Bromélia ako okrasný prvok v interiéri – aké druhy poznáme a ako sa o ne starať?

Bromélia ako okrasný prvok v interiéri – aké druhy poznáme a ako sa o ne starať?

Páčia sa aj vám kvitnúce izbové rastliny? Kým väčšina bežných izbových rastlín je okrasná najmä svojimi listami, nájdeme aj pár izboviek, ktoré sa pestujú predovšetkým pre svoje kvety. Typickým príkladom sú orchidey, ktoré majú rozmanité a nádherné kvety. Krásnymi kvetmi je typický napríklad aj vianočný či veľkonočný kaktus. Ďalšou obľúbenou kvitnúcou izbovou rastlinou je cyklámen.

Zabudnúť však nemôžeme ani na bromélie. Bromélia nie je jeden konkrétny druh. Týmto názvom sú ľudovo označované prakticky všetky rastliny z čeľade broméliovité, latinsky Bromeliaceae. Táto čeľaď zahŕňa niekoľko desiatok rodov a okolo 3000 konkrétnych druhov, ktoré pochádzajú prevažne z tropickej a subtropickej Ameriky.

Viacerí zástupcovia čeľade broméliovité sú naprieč celým svetom pestovaní ako izbové rastliny. Pozrite sa spolu s nami na to, aké druhy bromélií môžete privítať vo svojej domácnosti a ako sa o ne správne postarať.

Rôzne druhy krásnych bromélií

Bromélie sú vzhľadovo veľmi rozmanité, a to v závislosti od konkrétneho rodu a druhu. Vo všeobecnosti sú však charakteristické podlhovastými listami, ktoré vyrastajú zo stredovej ružice, tak ako aj centrálny kvet. Kvety bromélií bývajú obvykle pestrofarebné a dotvárajú exotický vzhľad rastliny.

Bromélie sú vo voľnej prírode často epifytickými rastliny, čo znamená, že rastú prichytené na iných stromoch alebo väčších rastlinách, no neparazitujú na nich. Využívajú ich len ako oporu. Avšak, mnohí zástupcovia rastú aj v pôde. 

Čo sa jednotlivých zástupcov čeľade broméliovité týka, tým najznámejším je pravdepodobne ananásovník chochlatý. Ide o hospodársky významnú rastlinu, pestuje sa najmä pre ovocné plody – ananásy. V izbových podmienkach sa môžeme často stretnúť napríklad s nasledujúcimi broméliami:

  • guzmánia (lat. Guzmania)
  • echmea (lat. Aechmea)
  • tilandsia (lat. Tilandsia)
  • vrízea (lat. Vriesea)
  • kryptantus (lat. Cryptanthus)
  • neoregelia (lat. Neoregelia)

Odporúčame: ​Zelenec je nenáročný a ešte aj prečistí ovzdušie. Ako ho pestovať?

bromélie

Zdroj: instagram.com/flowery_ireland, instagram.com/modelcicek_

druhy bromélií

Zdroj: instagram.com/garagemdasplantascat, instagram.com/lady_plants_erin

broméliovité

Zdroj: instagram.com/lavocats_greenhouse, instagram.com/devo.bromeliads

Koľko svetla potrebuje bromélia?

Pestovateľské podmienky konkrétnych bromélií sa síce môžu trošku líšiť, no vo všeobecnosti platí, že by sme im mali vytvoriť podmienky čo najviac podobné podmienkam, v akých prirodzene rastú. Bromélie sú tropickejšie rastliny, ktoré v prvom rade obľubujú svetlo. Avšak, reč nie je o priamych prudkých slnečných lúčoch, tie rastline môžu ublížiť, respektíve ju spáliť.

Potrebné je dostatočne dlhé (aspoň 12 až 14 hodín denne počas celého roka) a rozptýlené svetlo. V zimných mesiacoch, keď je svetla v našich podmienkach prirodzene menej, rastlinu pokojne posuňte bližšie k oknu. Do tmavších interiérov bromélie neumiestňujte. Dostatok svetla potrebujú pre dlhé kvitnutie. Držte sa zásady, že lepšie znesú trošku viac svetla ako nedostatok. 

Akú teplotu a vlhkosť potrebuje bromélia?

Bromélie v interiéroch pestujeme ideálne pri teplote 20 °C až 30 °C. Nie sú mrazuvzdorné, v zimnom období potrebujú teplotu minimálne 13 °C (nikdy by nemali byť vystavené teplotám pod 5 °C).

Čo sa vlhkosti týka, bromélie ocenia vyššiu vzdušnú vlhkosť. Tú im možno zabezpečiť rosením listov, umiestnením rastliny pri zvlhčovači, prípadne umiestnením kvetináča na misku s vodou a kamienkami. V tomto smere je však väčšina bromélií prispôsobivých a dokážu zvládnuť aj suchšie prostredie. 

Koľko vody potrebujú bromélie?

Kým pri svetle platí, že bromélia privíta radšej viac ako menej, pri zálievke je to presne opačne. Tieto rastliny obvykle vydržia kratšie sucho, naopak prebytok vlahy môže viesť k ich úhynu. Vodu si totižto dokážu dobre zadržiavať v centrálnej rozete, odporúča sa preto polievanie rastliny zhora na listy. Prebytočnú vodu je potrebné vždy odstrániť. 

Vyššia zálievka je potrebná v letnom období (obvykle postačí raz týždenne), počas vegetačného obdobia naopak zálievku znížte. Pri pestovaní bromélií bez pôdy, ako sa často pestujú napríklad tilandsie, stačí rastlinku nakrátko ponoriť do vody a nechať ju poriadne sa nasiaknuť. 

UPOZORNENIE: Na polievanie bromélií nepoužívajte kovové nádoby. Tieto rastliny sú totiž citlivé na kovy. 

Substrát a hnojivo pre bromélie

Pôda na pestovanie bromélií by mala byť veľmi vzdušná a mala by zabezpečovať dobrú cirkuláciu vzduchu a odtok prebytočnej vody. Inak môžu korene rastliny ľahko odhnívať. Odporúča sa zmes rašeliny a kúskov kôry ihličnanov, použiť možno aj substrát na orchidey. Veľmi vhodný je na pestovanie priehľadný kvetináč, ktorý ku koreňom prepustí svetlo (podobne ako pri orchideách). Zabúdať však netreba v prvom rade na to, aby mala nádoba otvory na odtok prebytočnej vody.

Čo sa hnojenia týka, bromélie nie sú pri pestovaní v izbových podmienkach zvlášť náročné na pravidelný prísun väčšieho množstva živín. V čase aktívneho rastu bromélie stačí použiť tekuté hnojivo raz za tri mesiace. V zime rastlinu nehnojíme. 

Odporúčame: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

Presádzanie bromélie

Bromélie sa odporúča presádzať len v niektorých prípadoch – ak odkvitla a vyhnala niekoľko bočných výhonkov, ak jej korene prerástli celý kvetináč, alebo ak bromélia veľmi narástla a je v črepníku nestabilná. V iných prípadoch sa bromélie presádzať neodporúča. Majú pomerne malý koreňový systém a lepšie sa im darí v menších kvetináčoch (stačí priemer 12 cm, maximálne nádoba s priemerom 15 cm). Ak broméliu presádzate, dávajte pozor na to, aby bola v substráte len po základňu listov, inak môže dôjsť k hnilobe koruny. 

Ako rozmnožovať broméliu?

Rozmnožovanie bromélie v izbových podmienkach je v podstate jedinou možnosťou, ak sa po jej odkvitnutí nechcete s rastlinou rozlúčiť. U nás sa bežne pestované bromélie, respektíve ich nadzemné časti, dožívajú obvykle 1 až 4 roky a svoj životný cyklus zakončujú práve rozkvitnutím. Kvitnutie trvá obvykle 3 až 6 mesiacov, následne materská rastlina odumiera. Bromélia kvitne iba raz za život. V obchodoch ju zvyčajne nájdeme už rozkvitnutú, čo spravidla znamená, že ak nepodnikneme nejaké kroky, tak sa z nej môžeme tešiť len do odkvitnutia.

Po období kvitnutia však rastlina vyháňa jeden alebo viac bočných výhonkov a práve vďaka nim je možné bromélie rozmnožiť. Bočné výhonky stačí opatrne oddeliť od materskej rastliny a zasadiť do samostatnej nádoby. Prvých pár týždňov po presadení rastlinu nepolievajte. Na rozkvet takejto novej malej bromélie môžete následne čakať pokojne dva až tri roky. 

Užitočné tipy na pestovanie bromélií

  • Ak niektoré časti listov, stoniek alebo koreňov zoschnú, pokojne ich odstrihnite čistým nástrojom. Rovnako sa odporúča odstrihnúť centrálny kvet po odkvitnutí. Zelené časti rastliny nikdy nestrihajte.
  • Bromélie najčastejšie trápi hnitie koreňov. Prevenciou je dostatočná priepustnosť substrátu a primerané polievanie. Taktiež sa odporúča rastlinu zalievať do stredového kalicha a nie jej máčať pôdu. 
  • Tvrdá voda a voda s vysokým obsahom minerálov nie sú vhodné na zalievanie bromélií. Spôsobiť môžu vznik škvŕn vodného kameňa na základni rastliny a v strede kalicha. 
  • Ak sú listy bromélie zrazu veľmi svetlé, prípadne sa na nich objavujú suché škvrny, pravdepodobne je vystavená nadbytku svetla. Ak naopak listy tmavnú, spravidla má rastlina nedostatok svetla.

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/bromeliabotanica, instagram.com/mamaplanta_eljardinencasa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní