Najčastejšie chyby pri česaní vlasov – ktorých z týchto 8 zlozvykov sa dopúšťate aj vy?

Najčastejšie chyby pri česaní vlasov – ktorých z týchto 8 zlozvykov sa dopúšťate aj vy?

Farba či hustota vlasov nám skrátka boli dané do vienka, čo ovplyvniť nevieme. No ich aktuálna kvalita môže byť výsledkom pôsobenia mnohých rôznych vonkajších a vnútorných faktorov, vrátane spôsobu ich umývania, používanej kozmetiky či dokonca stravy. Trápia vás napríklad vypadávajúce vlasy alebo máte pocit že vôbec nerastú, prípadne sa lámu a nevyzerajú pekne? 

I to môže súvisieť s tým, ako sa o vlasy staráme. Správna starostlivosť podporuje zdravý rast vlasov a ich dobrú kvalitu. Čo ak vám povieme, že poškodené vlasy môžu byť napríklad spôsobené aj nesprávnym česaním? Ak si myslíte, že správne česanie vlasov nie je nič náročné a každý to predsa musí ovládať, nuž, môžete sa mýliť. 

Nesprávnou technikou pri česaní vlasov si koledujeme o vypadávanie vlasov a ich nadmerné lámanie, pokojne však aj dlhodobé poškodenie. Pozrite sa spolu s nami na najčastejších 8 chýb pri česaní vlasov a na to, aké má česanie pravidlá. 

Najčastejšie chyby pri úprave vlasov hrebeňom:

1. Výber nesprávneho hrebeňa alebo kefy

Myslíte si, že je hrebeň ako hrebeň a kefa ako kefa a nezáleží na tom, s čím si vlasy uhladíme? Omyl! Používaním nesprávneho hrebeňa alebo kefy si koledujeme o nemalé problémy s vlasmi. Pri výbere pomocníka na česanie v prvom rade musíme zvážiť typ vlasov, prípadne ich aktuálny stav či dĺžku. 

Iné hrebene a kefy sú vhodné pre jemné redšie vlasy, iné pre hustú hrivu a iné pre kučery. Pred výberom vhodného hrebeňa je preto najlepšie si trošku naštudovať, aký pomocník bude najlepšie vyhovovať vašim vlasov. Napríklad pre jemné vlasy sa odporúča kefa s jemnými štetinami, ktorá je vhodná aj na vlasy so sklonom k štiepeniu končekov. Hrebene s riedkymi zubami bývajú vhodné pre kučeravé vlasy či hustú hrivu.

Okrem toho sa zohľadňuje pri výbere aj to, či chceme hrebeň na klasické rozčesávanie alebo na styling vlasov. Okrúhle kedy sa používajú na vyfúkanie vlasov, úzky hrebeň s hustými zubmi alebo štetinami zase na tupírovanie. Takýchto pomocníkov na bežné rozčesávanie vlasov nepoužívame. 

Odporúčame: ​Ako bojovať proti chrápaniu? Pozor, toto sú potraviny zvyšujúce riziko chrápania!

2. Česanie od korienkov po končeky vlasov

Chcete sa vyhnúť poškodeniu vlasov? V tom prípade si nikdy nečešte vlasy jedným súvislým pohybom od korienkov po končeky, teda nie v prípade prvotného rozčesávania. Ak sú vlasy niekde vo vrchnej časti zamotané a my ich budeme hrebeňom ťahať stále nižšie až po končeky, tak riskujeme ich polámanie a vytrhnutie.

Vlasy by sa mali začať šetrne rozčesávať od končekov a pomaly postupovať smerom nahor. Až nakoniec môžeme rozčesané vlásky prejsť kefou zhora nadol, čím po celých vlasoch rozdistribuujeme oleje bohaté na živiny, ktoré produkuje pokožka hlavy.

3. Česanie výhradne končekov vlasov

Niektoré ženy si češú vlasy len asi od prostriedku. Napríklad tie, ktoré majú mastné vlasy, to často robia preto, aby sa im česaním vlasy ešte rýchlejšie nezamastili. Avšak, aj česanie vlasov v najvrchnejšej časti, teda pri korienkoch, má svoj význam. Česanie vlasov pri korienkoch predstavuje v prvom rade skvelú masáž, ktorá stimuluje krvný obeh v pokožke hlavy, čo môže podporiť i rast vlasov.

Okrem toho je česanie pri korienkoch dôležité aj z toho dôvodu, ktorý sme spomenuli vyššie. Pokožka hlavy produkuje cenné oleje, ktoré vlasom dodávajú živiny. Práve česaním sa z oblasti korienkov dostanú tieto látky až na končeky.

4. Česanie mokrých vlasov

Češete si vždy len suché vlasy, alebo naopak patríte k tým, ktoré si musia vlasy očesať hneď po umytí? V tomto smere asi nie je len jedna správna odpoveď, avšak, vo všeobecnosti môžeme povedať, že chybou je skôr česanie mokrých vlasov. Totižto, samotný vlas, ak je mokrý, je v podstate najzraniteľnejší. Je oslabený a náchylnejší k poškodeniu a polámaniu.

Preto sa odporúča česať až presušené vlasy. Vhodné je šetrné sušenie vlasov fénom, no sušenie vlasov uterákom, a to silným drhnutím, vhodné nie je. Neodporúča sa ani ponechávať vlasy schnúť na vzduchu, pretože sú takto dlhší čas mokré, a tým pádom aj náchylné k poškodeniu.

Existujú však isté výnimky, pri ktorých sa skôr upúšťa od česania suchých vlasov. Je to hlavne v prípade, ak máte kučeravé vlasy. Kučeravé vlasy sa češú po umytí, a to správnym hrebeňom a správnou technikou. Česanie suchých kučeravých vlasov spôsobuje nepekný krepovatý vzhľad. Ak máte rovné vlasy a neviete si predstaviť vlasy pred sušením neočesať, voľte hrebeň určený na mokré česanie.

5. Žiadne rozčesávanie vlasov pred umývaním

Ako sme spomenuli vyššie, mnohé ženy si nevedia predstaviť vlasy po umytí a pred sušením neočesať. Avšak, ich zamotanie je neraz spôsobené tým, že vlasy nie sú dobre rozčesané pred umývaním vlasov. Zdá sa vám česanie hrivy pred navlhčením a nanesením šampónu ako niečo úplne zbytočné?

Ak tento krok pri čistení vlasov preskakujeme a rovno vlasy práve rozpustené z vrkoča namočíme a začneme šampónovať, koledujeme si o poriadne zamotanie a horšie rozčesávanie. Samozrejme, vlasy si môžeme zauzliť aj počas nešetrného drhnutia šampónom – šampón aplikujeme vždy šetrne, ale dôkladne. 

Odporúčame: ​Hurmikaki v kuchyni – TOP recepty z hurmikaki, ktoré sa oplatí vyskúšať

6. Prudké česanie a ťahanie zamotaných vlasov

Asi nemusíme viac hovoriť o tom, že príliš prudkým česaním si vlasy môžeme skutočne veľmi rýchlo polámať a poškodiť, nehovoriac o tom, že si povytrhávame ešte zdravé a rastúce vlasy. Rozmotávať zamotané vlasy niekedy môže byť zdĺhavé, no mali by sme to robiť pomaly a postupne.

Vôbec nie je vhodné česať sa prudko a pri pocite nejakého zauzlenia silno ťahať smerom nadol. Ťahaním zamotaných vlasov narobíme viac škody ako úžitku. K vlasom vždy pristupujte opatrne a jemne, oni sa vám za to odvďačia krásnym a zdravým vzhľadom.

7. Príliš dlhé alebo časté česanie vlasov

Správne česanie vlasov je síce potrebné, no aj tu platí, že nič netreba preháňať. Aj vy ste sa stretli s odporúčaním, že vlasy je potrebné si prečesať 100-krát? Ide o veľký mýtus, ktorý môže mať poriadne škodlivý efekt na vlasy. Podobne negatívny účinok má aj príliš časté česanie vlasov – napríklad ráno aj večer a k tomu ešte trikrát v práci, raz pred návštevou obchodu a znova pred stretnutím s kamarátkou.

Príliš dlhé alebo časté česanie vlasov môže zapríčiňovať napríklad ich nadmerné vysušovanie, tiež takéto neustále trenie pre ne predstavuje zbytočnú záťaž. Vlasy by sme si mali vždy očesať kvalitne a poctivo, nie je však potrebné ich prečesávať desiatky minút. Čo sa frekvencie týka, stačí vždy ráno a večer, prípadne ešte pred umytím, ak je to uprostred dňa.

8. Žiadne očistenie kefy alebo hrebeňa

Ako poslednú chybu, ktorej sa v súvislosti s česaním vlasov dopúšťa mnoho žien, môžeme uviesť zanedbanie čistenia kief a hrebeňov. Nuž, to, že sa vám vlasy po česaní rýchlo mastia, nemusí byť spôsobené ich česaním pri korienkoch, ale tým, že si ich češete špinavou kefou.

Kedy ste si naposledy čistili kefu alebo hrebeň? Je potrebné myslieť na to, že pri česaní si z vlasov vyčesávame nielen vypadnuté vlasy alebo vylámané kúsky vlasov, ale aj oleje, prach či zvyšky stylingových produktov, pričom to všetko sa hromadí práve vo vašom pomocníkovi na česanie.

Ak si češeme vlasy špinavým hrebeňom, koledujeme si o rýchlejšie mastenie, stratu lesku, ale pokojne aj problémy s vlasovou pokožkou. Čistenie hrebeňa pritom nezahŕňa len odstránenie vlasov, ale aj umytie vodou a mydlom., a to ideálne raz týždenne. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní