Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

Chcete si posypať zemiaky čerstvou petržlenovou vňaťou, uvariť bylinkový čaj z práve odtrhnutých lístkov mäty alebo miešaný letný drink osviežiť voňavou medovkou? Nemáte ale záhradku a rýchlené bylinky zo supermarketu nie sú pre vás to pravé orechové? Aj na balkóne si vypestujete vlastné bylinky. Ušetríte peniaze aj cestu do obchodu, bylinky budete mať čerstvé a balkón plný vône, ktorá môže odpudiť aj dotieravý hmyz. Navyše bylinky vyzerajú zaujímavo a dekoratívne. Poradíme vám, ako na to.

Pretože bylinky donesené zo supermarketu vám po presadení rýchlo zvädnú, kúpte si sadenice na farmárskych trhoch a v záhradníctvach alebo si ich vypestujte sami zo semienok. Ak vaši známi majú bylinky vo svojej záhrade, určite vám darujú časť aj s koreňom, lebo taká medovka, mäta alebo oregano sa správajú ako burina a treba ich „krotiť“.

Pozri aj: Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

Bylinky na balkóne - stena

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko pestovateľských rád

Vašim bylinkám sa bude dariť, keď dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Ak ste sa rozhodli zasadiť vaše obľúbené bylinky do jednej nádoby, zvážte, aké majú požiadavky na svetlo, pôdu a zálievku. Suchšiu pôdu znesú šalvia, tymian a rozmarín, zatiaľ čo bazalka a petržlen potrebujú viac vlhkosti. Južný balkón svedčí aj ďalším bylinkám, ako sú levanduľa, estragon a majoránka. Zistite si aj výšku rastlín. Napríklad fenikel, ktorý je dosť vysoký, by nevyzeral dobre vedľa o dosť nižšej mäty. Zatiaľ čo v záhrade majú bylinky dosť miesta na rast, priestor v kvetináčoch je obmedzený. Na to musíte myslieť pri sadení byliniek, ktoré sú expanzívne, ako mäta alebo oregano a dopriať im dostatok miesta. Najvhodnejšie je, keď ich umiestnite samostatne do nádob. 

Bylinky na balkóne - črepník

Zdroj: Shutterstock®

Vyberáme vhodné nádoby

Vo všeobecnosti možno povedať, čím väčšia, tým lepšia. Veľkosť kvetináčov a ich množstvo závisí od rozlohy balkóna alebo terasy. Môžete si vybrať z množstva materiálov. K štýlovým a atraktívnym patrí tradičná terakota, obľúbené sú odolné keramické kvetináče ponúkané vo veľkej farebnej škále, prírodne pôsobia drevené nádoby. Výhodou plastových je ľahkosť a cenová dostupnosť.

Inšpiruj sa: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

Bylinky na balkóne - nádoby

Zdroj: Shutterstock®

Výživa je dôležitá

Aby z črepníkov mohla odtekať prebytočná voda, potrebujú drenážne otvory. Nasleduje drenážna vrstva, na ktorú možno použiť trochu štrku. Vhodný bylinkový substrát je jemný a priepustný, z rašeliny, kokosového vlákna  a organického hnojiva. V záhradkárskych obchodoch si zadovážite už namiešanú zeminu na bylinky. Polievajte ich podľa druhu bylinky a veľkosti črepníka, raz za čas prihnojte organickým tekutým hnojivom. Pravidelne bylinky zbierajte, tým podporíte ich rast, hustotu a udržíte vhodný tvar.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní