Ako prať mikrovláknové utierky a handričky? Robte to správne, inak hrozí ich znehodnotenie

Ako prať mikrovláknové utierky a handričky? Robte to správne, inak hrozí ich znehodnotenie

Je bežné, že v domácnosti máme zásobu rôznych čistiacich prípravkov a ďalších pomocníkov, ktoré sú nevyhnutné pri udržiavaní domova v čistote. Našli by sa u vás doma aj nejaké utierky alebo handričky vyrobené z mikrovlákna? Keďže sú veľmi efektívne pri upratovaní a čistení, mnohí si ich používanie obľúbili a nedajú na ne dopustiť.

Mikrovláknové utierky sú vyrobené, ako názov napovedá, z mikrovlákna. Mikrovlákno v súčasnosti predstavuje jeden z najjemnejších materiálov, ktorý je zároveň veľmi pevný a silný. Tento funkčný syntetický materiál pozostáva z hustých polyesterových a polyamidových vlákien, pričom tieto jemné vlákna sú mnohonásobne tenšie ako ľudský vlas či bavlnené vlákno.

Vďaka takejto štruktúre má mikrovlákno viacero benefitov. Z mikrovlákna sa dnes už vyrábajú rôznorodé veci, vrátane spomínaných utierok a handričiek.

Výhody mikrovláknových utierok

  • Medzi výhody mikrovláknových utierok a handričiek, ktoré zabezpečuje mikrovlákno, patrí v prvom rade vysoká absorpčná schopnosť – absorbujú mnohonásobne viac vody oproti svojej hmotnosti.
  • Tieto utierky absorbujú špinu, prach a rôzne iné nečistoty, čím zabezpečujú efektívne čistenie, a to aj bez použitia chemikálií. Možné je použitie nasucho aj namokro.
  • Sú veľmi univerzálne. Vhodné sú na čistenie interiéru, no uplatnia sa aj vonku, napríklad pri čistení auta. Utierky z mikrovlákna si, takpovediac, rozumejú s rôznymi povrchmi, napríklad kamennými (ak sú hladké) a drevenými povrchmi, sklom aj plastovými a kovovými povrchmi.
  • Veľkou výhodou takýchto utierok je aj to, že sú veľmi jemné a sú šetrné aj k citlivým povrchom, ako sú napríklad obrazovky. Nezanechávajú škrabance.
  • Ďalším benefitom je rýchle schnutie, oproti iným textíliám vyschnú omnoho rýchlejšie.
  • Sú odolné a majú dlhú výdrž bez straty vlastností.

Správna starostlivosť o mikrovlákno

Hoci je mikrovlákno odolný materiál a mikrovláknové handričky sľubujú dlhú trvácnosť, to neznamená, že sú nezničiteľné. Dôležitá je správna starostlivosť, nesprávna manipulácia totiž môže viesť k ich poškodeniu. Zdá sa vám, že neustále kupujete nové utierky a handričky z mikrovlákna a poriadne vám nevydržia?

V prvom rade je vhodné vsadiť na skutočne kvalitné mikrovláknové utierky, pri ktorých je ale potrebné obvykle počítať aj s vyššiu cenou. Avšak, kvalitnejšie mikrovlánové utierky s vyššou gramážou sú spravidla odolnejšie a ich životnosť je pri vhodnej starostlivosti naozaj dlhá – pokojne až 500 pracích cyklov.

A ako sa správne starať o utierky z mikrovlákna? Najzásadnejším faktorom je ich udržiavanie v čistote. Ak budeme mikrovláknové utierky opakovane používať a podceníme ich čistenie, nečistoty sa v nich môžu veľmi silno usadiť a môže byť problém ich odstrániť. Preto ich podľa potreby čistite pravidelne.

Než sa pustíte do ich čistenia, vždy skontrolujte štítok na handričke, na ktorom nájdete pokyny na správne použitie a čistenie (napr. pri akej teplote, s použitím akých prípravkov a podobne). Prípadne sa tieto informácie môžu nachádzať na obale produktu, v príbalovom letáčiku alebo na online stránke, z ktorej ste si handričku objednali. Pri používaní mikrovláknových handier vždy dodržujte pokyny výrobcu.

Odporúčame: Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

Ako prať utierky a handry z mikrovlákna v práčke?

Ako prať mikrovláknové handry a utierky, aby sme ich udržiavali čisté a dlhodobo funkčné? Čistenie mikrovlákna je obvykle možné aj bežne v práčke. Avšak, pranie mikrovláknových handier v práčke má isté zásady, ktoré je potrebné dodržiavať:

  • ak výrobca neudáva inak, mikrovláknové handričky je vhodné prať pri teplote maximálne 40 °C (prípadne 60 °C, ak to výrobca povoľuje),
  • vhodné je pri praní utierok z mikrovlákna zvoliť program na jemnú bielizeň alebo syntetiku,
  • mikrovláknové handričky perieme v práčke buď samostatne, alebo s inými syntetickými jemnými tkaninami, nikdy nie s prírodnými látkami, napríklad bavlnou,
  • prať mikrovlákno je možné s použitím buď špeciálneho prípravku na pranie mikrovlákna, alebo aj tekutého prášku alebo gélu na bielizeň z funkčných materiálov (napr. gélu na pranie športových odevov), prípadne sú vhodné aj mydlové pracie prostriedky,
  • pri praní mikrovláknových utierok a handričiek nepoužívame bielidlá, taktiež sa neodporúča pranie s avivážou, ktorá môže narušiť absorpčnú vlastnosť utierky,
  • na práčke nenastavujte žmýkanie na vysoké obrátky.

Ručné pranie mikrovlákna

Prať pár handričiek z mikrovlákna samostatne v práčke nie je veľmi ekonomické ani ekologické. Ak nemáte práčku čím iným zaplniť, pokojne utierky preperte v rukách. Je to jednoduchá metóda na ich očistenie a dokonca aj najšetrnejšia.

Ako prať utierku z mikrovlákna v rukách? Postačí teplá voda, nie horúca! Handričku stačí namočiť do teplej vody a klasicky ju preprať rukami, aby sa všetky nečistoty uvoľnili. Ak je utierka viac špinavá, môžete zvoliť pranie s obyčajným mydlom (ideálne s neutrálnym pH). Po prepratí handričku alebo utierku ľahko vyžmýkajte a nechajte uschnúť.

Odporúčame: ​Ako správne skladovať chlieb a pečivo? Pozor, tieto chyby nerobte, ohrozujete svoje zdravie!

Dajú sa mikrovláknové utierky vyvárať?

Je vaša mikrovláknová handrička skutočne špinavá, resp. je v nej špina naozaj veľmi zažraná a odoláva bežnému čisteniu? V tom prípade môžete skúsiť aj čistenie pri vyšších teplotách, avšak, vhodné je to hlavne pri hrubších a odolnejších handričkách, pri ktorých výrobca udáva aj možnosť prania pri teplote do 90 °C.

Teoreticky môžete prakticky akúkoľvek mikrovláknovú handričku vyprať aj pri vyššej teplote do 90 °C, no je potrebné počítať s tým, že to môže skrátiť jej životnosť. V každom prípade, ak máte veľmi špinavé mikrovláknové handričky, skúste ich vyvariť s octom a jedlou sódou. Postup je nasledovný:

  • do väčšieho hrnca dáme variť vodu a nahádžeme doň špinavé handričky,
  • pridáme asi 250 ml kuchynského octu a pár lyžíc jedlej sódy (sódy bikarbóny) – začne to peniť, preto hrniec nemajte naplnený až po vrch,
  • pridáme pár kvapiek prípravku na čistenie riadu a na miernom ohni necháme bublať maximálne 10 minút,
  • odstavíme z ohňa a necháme utierky vo vode vychladnúť,
  • nakoniec ich preperieme v rukách čistou vodou (aby sa odstránili zbytky použitých prísad) a necháme uschnúť.

Sušenie utierok z mikrovlákna

Starostlivosť o mikrovláknové utierky by mala zahŕňať aj ich správne sušenie. Vo všeobecnosti sa použitie sušičky skôr neodporúča. Ideálne je nechať mikrovláknové handričky iba voľne postupne uschnúť vonku na balkóne alebo vnútri na sušiaku na bielizeň. Tieto handričky nikdy nedávajte sušiť na teplý radiátor!

Je možné mikrovláknové utierky a handry žehliť?

Je žehlenie neoddeliteľnou súčasťou domácich prác vo vašej domácnosti a bežne napríklad žehlíte aj klasické kuchynské utierky? Pri handričkách a utierkach z mikrovlákna by ste si mali žehlenie odpustiť. Keďže mikrovlákno predstavuje syntetický materiál s veľmi jemnými vláknami, nemalo by byť vystavované vysokým teplotám žehličky.

Prežehlením mikrovláknových utierok si koledujeme o poškodenie vlákien a následnú stratu ich vlastností a účinnosti. Môže dôjsť k spáleniu mikrovlákien a strate ich schopnosti absorbovať tekutiny. Ak navyše na handričke zostali napríklad nejaké chemikálie z upratovania, môže to ešte viac reagovať s teplom a spôsobiť rôzne škvrny na látke alebo jej úplne zničenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní