Emocionálne prejedanie sa: Tieto veci vám pomôžu dať mu stopku!

Emocionálne prejedanie sa: Tieto veci vám pomôžu dať mu stopku!
  • 09.11.2020
  • Radka Vargová

Emocionálne prejedanie sa – pojem, ktorý rozhodne nemôže byť cudzí pre žiadnu ženu. Hľadanie „útechy" v jedle je jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa nevieme dopracovať k vysnívanej postave. Jedlo je samozrejmosťou nášho každodenného bytia, no používať ho na zahnanie strachu, úzkosti, hnevu, zúfalstva atď. je niečo, čo nie je úplne v poriadku. Nerobte si z jedla len odmenu alebo dokonca osobného terapeuta. A rovnako jedlo nepoužívajte na "zajedanie stresu"-  Začnite rozlišovať, či jete preto, lebo ste fyzicky hladní, alebo sa jednoducho len prejedáte. V čom sú najpodstatnejšie rozdiely?

Pozri tiež: Cvičenie po 40-tke: Čo robiť, aby ste nepriberali, ale chudli?

emočné prejedanie sa

Zdroj: Shutterstock®

Nájdite rozdiel

V prvom rade musíte rozlišovať fyzický a emocionálny hlad. To je prvý krok, ktorý vás môže naviesť správnym smerom, v tomto prípade k tomu, aby ste raz a navždy skoncovali so zajedaním svojich emócií. 

Emocionálny hlad:

  • prichádza nečakane
  • máte pocit, že jedine jedlo vás uspokojí a okamžite
  • ani plný žalúdok vám neprinesie dostatočné uspokojenie
  • vyberáte si hlavne jedlá s vysokým obsahom cukru
  • po jedle máte pocit hanby, viny a bezmocnosti

Fyzický hlad

  • prichádza postupne
  • nevyvoláva žiadne emócie a už vôbec nie negatívne
  • keď sa najete, cítite sa spokojne
  • máte chuť na zdravšie a plnohodnotnejšie jedlá

Faktom však je, že neexistuje jedna konkrétna príčina, ktorá spúšťa emocionálne prejedanie sa. Ide skôr o kombináciu rôznych faktorov, ktoré môžu mať sociálny, biologický, genetický či psychologický pôvod.

zajedanie emócii

Zdroj: Shutterstock®

Hľadajte riešenie

Keď už si konečne uvedomíte, že máte problém a rozhodnete sa s tým niečo robiť, musíte aktívne hľadať riešenia, ktoré vám pomôžu sa ľahšie vysporiadať s týmto problémom. Začnite úplne jednoduchými  a banálnymi vecami, ako napríklad: 

- Dbajte na výber potravín: vyberajte prevažne tie, ktoré dokážu bojovať so stresom. Do tejto skupiny patrí napríklad aj obyčajný horúci nápoj, napr. čaj. Zelený, biely alebo čoraz populárnejší matcha čaj dokáže ovplyvniť našu psychiku v značnom rozsahu. Urobte si teda pravidelný denný rituál a vymeňte nezdravé jedlá za jeden čaj denne navyše. 

- Veľkou nástrahou je nočné jedenie. Aj na toto sa dá aplikovať zdravšia verzia. Ak sa vyberiete v noci do kuchyne, skúste tam siahnuť predovšetkým po surovej zelenine. Ak predsa len musíte mať niečo sladké, ideálne sú tmavé čerešne. Pomáhajú zvyšovať hladinu melatonínu, ktorý je známy aj ako hormón spánku...

- V tomto smere sa veľmi osvedčili aj Omega-3 mastné kyseliny, ktoré nielenže pomáhajú zaspať, ale dokázateľné zvládajú bojovať so stresom a depresiou. Nájdete ich v ovocí, strukovinách, no tiež v horkej čokoláde či celozrnných potravinách.

Naučte sa jesť bez vplyvu emócií!

Zdroj: Shutterstock®

Malá pomôcka

Spomínate si na to, ako ste ako deti dostávali do školy zabalenú desiatu? Tak presne toto môžete začať teraz robiť opäť. Ak viete, že emocionálne prejedanie sa je vašim veľkým problémom, vytvorte si tzv. „balíček prvej pomoci". Naplňte ho mixom zdravších vecí, môžu to byť oriešky, surová zelenina, horká čokoláda. Urobte si pár takýchto mixov a noste to do práce, aby ste ich mali vždy po ruke. Potom už nebudete vymýšľať, čo s jedlom, budete ho mať hneď po ruke. Takéto zdravé občerstvenie počas dňa vôbec nie je na škodu. 

Vyhľadajte pomoc

V neposlednom rade treba myslieť aj na to, že občas je najlepším riešením vyhľadať odbornú pomoc. Prejedanie sa a zvyšovanie váhy je jedna vec, ale pravidelný stres, emočné vypätie, nervozita a dokonca depresia, to už je niečo iné. Ak si tieto veci uvedomujete, resp. si uvedomujete, že máte problém, no napriek snahe nemáte dostatok síl to zvládnuť sama, nie je predsa hanba osloviť špecialistu. Emočné prejedanie sa môže pretvoriť do vážnejšieho problému, ako napríklad bulímia či anorexia. Porucha stravovania je už choroba, s ktorou by ste sa rozhodne nemali zahrávať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní