Prevencia cukrovky 2. typu: Ako znížiť riziko zákerného ochorenia?

Prevencia cukrovky 2. typu: Ako znížiť riziko zákerného ochorenia?

Cukrovka 2. typu je metabolické ochorenie, charakteristické zvýšenou hladinou cukru v krvi. K tomuto stavu dochádza z dôvodu postupne získanej rezistencie tela na účinky inzulínu. Hoci sa inzulín v tele osoby s týmto typom cukrovky produkuje v dostatočnom množstve, nie je dostatočne účinný. Cukrovku 2. typu môžeme v súčasnej dobe zaradiť medzi civilizačné ochorenia. Ide o ochorenia, ktoré sú v populácii značne rozšírené a sú rovnako častou príčinou úmrtí. Hoci proti mnohým chorobám prevencia neexistuje, v prípade niektorých sa dá riziko ich rozvoja znížiť. V prípade cukrovky 2. typu je prevencia zásadná a má obrovský význam. Dôležité je eliminovať rizikové faktory, ktoré prispievajú k rozvoju ochorenia, ako sú nevhodná strava či sedavý spôsob života. Ako prispieť k prevencii cukrovky 2. typu?

Správny jedálniček

Najvýraznejším rizikovým faktorom cukrovky 2. typu, okrem zvyšujúceho sa veku a genetických predpokladov, čo sú v podstate neovplyvniteľné faktory, je naša strava. Znižovať riziko vzniku spomínaného typu cukrovky je v prvom rade možné zdravým stravovaním. Strava by mala byť pestrá a mala by obsahovať všetky dôležité živiny, vitamíny, minerály. Jedálniček by mal pozostávať z dostatku ovocia a zeleniny. Je vhodné znížiť príjem živočíšnych nasýtených tukov, taktiež obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s vysokým obsahom cukrov či soli. V strave by mali byť zahrnuté celozrnné potraviny, strukoviny, ryby či morské plody a v primeranom množstve mäso, ideálne chudé.

Odporúčame: 10 minútová večerná joga pre lepši spánok: Vhodná i pre začiatočníkov

cigarety

Zdroj: Shutterstock®

Bez cigariet a alkohol s mierou

Cigarety a zdravý životný štýl jednoducho nepatria k sebe. Prestať fajčiť sa oplatí v každom veku. I keď človek prestane fajčiť vo vyššom veku, stále to má výrazne priaznivý vplyv na jeho zdravie. Aj fajčenie prispieva k zvýšenému riziku rozvoja cukrovky 2. typu. Ak sa človek vzdá cigariet, predstavuje to nielen prevenciu cukrovky, ale aj mnohých ďalších zdravotných problémov a veľmi vážnych ochorení. Fajčenie zvyšuje aj riziko cievnej mozgovej príhody, rôznych ochorení dýchacích ciest a rakoviny. V prípade alkoholu je pre zdravie priaznivé hlavne jeho obmedzenie, čiže občasná konzumácia v primeranom množstve. Nadmerná konzumácia alkoholických nápojov poškodzuje pečeň, pankreas, žalúdok, mozog i cievny systém.

Aktívny životný štýl

Tretí krok k prevencii cukrovky druhého typu, po zdravej strave a obmedzení spomínaných neduhov, je pravidelný pohyb. Sedavý spôsob života má na celkové zdravie človeka výrazne negatívny vplyv. Nedostatok pohybu a fyzickej aktivity spôsobuje zhoršenej fyzickej kondície, sťažuje trávenie a zvyšuje riziko ochorení srdca a ciev. Navyše, v kombinácii s nezdravým stravovaním môže viesť k nadváhe a obezite, čo je rovnako rizikový faktor mnohých ochorení, tak ako aj cukrovky 2. typu. Do života je preto nevyhnutné pre pevné zdravie do vysokého veku zaradiť pohyb. Môže ísť o pravidelné prechádzky a turistiku, plávanie, bicyklovanie či rôzne aeróbne cvičenia. I prácu na záhradke možno považovať za vítanú pohybovú aktivitu.

brušná obezita

Zdroj: Shutterstock®

Úprava hmotnosti

Pre dobré zdravie by sme si mali taktiež udržiavať primeranú telesnú hmotnosť. Ako sme spomenuli vyššie, aj obezita môže prispievať k zvyšovaniu rizika rozvoja cukrovky 2. typu a, samozrejme, aj mnohých ďalších zdravotných problémov. Veľmi riziková je v tomto prípade hlavne brušná obezita a takzvaný viscelárny tuk, čiže vnútrobrušný, ktorý sa ukladá v brušnej dutine na životne dôležitých orgánoch. Pre ženy je rizikový obvod pása nad 80 až 88 cm, u mužov je to pri obvode väčšom ako 94 až 102 cm. Takáto brušná obezita a viscelárny tuk zvyšujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení, škodia pečeni, pankreasu a môžu viesť aj k poruchám metabolizmu, čo je napríklad i cukrovka. V prípade potreby je preto vhodné v rámci prevencie cukrovky i ďalších ochorení zhodiť prebytočné kilogramy.

Starostlivosť o zdravie

Medzi rizikové faktory cukrovky 2. typu radíme aj vysoký tlak a vysokú hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, taktiež zvýšený cukor v krvi, čiže hyperglykémiu. Zvýšená hladina cukru v krvi nemusí hneď znamenať cukrovku. Môže ísť však o stav, ktorý k rozvoju diabetu vedie. Preto to neradno ignorovať, ako netreba ignorovať aj vysoký tlak a cholesterol. V tomto prípade je potrebné začať sa o svoje zdravie naozaj starať. V rámci prevencie cukrovky 2. typu je nevyhnutné udržiavať hladinu tlaku, cukru aj cholesterolu v krvi v norme. S tým pomôže aj úprava jedálnička, pravidelný pohyb a zhodenie prebytočných kilogramov, čiže všetko, o čom sme písali už vyššie. V prípade potreby môžu pomôcť i lieky od lekára. Taktiež sú veľmi užitočné bylinky, napríklad vo forme čajov či výživových doplnkov. Mnohé z nich totižto prispievajú k zníženiu tlaku, cholesterolu i cukru v krvi a môžu tak byť účinným doplnkovým liečivom.

Odporúčame: Ako sa starať o duševné zdravie? Nepodceňujte význam psychického zdravia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní