie a na zvýšenie libida. Prispieva k zvýšeniu hladiny testosterónu v mužskom tele a vo všeobecnosti podporuje správnu funkciu reprodukčných orgánov. Okrem toho tiež znižuje hladinu cholesterolu. Kotvičník rovnako napomáha upravovať krvný tlak.

Odporúčame: Viete, čo sú prebiotiká? Prečo ich potrebujeme a kde ich nájdeme?

Veronika lekárska

Zdroj: Shutterstock®

5. Veronika lekárska

Nakoniec má v tomto zozname miesto tretia bylinka s krásnymi modrými kvetmi, ktorou je veronika lekárska. Na liečebné účely sa využíva jej kvitnúca vňať. Droga z veroniky priaznivo ovplyvňuje činnosť dýchacieho aj močového ústrojenstva. Môže pomôcť pri zápaloch močového mechúra aj chronických chorobách obličiek. 

Okrem toho podporuje látkovú premenu, prečisťuje krv a je účinná aj pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Veronika má dezinfekčné a protizápalové účinky. Pri použití zvonka podporuje hojenie rán aj kožných ochorení.

Ďalšie bylinky, ktoré sú účinné v boji s vysokým cholesterolom:

  • rozmarín,
  • arónia čierna, 
  • chmeľ obyčajný, 
  • senovka grécka,
  • horec žltý,.

Tip: Rastlinné oleje, ktoré pomáhajú znížiť vysoký cholesterol 

  • Olej z vlašských orechov,
  • Olej z pšeničných klíčkov,
  • Ľanový olej,
  • Konopný olej,
  • Sezamový olej, 
  • Bodliakový olej.

Aktualizovaný článok: 11.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kates Svelova 14.07.23 15:09

KS
karma
-1.00

Ahojte. K bylinkám mám veľmi blízko, nakoľko moja babička a prababička tiež využívali veľmi často túto takzvanú silu prírody. Moja babka robila veľmi často rôzne čaje z byliniek, dokonca krémiky, sirupy, naozaj hoci čo. Bola to prvotriedna kvalita a zaručený účinok. Ako malá som mávala dosť často problémy s imunitou a taktiež aj tráviace problémy. Pamätám si, že moja babka mi robievala preto dosť často čaje z Čakanky obyčajnej. Tento čaj mi naozaj moc nechutil, ale verila som babke, že naozaj budem vďaka nemu čoskoro zdravá a budem sa cítiť lepšie. Moja mama síce bola radšej za odbornú starostlivosť od lekárov, čo aj samozrejme bola, ale lieky mi dáko na moje problémy moc nezaberali. Našťastie čaj od mojej babky ma dal do poriadku už do 2 mesiacov. Od vtedy som vždy radšej za prírodné liečby a liečivá, pretože v nich vidím účinný a rovnako tak aj bezpečný efekt. Taktiež sa mi často starala o rozbité kolená pomocou zábalov z bylín. Bola naozaj super a mám jej do dnes za čo ďakovať. Ďakujem za prečítanie a pekný zvyšok dňa.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní