Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano

Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano
  • 01.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Palacinky ako obľúbené jedlo mnohých z nás chutili už domorodým Američanom a pre starých Rimanov boli dokonca posvätné. Avšak, o ich najväčšiu slávu sa postarali Francúzi, pretože pôvodný recept na palacinky pochádza z kráľovského dvora Ľudovíta XIV. a volá sa crêpes.

Podľa historických údajov sa práve tam pri jednej z návštev inšpiroval touto delikatesou aj dvorný kuchár Francisko Palaccini, ktorý slúžil pre maďarského šľachtica. Ten pôvodné crêpes pripravil o niečo hrubšie a nezložil ich do typického trojuholníka, ale naplnil lekvárom a zatočil. A tak sa palacinky udomácnili v Uhorsku.

Palacinky určite nemôžu chýbať na stole v žiadnej rodine, pretože patria medzi najobľúbenejšie recepty nielen u nás, ale aj na celom svete. Milujeme ich len tak samotné alebo plnené džemom, tvarohom, čokoládou či ovocím. Nebojíme sa však ani experimentovať netradičnými plnkami od výmyslu sveta.

Dokonca sú obľúbené natoľko, že si ich čoraz častejšie pripravujeme aj vo verzii naslano. My sme si dnes pre vás pripravili nielen najlepšie recepty, ale aj rady a tipy na to, ako pri ich príprave nespraviť žiadnu chybu.

Najlepšie palacinky

Ako sa hovorí – tajomstvo jedál sa ukrýva v ich príprave. A inak to nie je ani v prípade palaciniek! Vyvarujte sa základným chybám, aby ste dosiahli dokonalý výsledok ľahko a bez stresu.

Dajte si pozor na nasledujúce kroky, keď budete dávať dokopy všetky suroviny a rovnako ešte predtým, ako palacinky začnete smažiť.

  • Vajcia a mlieko by mali mať izbovú teplotu, aby sa cesto lepšie spojilo. Vtedy sa vám nevytvoria ani hrudky a pri smažení nebudú mať palacinky pripálené okraje.
  • Ak si vo zvlášť miske zmiešate mlieko so sýtenou minerálnou vodou a potom ich pridáte k zvyšným surovinám, cesto bude nadýchanejšie.
  • Čím redšie cesto, tým tenšie palacinky.
  • Cesto na palacinky nechajte vždy postáť aspoň 15 minút.
  • Čím kvalitnejšiu panvicu na smaženie palaciniek použijete, tým menej oleja budete potrebovať na potretie.
  • Už usmažené palacinky na tanieri prikryte druhým tanierom. Pod vplyvom vlastného tepla krásne zmäknú a budú poddajné.

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

Nadýchané palacinky

Nadýchané palacinky by mali byť tenučké a veľmi jemné. Ako dosiahnuť tento dokonalý výsledok? Vďaka bublinkovej vode! Ak do cesta pridáte sódu alebo minerálnu vodu, palacinky budú nadýchané.

Do tohto cesta pridajte aj olej a panvicu potom už nemusíte ničím potierať. Palacinky sa ani nelepia, ani netrhajú a nie sú vôbec mastné.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 100 ml oleja
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml sódy alebo minerálnej vody
  • minerálka sýtená

Postup na prípravu palaciniek: Všetky suroviny spolu poriadne premiešajte – ideálne metličkou a palacinky potom smažte na panvici z oboch strán.

Hrnčekové palacinky

Palacinky sú obľúbenou pochúťkou pravdepodobne každej rodiny. A ak sa neradi pri príprave jedál zdržiavate vážením surovín, v tom prípade vyskúšajte náš super recept na hrnčekové palacinky! Výborne budú chutiť napríklad s džemom, čokoládou a domácou šľahačkou.

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 hrnčeky plnotučného mlieka
  • pol hrnčeka rozpusteného masla
  • v prípade potreby, ak sa vám cesto bude zdať príliš husté, pridajte ešte mlieko alebo sýtenú minerálnu vodu

Postup na prípravu palaciniek: Panvicu si potrite troškou oleja a palacinky pečte dozlatista z oboch strán.

Neprehliadnite: Ako uvariť ryžu v rúre? Tento trik musíte poznať, jednoduchšie to už nejde!

Palacinky na slano

V tomto prípade ide viac-menej o rovnaký druh cesta ako v prípade sladkej verzie palaciniek, avšak – zabudnite na cukor!

Ten do cesta určite nedajte a pripravíte si tak chutné palacinky naslano, ktoré si môžete naplniť buď syrom, šunkou, rôznymi omáčkami alebo mäsom – vtedy odporúčame dať palacinky ešte zapiecť, aby bol výsledok čo najlepší.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajíčka
  • 1 čajová lyžička soli
  • 500 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 ml oleja
  • čerstvé najemno nasekané bylinky

Postup na prípravu: Všetky suroviny zmiešajte a na záver do cesta pridajte aj nasekané čerstvé bylinky. Palacinky tak budú krásne prevoňané, čo vás inšpiruje k rôznym variáciám a možnostiam, ako a čím slané palacinky naplniť. Avšak, v tomto prípade budú výborne chutiť aj samotné.

Odporúčame aj: Recept na tvarohové guľky – lahodné a len z 3 surovín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní