Ako bojovať proti chrápaniu? Pozor, toto sú potraviny zvyšujúce riziko chrápania!

Ako bojovať proti chrápaniu? Pozor, toto sú potraviny zvyšujúce riziko chrápania!

Zdravý spánok, ktorý je dostatočne dlhý a zároveň kvalitný, je nevyhnutný pre správnu funkciu organizmu. Nedostatok kvalitného spánku sa z dlhodobého hľadiska spája s vyšším rizikom vzniku mnohých zdravotných problémov. Následkom môže byť napríklad vysoký krvný tlak, dokonca vo vyššej miere hrozí aj cukrovka 2. typu.

Čo všetko môže podporiť dobrý spánok? Pre zlepšenie kvality spánku sa odporúča napríklad vstávať a zaspávať v približne ten istý čas, tiež je potrebné si vytvoriť vhodne podmienky na spánok – ticho, tmu a skôr chladnejšie prostredie. Avšak, v dnešnej dobe čoraz viac jedincov rieši problémy so spánkom. A jedným z nich je aj nočné chrápanie

Chrápanie je v prvom rade rušivé pre osobu, ktorá pri chrápajúcom človeku spí, no dopad to môže mať aj na samotného jedinca, ktorý chrápe (jeho nočný odpočinok je menej kvalitný). Vedeli ste o tom, že aj naša strava ovplyvňuje náš spánok a niekedy dokonca spôsobuje chrápanie? Ak sa vás alebo niekoho vo vašom okolí týka chrápanie, pozrite sa s nami na potraviny prispievajúce k chrápaniu. 

Aké sú najčastejšie príčiny chrápania?

Chrápanie, odborne ronchopatia, predstavuje zvuk vibrácií vznikajúcich v dýchacom systéme niektorých osôb v priebehu spánku. Najčastejšie výskyt tohto javu súvisí s obmedzenou priechodnosťou horných dýchacích ciest. Ak vzduch prúdi obmedzeným priestorom, prúdi rýchlejšie, čo vedie k zvýšeniu tlaku v krku a rozvibrovaniu mäkkého podnebia. 

Intenzita a charakter chrápania sa môžu meniť v závislosti od toho, do akej miery je vzduch prúdiaci nosom, ústami a hrdlom obmedzený. Stanoviť jednu konkrétnu príčinu chrápania pritom nie je obvykle možné, rolu totiž môže zohrávať viacero faktorov. Chrápanie sa vo vyššej miere objavuje u mužov, no týkať sa môže mužov i žien bez ohľadu na vek. 

Riziko chrápania môžu zvyšovať alebo vyvolávať aj tieto činitele:

  • vyšší vek – rolu zohráva prirodzené povoľovanie krčných svalov a následné zúženie dýchacej trubice,

  • výskyt nádchy – či už hovoríme o akútnej infekčnej nádche, alebo chronickej či alergickej, hlieny vždy zhoršujú priechodnosť dýchacích ciest,
  • vyššia telesná hmotnosť a obezita – nadváha spôsobuje útlak dýchacích ciest,
  • zväčšené mandle, nosové polypy, deformácie nosovej priehradky a ďalšie anatomické nezrovnalosti – to všetko obmedzuje priechodnosť dýchacích ciest,
  • užívanie niektorých liekov – často ide o vedľajší účinok liekov na spanie či iných liekov so sedatívnym účinkom,
  • fajčenie – dráždi dýchacie cesty a spôsobuje zápal,
  • niektoré ochorenia a poruchy – napr. spánkové apnoe, astma, katary dýchacích ciest.

Tiež môžeme spomenúť, že i chrápanie a tehotenstvo môžu mať súvislosť. U niektorých žien sa problém s chrápaním objavuje práve počas gravidity. Hormonálne zmeny, opuchy po tele aj zvýšenie telesnej hmotnosti môžu vplývať na priechodnosť dýchacích ciest, následkom čoho môže byť chrápanie.

A zabudnúť nemôžeme ani na vplyv potravín na chrápanie. Ktoré potraviny, jedlá a nápoje treba konzumovať vo večerných hodinách s mierou, alebo sa im úplne vyhýbať, keď bojujeme s chrápaním?

Odporúčame: ​Najsmradľavejšie jedlá na svete – už ste niečo z tohto zoznamu 9 jedál konzumovali?

7 potravín, ktoré môžu spúšťať alebo zhoršovať chrápanie:

1. Alkohol

Ruší vás chrápanie partnera alebo viete o tom, že celú noc prechrápete vy a ďalší deň nie ste poriadne oddýchnutý alebo vás dokonca bolí hrdlo či máte sucho v krku? V prvom rade obmedzte alkohol. Ak chcete liečiť chrápanie, resp. prispieť k prevencii výskytu tohto problému, je skutočne lepšie odpustiť si večerný pohárik alkoholického nápoja.

Alkohol patrí k najčastejším spúšťačom otravného chrápania spomedzi toho, čo konzumujeme. Nápoje s obsahom alkoholu totiž uvoľňujú svaly hrdla, resp. krčné svalstvo, čo má za následok tlak na dýchaciu trubicu, výsledkom čoho je narušené plynulé dýchanie počas spánku. Alkohol má však vo všeobecnosti negatívny vplyv na kvalitu spánku, preto je lepšie mu vo večerných hodinách povedať nie.

2. Mastné jedlá s vysokým obsahom tuku

Medzi potraviny, ktorých konzumácia môže u niektorých jedincov zhoršovať chrápanie počas noci, radíme aj rôzne potraviny s vysokým obsahom tukov a mastné či vyprážané pokrmy. Ak bojujete s chrápaním, obmedzte potraviny bohaté na tuky a ťažké kalorické jedlá, ktoré môžu spôsobovať tlak na zažívací aj respiračný trakt.

Obmedziť je vhodné zvýšený príjem mastného mäsa, ktoré môže podporovať zvýšenie produkcie hlienu a následne obmedzenie priechodnosti dýchacích ciest.

5. Mliečne výrobky

S obľubou si večer pred spánkom doprajete pohár mlieka alebo jogurt? Medzi potraviny spôsobujúce chrápanie u niektorých jedincov sú radené aj mliečne výrobky. U niektorých osôb citlivejších na laktózu môže táto zložka podporovať vyššiu tvorbu hlienov, čo následne môže opäť viesť k obmedzeniu v dýchacích cestách a vzniku chrápania.

V prípade, že máte s chrápaním opakované problémy a pred spánkom konzumujete mliečne produkty, skúste ich obmedziť vo večerných hodinách a zistite, či vaše chrápanie nezhoršuje práve tento druh potravín.

4. Cukrovinky

Chronickí chrápači by si pred spánkom mali dávať pozor aj na konzumáciu cukroviniek a vo všeobecnosti jedál a nápojov s vysokým obsahom jednoduchých cukrov, vrátane sladených limonád. Nadbytočný príjem cukru pred spánkom, ktorý je rýchlym zdrojom energie, má v prvom rade vo všeobecnosti negatívny vplyv na spánok.

Avšak, spracované cukry v cukrovinkách, zákuskoch, sušienkach a rôznych sladkostiach môžu podnecovať zápalové procesy v krku a nosových priechodoch. I preto je pri problémoch s chrápaním lepšie sa takýmto potravinám pred spánkom vyhýbať.

5. Čokoláda

A pri sladkých dobrotách ešte zostaneme. Medzi potraviny podporujúce chrápanie patrí aj čokoláda. Ako súvisí lahodná čokoláda s chrápaním? Kvalitná čokoláda a, samozrejme i kakao, obsahujú pomerne veľa látky zvanej teobromín, ktorá ovplyvňuje naše telo v rôznych smeroch. Okrem iného pôsobí aj na uvoľnenie svalov, čo v oblasti hrdla a dýchacieho traktu môže prispieť k zhoršeniu chrápania.

6. Potraviny bohaté na histamín

Niektoré osoby, ktoré trápi chrápanie, by si mali dávať pozor aj na potraviny s vyšším obsahom histamínu. Ide najmä o osoby s histamínovou intoleranciou a jedincov, ktorí sú na túto látku skrátka citliví. U citlivejších osôb môže zvýšený histamín spôsobovať opuch a zápal v nosových dutinách a hrdle, ako aj zvýšenú produkciu hlienu. To môže následne podporovať chrápanie.

7. Potraviny s obsahom pšenice

Spracovaná pšenica v chlebe a pečive rovnako môže podporovať zápalové reakcie v dýchacích cestách a podporovať produkciu hlienu. To vedie k zvýšeniu rizika chrápania. 

Odporúčame: ​Kukuričný olej – ako sa vyrába, aké má účinky a ako ho používať?

Ďalšie tipy, ako chrápanie zastaviť:

  • strata hmotnosti – vieme, že chrápanie a obezita či nadváha majú výraznú súvislosť, zhodenie aspoň nejakých prebytočných kíl veľmi často pomôže aj zmierniť problém s nočným chrápaním,
  • eliminácia cigariet – aj chrápanie a fajčenie spolu súvisia, nefajčenie môže mať nielen pozitívny vplyv na problém s chrápaním, ale môže pomôcť aj znížiť riziko mnohých iných závažných zdravotných problémov,
  • spánok naboku – spanie na chrbte u niektorých jedincov výrazne podporuje chrápanie, preto sa odporúča spať naboku,
  • spánok na vyššom vankúši – ak dáme hlavu počas spánku do zvýšenej polohy, poklesne tlak na dýchacie cesty, čo uľahčí proces dýchania a priechodnosť dýchacích ciest,
  • obmedzte lieky na spanie – tie môžu byť síce dobrým pomocníkom na rýchle zaspanie, no pôsobia tak, že okrem iného uvoľňujú aj svaly v oblasti hrdla, čo zvyšuje riziko chrápania,
  • zvlhčovanie prostredia – vlhšie prostredie má priaznivý vplyv na dýchanie, v suchom prostredí sa mnohým jedincom dýcha horšie, dobrým pomocníkom je napríklad difúzer, do ktorého môžete pridať aj esenciálne oleje (dýchaniu prospieva eukalyptový, mätový aj citrusový esenciálny olej),
  • produkty proti chrápaniu – skúsiť môžete rôzne orálne spreje, kvapky, nosné pásiky a podobne, ktoré sú priamo zamerané na boj s chrápaním. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní