Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

Vlašské orechy mnohí priam zbožňujú. Sú zdrojom zdravých tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, tiež doplnia telu bielkoviny, ako aj viaceré vitamíny a minerálne látky. Sú chutné a perfektné na samostatné chrúmanie, aj ako prísada do rôznych jedál, vrátane múčnikov a rôznych sladkých dobrôt.

Tieto oriešky neodmysliteľne patria k jeseni, mnohým z nás dozrievajú dokonca v záhrade. Ani vy sa neviete dočkať, kedy puknete tvrdú škrupinu a pochutnáte si na lahodnom vlašskom oriešku? A čo následne spravíte zo škrupinou? Asi väčšina by povedala, že skončí v koši. Dajú sa vôbec nejako využiť škrupiny z vlašských orechov?

Verte tomu, že áno, a to nielen jedným či dvomi spôsobmi. Škrupiny z vlašských orechov nachádzajú skutočne všestranné využitie. Skúsili ste napríklad čaj z orechových škrupín? Alebo ste niekedy použili orechové škrupiny v záhrade? Prinášame tie najlepšie tipy na využitie orechových škrupín, ktoré by inak skončili pravdepodobne v koši. 

TOP tipy na využitie škrupín z orechov:

1. Orechové škrupiny proti kašľu

V prvom rade sa pozrime na použitie orechových škrupín pre naše zdravie. Vedeli ste o tom, že sa dá pripraviť odvar z orechových škrupín na kašeľ a iné ťažkosti? Pripraviť čaj z orechových škrupín nie je náročné.

Orechové škrupiny (asi 12 kusov) zalejeme 500 ml vody, privedieme k varu a povaríme asi 20 minút. Potom necháme ešte 15 minút lúhovať a scedíme. Môžeme osladiť medom.

Využitie takéhoto orechového odvaru zo škrupín je rôznorodé. Podávať ho možno pri kašli, nachladnutí, bolestiach v hrdle, ale aj problémoch so žalúdkom. Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. 

Odporúčame: ​Hurmikaki v kuchyni – TOP recepty z hurmikaki, ktoré sa oplatí vyskúšať

2. Mleté škrupiny z orechov ako hnojivo

Orechové škrupiny využijeme aj v pri pestovaní rastlín. Škrupina vlašských orechov obsahuje rôzne minerály, vrátane vápnika, draslíka či fosforu, ako aj ďalšie cenné látky a zložky. Ako využiť živiny škrupín orechov pre rastliny?

Živiny škrupín orechov do záhrady alebo k izbovým rastlinám dostaneme jednoducho tak, že škrupiny rozdrvíme a pomelieme na jemnučký prášok a ten primiešame do pôdy. Jednoduché, však?

3. Orechové škrupiny pre rastliny ako drenáž

Ďalší spôsob, ako použiť škrupiny orechov pri pestovaní rastlín, je ich využitie na tvorbu drenážnej vrstvy na spodku kvetináčov alebo nádob, v ktorých rastliny pestujeme. Drenážna vrstva je dôležitá pre odvádzanie prebytočnej vody a prevenciu premočenia koreňového systému.

Obvykle sa používa napríklad keramzit (umelé kamenivo) alebo rôzne drobné kamienky. Máte doma orechový strom, teda aj bohatú zásobu orechových škrupín? V tom prípade môžete ako drenážnu vrstvu pokojne použiť aj rozdrvené škrupiny vlašských orechov.

4. Orechové škrupiny ako mulč

Orechové škrupiny v záhrade môžeme použiť ešte aj ďalším spôsobom. Ak nemáte len pár gramov orechových škrupín, ale poriadnu zásobu a radi trávite čas prácou na záhradke, máme pre vás užitočný tip. Orechové škrupiny dokážu poslúžiť ako mulč, teda ako materiál navrstvený na povrchu pôdy.

Mulč spravidla slúži na zadržiavanie vlahy v pôde, potláčanie rastu burín aj vylepšenie vzhľadu miesta. Ako mulč sa dajú použiť rôzne materiály. A pokojne to môžu byť aj orechové škrupiny, či už celé polovičky, ale trošku porozbíjané. 

Odporúčame: Najsmradľavejšie jedlá na svete – už ste niečo z tohto zoznamu 9 jedál konzumovali?

5. Tvrdé škrupiny z orechov na pálenie

Vedeli ste o tom, že sa dajú použiť orechové škrupiny ako palivo? Ak máte doma kozub, nebojte sa spaľovania škrupín vlašských orechov. Majú dobrú výhrevnosť a benefitom je šíriaca sa príjemná vôňa. Avšak, po zdanlivo nepotrebných škrupinách z vlašských orechov môžete siahnuť aj pri grilovaní alebo opekaní v ohnisku.

6. Orechové škrupiny na čistenie hrubých povrchov

Ako inak využiť tvrdé škrupiny v domácnosti? Napríklad na čistenie. Orechové škrupiny rozomeľte na hrubší prášok a pridajte k nejakému čistiacemu prípravku, buď krémovému alebo gélovému. Vytvoríte si takto čistiaci prípravok s drsnými abrazívnymi čiastočkami, ktoré pomôžu odstrániť aj odolnú špinu.

Avšak, takéhoto čistiaceho pomocníka určite nepoužívajte na všetky povrchy, hlavne nie také, ktoré sa môžu ľahko poškriabať a poškodiť. Čistič s orechovými škrupinami poslúži napríklad na očistenie náradia a pracovných pomôcok a rôznych hrubých povrchov.

7. Orechový píling zo škrupín na nohy

Využiť abrazívny a čistiaci účinok pomletých škrupín sa dá aj iným spôsobom. Pomocou orechových škrupín si môžeme vyrobiť veľmi účinný domáci prírodný píling. Siahnite po tvrdých škrupinách vlašských orechov a rozomeľte ich najemno. Pridajte trošku rastlinného oleja, napríklad mandľového.

Zamiešajte, vzniknúť by vám mala hustejšia pasta. Tento píling je skvelý hlavne na drsnejšie nohy a päty, prípadne na ruky, ak ich nemáte úplne citlivé. Keďže môže byť tento orechový píling zo škrupín drsnejší, na tvár ho skôr nepoužívame.

8. Orechový nálev zo škrupín pre vlasy

Ďalší tip, ako orechové škrupiny skvele pomôžu pri starostlivosti o telo, alebo v tomto prípade konkrétne vlasy. Trošku rozdrvte orechové škrupiny (asi 10 kusov) a zalejte ich 1 l vody. Nechajte lúhovať počas celej noci a ďalší deň priveďte k varu. Chvíľku povarte a následne nechajte ochladnúť na takú teplotu, aby sa odvarom dali opláchnuť vlasy.

Takto pripravený orechový nálev zo škrupín je skvelý na preplachovanie vlasov. A prečo to robiť? Dodáte vlasom silu, podporíte ich výživu a regeneráciu. Odvar je skvelý na hnedé vlasy, ktorým dodá lesk. Tiež ho môžete vyskúšať pri lupinách alebo nadmernom padaní vlasov. 

Odporúčame: ​Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.

9. Škrupiny z orechov na bielenie zubov

A máme ešte jeden tip na použitie orechových škrupín pre krásu. Škrupiny je potrebné v prvom rade rozomlieť na úplne jemný prášok. Následne pridáme malé množstvo vody, aby nám vznikla pasta. A touto pastou si môžeme trochu prečistiť zuby, vďaka čomu podporíme ich belosť. Samozrejme, s takýmto prírodným domácom bielením zubov to nie je vhodné preháňať.

10. Skúste vyrobiť ozdoby z orechových škrupín

Ak vám kreativita a tvorivosť nie sú cudzie, zoberte orechové škrupiny a niečo pekné z nich vyčarujte. Napríklad z nich môžeme vyrobiť maličké vonné sviečky, prípadne ich môžete podrviť a použiť na dekorovanie doma robených väčších sviečok.

Škrupiny sa tiež dajú použiť na dekorovanie ozdobných vencov alebo na výrobu vianočných ozdôb či iných malých závesných ozdôbok na iné príležitosti. Ak máte doma malé deti, isto sa s nimi zabavíte. Vytvárať si s z nich môžete napríklad malé zvieratká.

11. Hračky pre domácich miláčikov z orechových škrupín

A ešte jeden tip na to, čo sa dá z orechových škrupín vykúzliť. Vyskúšate použitie škrupiny z orechov na výrobu hračky pre domáceho miláčika? Dávať škrupiny hrýzť psíkovi asi veľmi neodporúčame, keďže sa môžu lámať na ostré kúsky. Ak však napríklad pár škrupín prepojíte špagátikom a zavesíte do klietky pre vtáčiky alebo škrečky či iné drobné hlodavce, isto si s takouto hračkou užijú veľa zábavy. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní