Spoločný spánok s domácim miláčikom – 6 dôvodov, prečo to nie je najlepší nápad. Sú aj nejaké výhody?

Spoločný spánok s domácim miláčikom – 6 dôvodov, prečo to nie je najlepší nápad. Sú aj nejaké výhody?

V súčasnosti vo veľkom množstve domácností nachádzame psíkov alebo mačičky, prípadne aj menších domácich miláčikov. Život po boku kamaráta z ríše zvierat je podľa mnohých oveľa šťastnejší a lepší. Domáci miláčikovia nám dokážu razom zlepšiť náladu a pomáhajú eliminovať stres, dokonca môžu posilňovať našu imunitu. 

Psík nás razom doženie k vyššej aktivite (predsa sa nevyvenčí sám) a pomôže v nás vybudovať lepší zmysel pre zodpovednosť. Máte aj vy vo svojej domácnosti psíka, prípadne mačku? A aký je váš názor na spoločné zdieľanie postele? Je podľa vás dobré spať s domácim miláčikom?

Vyháňate psa z postele alebo naopak je pes vo vašej posteli vždy vítaný? Niektorí hovoria o tom, že si pri spánku s domácimi miláčikmi, obvykle psíkmi alebo mačkami, narúšame kvalitný spánok. Iní naopak hovoria o benefitoch spoločného spánku v posteli. Zistite, aké sú nevýhody toho, keď spávajú psy v jednej posteli s ľuďmi a aké to naopak prináša benefity. 

5 dôvodov, prečo pes nepatrí do postele:

1. Narúšanie spánku

Spoločný spánok človeka a psa veľmi často vedie v prvom rade k narušeniu spánku, pričom to môže byť obojstranné, teda zvieratko môže narúšať spánok človeku a naopak spanie s vami môže narúšať nočný odpočinok aj domácemu miláčikovi. Ak má mačka alebo pes na posteli svoje obľúbené miesto (napr. na okraji postele), kde nerušene v klbku spí celú noc, nemusí vás tento problém týkať. 

Avšak, mnohé zvieratká sú cez noc nepokojné alebo sčasti aktívne. Pes môže chrápať, meniť polohy, prechádzať sa (a to doslova aj po človeku). Ak človek nemá úplne tvrdý spánok, tak ho takéto nočné správanie psa môže poriadne vyrušovať a niekoľkokrát za noc prebúdzať zo spánku.

A ako vieme, prerušovaný spánok nikdy nie je tak kvalitný a výdatný. Ak je psík v noci veľmi aktívny, môže to pre človeka znamenať ďalší deň zvýšenú únavu. A rovnako sa aj my v noci niekedy pretáčame a podobne, čo rovnako môže rušiť pri spaní nášho domáceho miláčika. 

Odporúčame: ​TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

2. Obavy o bezpečnosť

Spánok so zvieratkom dokonca niekedy nemusí byť len rušivý, ale v podstate aj nebezpečný. A opäť to môže platiť obojsmerne. Napríklad pri spánku s menšími psíkmi hrozí ich neúmyselné zhodenie z postele alebo priľahnutie pri tom, ako sa pretáčame a meníme spánkovú polohu. Zviera sa tak môže pokojne aj zraniť.

Vraj spánok so zvieratkom je podobný ako spánok pri malom dieťati – šiesty zmysel nám skrátka dá aj počas spánku vedieť, že pri nás niečo drobné spinká a my sa nesmieme pohnúť a nejako to ohroziť. Čo sa týka opačného narušenia bezpečnosti, k tomu môže dôjsť napríklad pri spánku zvieraťa s dieťaťom.

Minimálne do 6 rokov by sme nemali nechávať zviera spať s domácim miláčikom a rozhodne nie väčšie plemená, ktoré by mohli dieťa priľahnúť. Problematické bývajú v tomto smere mnohokrát mačičky, ktoré sa pokojne zvinú do klbka aj okolo našej tváre či dokonca krku. To je v prípade menších detí naozaj nebezpečné.

3. Problémy s osobným priestorom

Pes v spoločnej posteli znamená, že náš osobný priestor sa zmenšuje, čo v podstate musíme akceptovať, ak chceme dovoliť nášmu domácemu miláčikovi spať s nami. Inak to nejde. V prípade väčších plemien je potrebné rátať s tým, že nám, takpovediac, ukradnú nemalý osobný priestor v našej posteli.

Avšak, nastať môže aj iný problém s osobným priestorom. U niektorých plemien sa môže v tejto súvislosti objaviť nevhodné správanie, akési prejavy dominancie. Niektoré zvieratká totiž môžu začať považovať vašu posteľ za svoje vlastné územie, čo sa môže prejaviť u psom so skonom k agresivite pokojne až agresívnymi prejavmi.

V inom prípade sa môže rozvinúť nadmerný ochranársky pud, prejavujúci sa tým, že psík alebo mačka znesú v posteli len svojho pána a na partnera budú reagovať negatívne, prípadne ho z postele budú vytláčať. Takéto správanie domáceho miláčika je jednoznačným dôvodom k tomu, aby zvieratko začalo spávať vo vlastnom pelechu.

4. Alergie

Spoločná posteľ psíkov a mačiek s majiteľmi môže prinášať aj isté zdravotné riziká. V tomto smere by mali byť ostražití najmä alergici, prípadne astmatici a osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Zvieracia srsť patrí k najčastejším zdrojom alergénov – alergénom sú v tomto prípade bielkoviny nachádzajúce sa v slinách či pote psov a mačiek, ktoré sa ľahko prilepia na srsť.

Avšak, nemusíte priamo trpieť alergiou na psov alebo mačky. Ich srsť môže byť miestom zachytenia mnohých iných alergénov, vrátane prachu a roztočov, tiež peľu a iných alergénov z vonkajšieho prostredia. Mačka alebo pes v posteli s majiteľom, ktorí má spomínané ťažkosti, preto nie je najlepší nápad, dokonca sa neodporúča ani spánok v spoločnej miestnosti.

5. Zoonotické infekcie

Zoonózy sú infekcie prenášané zo zvieraťa na človeka. Blízky kontakt psíka alebo mačky v posteli s človekom počas celej noci je z hľadiska možného prenosu takéhoto ochorenia rizikový. Z hľadiska prenosu môžu byť rizikové blchy, kliešte i niektoré vnútorné parazity (napr. machovec), prípadne niektoré baktérie.

Samozrejme, tieto riziká možno eliminovať dobrou starostlivosťou o zvieratko a pravidelným odčervovaním.

6. Vyššie nároky na údržbu posteľnej bielizne

Rovnako je potrebné myslieť na to, že ak zdieľame posteľ s domácim miláčikom, bude potrebná aj častejšia výmena posteľnej bielizne. Domáci miláčik slintá, stráca srsť, tiež má obvykle na labkách zachytené rôzne nečistoty zvonka. Pri spoločnom spánku so zvieratkom je vhodné meniť bielizeň hoc aj každý týždeň, prípadne podľa potreby častejšie.

Vhodné je posteľ a matrace aj pravidelne poriadne vysávať. A, samozrejme, nemôžete zabúdať ani na hygienu zvieratka. Najmä psíkom po prechádzke je vhodné vždy umývať labky a zadok. 

Odporúčame: ​Kukuričný olej – ako sa vyrába, aké má účinky a ako ho používať?

Ako odnaučiť psa spať v našej posteli?

Rozhodli ste sa, že od spoločného spánku so štvornohým členom vašej domácnosti upustíte? Naučiť psa na spanie v pelechu po stovkách nocí v jednej posteli môže byť poriadne náročné a zdĺhavé. Preto je najlepšie učiť spať psíka vo vlastnom pelechu už odmalička. Avšak, nemožné to nie je ani u dospelého psíka.

V prvom rade je potrebné psíkovi vybrať vhodný pelech, ktorý bude preňho dostatočne veľký, a to najmä v prípade, ak sa v posteli ľúbil rozťahovať. Následne nájdite pre pelech vhodné miesto, môže to byť pri vašej posteli, ale aj v inej miestnosti. Vhodné je po večernej prechádzke priviesť psíka na vôdzke priamo k pelechu a dať mu najavo, že toto je jeho miesto.

Ak sa bude snažiť psík dostať na posteľ, je potrebné mu dať prísny rozkaz, aby sa vrátil na miesto. Musí to byť jasný povel, no rozhodne nekričte. Pravdepodobne bude treba posielať psíka preč opakovane. Za poslúchnutie ho ale môžete odmeniť malou maškrtou. Ak psík na posteľ vyskočí, treba ho zložiť a povedať mu nie.

V prípade, že psíka rovnako vymknete, môžete sa stretnúť so škrabaním alebo kňučaním. Pri učení psíka na povel je dôležité zotrvať a byť neoblomný. Psíka opakovane chváľte, rozhodne sa vyhýbajte kriku alebo dokonca fyzickým trestom. Môže sa stať, že takto iba vytvoríme psíkovi negatívnu spojitosť s pelechom.

Aké môže mať spoločný spánok so psom či mačkou naopak výhody?

Každá minca má dve strany a nič nie je len čierne alebo biele. Spánok s domácim miláčikom predsa len môže prinášať aj isté benefity a zdravotné výhody. V prvom rade spánok so psíkom alebo mačkou utužuje vzťah medzi pánom a zvieratkom a prehlbuje dôveru. Spánok so zvieratkom môže mať priaznivý vplyv hlavne na psychické zdravie. Odborníci často hovoria o terapeutickom účinku zdieľania postele s domácim miláčikom.

Zvieratká sú skvelé pohlcovače stresu a dokážu nám zlepšiť náladu. Pri ich hladkaní sa v našom tele vylučuje oxytocín, ktorý radíme medzi hormóny šťastia. I to môže pokojne prispieť aj k ľahšiemu zaspávaniu. Zvieratko v našej blízkosti tiež môže vytvárať pocit bezpečia a istoty. Veľkým benefitom je aj to, že zvieratko nám do postele prináša teplo, ktoré môže pôsobiť veľmi upokojujúco.

Zo spánku s domácim miláčikom môžu veľmi veľa vyťažiť osoby s poruchami zaspávania, neurózami, úzkosťou, depresiou, tiež jedinci s nízkym sebavedomím alebo stresovou poruchou či opakovanými nočnými morami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní