Ako na dezinfekciu ústnej dutiny?

Ako na dezinfekciu ústnej dutiny?

Určite ste už počuli o tom, že biely či iný povlak na jazyku môže signalizovať aj vážnejšie zdravotné problémy. Rovnako sa už od detstva učíme o tom, aká dôležitá je správna starostlivosť o ústnu dutinu. Tá sa totiž nekončí len pri dôkladnom umývaní zubov, aj keď práve táto aktivita sa dá považovať za základ. Proces dezinfekcie ústnej dutiny pokračuje ďalšími činnosťami. Na scénu prichádzajú ústne vody, spreje či iné roztoky.

Ústna voda pre okamžitý efekt

Ústna voda prináša okamžitý efekt, a to minimálne z pohľadu estetiky a príjemného pocitu v ústach. Osvieži dych a môže eliminovať nežiaduci zápach z úst, či už ráno alebo po konzumácii aromatického jedla. Môže byť špecificky zameraná napríklad na zápaly ďasien, paradentózu alebo na spevnenie zubnej skloviny a bielenie. Na trhu nájdeme aj prírodné ústne vody bez obsahu alkoholu s antiseptickými účinkami. Ešte viac účinkov ponúka ústny roztok.

Pozri aj: Raw strava – na akých princípoch funguje, aké má výhody a nevýhody?

Dôkladná dezinfekcia ústnej dutiny spočíva nielen v odstránení aktuálneho problému, teda napríklad zápachu z úst či povlaku na jazyku, ale aj v riešení príčiny problému. Práve v tomto môže byť ústny roztok účinný - pomáha čistiť medzizubné priestory a zároveň obsahuje antibakteriálne látky. Tie zohrávajú úlohu pri prevencii vzniku zubného kazu či usádzaní povlaku.

Špecifickou kategóriou sú lekárske ústne vody, ktoré predpisujú zubní lekári po náročnejších zákrokoch či operáciách, keď nie je čistenie zubnou kefkou možné, prípadne pri problémoch so zubom múdrosti. Ak niekomu rastie „osmička”, môže na upokojenie citlivého miesta pomôcť práve takáto ústna voda.

Dezinfekcia a správna hygiena pre zdravie

Na problémoch v ústnej dutine je špecifické, že majú negatívne efekty z pohľadu celkového zdravia, estetiky, ale aj z hľadiska bežného denného komfortu. Napríklad afta v oblasti ďasna alebo vnútornej strany pier môže pokaziť celý deň a znechutiť aj bežnú konzumáciu jedla. Zapálené ďasná pri zube múdrosti zase môžu priam zobrať človeku chuť do života. Preto je dobré sa snažiť vyhnúť týmto situáciám a urobiť maximum pre prevenciu, aby ste nemuseli riešiť následné problémy.

Ústne spreje, vody či roztoky môžu pomôcť pri zápaloch ďasien, aftách, prevencii zubného kazu, pri boji proti zápachu z úst a môžu posilniť zubnú sklovinu. Jedná sa o každodenné malé úkony, ktoré však na konci môžu priniesť nižšie náklady a oveľa menej bolesti, ako pri zanedbaní starostlivosti a následnom riešení u stomatológa.

Kedy a ako dezinfikovať ústnu dutinu

Ďalšou témou je, ako a kedy správne dezinfikovať. Ideálne je používať spomínané prípravky dvakrát denne, a to po čistení zubov. Týmto sa plynule vraciame k úvodu, kde sme spomenuli, že samotné čistenie zubov predstavuje základ, od ktorého sa potom všetko ďalšie odvíja.

Neprehliadni: TOP 7 dôvodov, prečo jesť mango pravidelne. Aké sú jeho účinky?

Dôležité je však správne čistenie zubov, preto je vhodné z času na čas absolvovať dentálnu hygienu, kde vám všetko prakticky vysvetlia a ukážu. Okrem klasickej kefky sa teda zídu aj medzizubné kefky, zubné nite či ústne sprchy. Pri dôkladnej starostlivosti sa môže hodiť aj sprej na biely jazyk, ktorý odstráni povlak i prípadný zápach.

Starostlivosť o chrup a hygiena ústnej dutiny je aj o dostatku informácií a taktiež o výchove, pokiaľ máte doma aj malé deti. Veďte aj vaše ratolesti od útleho veku k tomu, aby sa dôkladne a správne starali o svoje zuby. Vysvetlite im význam prevencie, jej dôležitosť a skutočnosť, že sa tým môžu samé chrániť pred neželanými problémami.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní