TOP 7 dôvodov, prečo jesť mango pravidelne. Aké sú jeho účinky?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť mango pravidelne. Aké sú jeho účinky?

Mango je plodom rastlín, respektíve stromov z rodu mangovník, latinsky Mangifera. Jeho domovinou je juh či juhovýchod Ázie. Zaujímavosťou je, že viaceré druhy mangovníkov, ktorých je vyše 60, sa už vo voľnej prírode nevyskytujú. Tieto stromy sú výrazne ohrozené odlesňovaním. 

Mangovníky sú pritom dlhoveké stromy, ktoré nám poskytujú svoje veľmi chutné plody. Exotické ovocie mango je plné živín a cenných látok a má priaznivý vplyv na naše zdravie. Prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička a pravidelne si na ňom pochutnávať? Doprajete si aj vy pravidelne dávku čerstvého manga?

TOP zdravotné účinky manga:

1. Mango doplní telu rôzne živiny

Je nielen lahodné, šťavnaté, sladučké a osviežujúce, ale v prvom rade je mango dobrým zdrojom rôznych telu prospešných látok. Jeho výhodou sú jeho nutričné hodnoty. Dužina manga obsahuje asi 80 % vody a nemá veľa kalórií. Je zdrojom menšieho množstva bielkovín a obsahuje slušnú dávku vlákniny.

Toto tropické ovocie je však bohaté hlavne na rôzne minerály a vitamíny. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Stogramové množstvo manga obsahuje asi 40 mg vitamínu C, takže pokryje asi tretinové množstvo dennej potreby vitamínu C.

Taktiež ukrýva betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. Rovnako je mango dobrým zdrojom vitamínu B, obsahuje viaceré vitamíny skupiny B. Konzumácia manga tiež zabezpečí telu viaceré minerály, ako je zinok, draslík, fosfor či horčík.

Odporúčame: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

živiny v mangu

Zdroj: Shutterstock®

2. Mango posilňuje obranyschopnosť organizmu

Zrelé mango je skvelým pomocníkom pri podpore obranyschopnosti organizmu. Okrem iného má totiž aj vysoký obsah vitamínu C. V stogramovej porcii toho ovocia nájdeme okolo 36 mg spomínaného vitamínu.

Konzumáciou manga tak podporíte správnu funkciu imunitného systému a prispejete k lepšej odolnosti voči infekciám.

3. Mango má liečivý účinok na trávenie

Plody manga obsahujú rôzne enzýmy, ktoré pomáhajú podporovať zdravie tráviaceho ústrojenstva. Tieto enzýmy napomáhajú zlepšovať trávenie.

Oplatí sa ho zaradiť do jedálnička napríklad pri problémoch so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním. Obsiahnutá vláknina razom podporí správnu činnosť čriev a prispeje k prevencii podobných zažívacích ťažkostí.

Odporúčame: Najlepšie semená na nakličovanie: Čo, ako a prečo nakličovať?

zdravá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

4. Mango má zdravotný prínos pre zdravie pokožky

Ak chcete mať peknú pleť a celkovo zdravú pokožku, rovnako sa oplatí z času na čas spestriť jedálniček lahodným mangom. Tento plod totiž ukrýva mnoho dôležitých látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie pokožky, napríklad viaceré minerály, taktiež betakarotén či rôzne antioxidanty.

Tie chránia pleť pred predčasným starnutím. Z manga si dokonca môžete pripraviť i masku, ktorá podporí hydratáciu pleti a jej zdravý a svieži vzhľad.

5. Mango podporuje zdravie očí

Plody čerstvého manga vďaka svojmu zloženiu tiež prispievajú k ochrane očí a dobrej funkcii zraku. Z obsiahnutého betakaroténu sa v našom tele vytvorí dostatok vitamínu A. Ten naše telo potrebuje z mnohých dôvodov.

Vďaka vysokému obsahu betakaroténu je zabezpečená ochrana funkcie zraku. Okrem iného prispieva aj k správnej funkcii očnej sietnice a jeho nedostatok sa môže prejaviť vo vážnych prípadoch dokonca šeroslepotou (patrí medzi časté poruchy zraku).

Odporúčame: Ako pomáha eukalyptový olej zdraviu? Tu je 9 tipov na jeho použitie!

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

6. Mango podporuje zdravie srdce

Mango dokonca robí niečo aj pre naše srdce. Draslík, ktorý sa v mangu ukrýva, prispieva k normálnej hladine krvného tlaku.

Vďaka vláknine zase mango podporuje dobrú úroveň cholesterolu. Mango sa oplatí zaradiť do jedálnička pri problémoch s vysokou hladinou škodlivého LDL cholesterolu. Udržiavaním krvného tlaku aj cholesterolu v norme je možné prispieť k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení.

7. Mango bojuje proti voľným radikálom

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že mango je plné mnohých látok, ktoré majú antioxidačné pôsobenie. Antioxidanty v našom tele bojujú proti voľným radikálom a chránia bunky tela pred poškodením. Vďaka tomu prispievajú k prevencii mnohých vážnych ochorení, napríklad i rakoviny či chorôb srdca a ciev.

TIP: Ako rozpoznať zrelé mango?

Pri výbere manga v obchode existuje niekoľko znakov, podľa ktorých môžete spoznať jeho zrelosť. Zrelé mango má zvyčajne žiarivo žltú až zlatú farbu. Ak je mango zelené, je plod pravdepodobne ešte nedozretý. Na druhej strane, ak je na šupke vidieť tmavé škvrny alebo ak je príliš tmavá, môže to naznačovať, že je už príliš zrelý.

Zrelé mango by malo byť mierne mäkké na dotyk, keď ho jemne stlačíte. Ak je plod príliš tvrdý, nie je ešte dostatočne zrelý. Ak je naopak príliš mäkký alebo dokonca vodnatý, môže byť príliš zrelý. Zrelé mango by malo mať príjemnú, sladkú vôňu pri stopke.

Stonka manga by sa mala ľahko odstrániť, ak je plod zrelý. Ak je stonka príliš pevne pripojená, môže to znamenať, že mango ešte nie je dostatočne zrelé.

Článok aktualizovaný 24.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní