Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​

Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​

Príjemnú dovolenku pri mori môže razom prekaziť čudné priehľadné stvorenie. Reč je o medúzach, ktoré sa vyskytujú v každom mori sveta a taktiež v niektorých jazerách a rybníkoch. Popŕhlenie medúzou nie je vôbec zriedkavé a väčšinou je aj veľmi ľahko vyliečiteľné - pomocou osvedčených tipov a trikov. Čo robiť, ak vás popáli medúza? Na moč ani nepomyslite!

Popŕhlila ma medúza. Čo teraz? ​

Popálenie alebo popŕhlenie medúzou môže byť veľmi bolestivé. Málokedy sa však stane, že ohrozí život človeka, na ktorého tento vodný živočích zaútočí. Preto je dôležité vedieť to, ako správne postupovať, keď k incidentu príde. V prvom rade vylezte z vody. Nechcete predsa riskovať, že vás medúza popŕhli znova a nedajbože na tom istom mieste... Keď už ste mimo vody a napadne vám vyliať si na ranu pitnú vodu, tento nápad rýchlo zažeňte do ústrania. Sladká voda by vám mohla spôsobiť viac bolesti. Miesto si vyčistite slanou vodou z mora, pričom sa snažte rukou rany priamo nedotýkať.

Zaujme ťa: Šťastie a jeho efekt na zdravie ľudí: Dôkaz, že naozaj existuje​

bolí popálenina od medúzy

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

Čo pomáha? ​

Po akom lieku teda siahnuť, ak vás popáli medúza? Napriek všetkým odporúčaniam a poverám, najlepšie zaberá celkom obyčajný ocot. Poriadne si ním ranu vypláchnite, prípadne pomocou pinzety povyťahujte chápadielka v rane. Pamätajte na to, že nie každá rana od popŕhlenia medúzou vyzerá rovnako. Na bolestivú ranku môže okrem octu pomôcť aj pena na holenie alebo teplá voda či obklad, no až po dôkladnom vyčistení slanou vodou, octom alebo penou na holenie.

Vo väčšine prípadov sa s popáleninou od medúzy k lekárovi nechodí, no neváhajte za ním zájsť v prípade, že popálenina zaberá príliš veľkú plochu, neprimerane silno bolí či sa rozširuje. Pre zmiernenie svrbenia si dajte hydrokortizónovú masť alebo orálne antihistaminikum a na bolesť si dajte klasický liek od bolesti.

Pozri aj: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

kde žijú medúzy

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

Po čom nesiahať? ​

Určite ste videli populárnu epizódu zo seriálu "Priatelia", kde sa taktiež odohral incident s medúzou. Práve vďaka tomuto sitcomu je známa povera, že na popáleninu od medúzy zaberá ľudský moč. Vedecky a lekársky to však nie je ničím podložené a odborníci tvrdia, že je to takpovediac nezmysel.

Čo si na ranu od medúzy nedávať:

  • Moč
  • Sódu bikarbónu
  • Alkohol
  • Sťahovací obväz
  • Pitnú vodu
  • Uterák

Keď už máme teóriu zvládnutú, nezostáva nám nič iné, len vám popriať príjemnú dovolenku bez medúzových incidentov. V prípade, že sa popáleniu nevyhnete, viete, čo robiť!

Vyskúšaj: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní