Najlepšie semená na nakličovanie: Čo, ako a prečo nakličovať?

Najlepšie semená na nakličovanie: Čo, ako a prečo nakličovať?

Nachádzajú sa klíčky aj vo vašom jedálničku? Ak nie, rozhodne je na čase to zmeniť. Nakličovanie semien totižto vôbec nie je náročné, pričom ide o skvelý spôsob, ako si doma vypestovať jednu z najzdravších potravín.

Prečo sú naklíčené semená vítanou súčasťou zdravého jedálnička? Čo nám prinesie pravidelná konzumácia klíčkov? Rôzne druhy klíčkov sú v prvom rade ľahko stráviteľné a spravidla obsahujú mnoho cenných látok, ktorých množstvo sa v procese klíčenia neraz zväčšuje.

Klíčky predstavujú bohatý zdroj rôznych nenahraditeľných látok. Klíčky sú z hľadiska výživy veľmi hodnotné. Aké semená sú vhodné na prípravu chutných a zdravých klíčkov?

Zdravotné benefity klíčkov:

  • Zvýšená nutričná hodnota: Klíčenie zvyšuje množstvo vitamínov a minerálov v semene. To je spôsobené tým, že klíčiaci proces transformuje niektoré nutrienty na aktívnejšie alebo ľahšie stráviteľné formy.
  • Bohatý zdroj vitamínov: Klíčky sú bohaté na viaceré vitamíny skupiny B či vitamín C.
  • Sú zdrojom stopových prvkov a minerálnych látok: Telu doplnia napríklad dávku železa, fosforu a magnézia.
  • Klíčky predstavujú bohatý zdroj ďalších látok: Sú zdrojom nevyhnutných mastných kyselín, vlákniny aj enzýmov.
  • Lepšia stráviteľnosť: Klíčenie znižuje obsah antinutričných látok, ako sú fytáty a tanníny, ktoré môžu brániť absorpcii minerálov. Zároveň sa zvyšuje obsah enzýmov, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie a absorpciu živín.
  • Zníženie rizika niektorých chorôb: Konzumácia klíčkov môže prispieť k zníženiu rizika vzniku niektorých chorôb, vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Podpora zdravia srdca: Klíčky môžu obsahovať látky, ktoré prispievajú k zníženiu hladiny zlého LDL cholesterolu, čím sa znižuje riziko srdcových chorôb.
  • Zlepšenie metabolizmu: Vďaka vyššiemu obsahu vitamínov a minerálov môžu klíčky podporovať zdravý metabolizmus a celkovú vitalitu organizmu.
  • Nízka energetická hodnota, ale vysoká nutričná hustota: Klíčky sú ideálnou potravinou pre ľudí, ktorí chcú kontrolovať svoju hmotnosť, pretože poskytujú množstvo dôležitých živín pri nízkom počte kalórií.

Chcete sa pustiť do nakličovania semien?

Rozličné druhy semien môžete nakličovať aj v obyčajnom zaváraninovom pohári. Ľahko dostupné sú však aj špeciálne misky na klíčenie semien, ktorých používanie je jednoduché a hlavne pohodlné. Nakoniec si stačí už len vybrať semená, ktoré sa rozhodnete nakličovať.

Pozri aj: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 11 nutne musíte mať!

naklíčené mungo fazule

Zdroj: Shutterstock®

Vhodné semená na klíčky

Klíčky si môžete pripraviť zo semien obilnín, mnohých druhov zeleniny, taktiež zo strukovín. Vo všeobecnosti platí, že vybrané semená sa najskôr potrebnú dobú namáčajú a potom sa nechávajú určitý čas klíčiť, pričom je ich počas dňa potrebné niekoľkokrát oplachovať.

Čo a ako dlho treba robiť, závisí od konkrétneho semena. Dôležitá je však aj kvalita semienok. Na nakličovanie je najlepšie používať tie, ktoré sú na to určené.

Nesmú byť chemicky ošetrované či morené. Preto nikdy nenakličujeme semená, ktoré sú určené na sadenie! A aké druhy semienok sa oplatí nakličovať? Vyskúšať môžete niektoré z nasledujúcich.

TOP semienka na klíčenie:

1. Mungo fazuľa

Pravdepodobne najčastejšie sa môžeme stretnúť s nakličovaním mungo fazule, ktorá má naozaj vysoký obsah vitamínov, minerálov a ďalších živín. Tieto klíčky sú veľmi obľúbené a ľahko sa pestujú. Mungo fazuľu je najskôr potrebné prepláchnuť a následne namočiť do vody na celých 12 hodín.

Následne je semená vhodné preplachovať 3-krát denne. Ideálne je ich nechať klíčiť aspoň 3 až 5 dní. Aby boli klíčky príjemne sladučké, vhodné je ich nechať nakličovať v tme.

Hodia sa nielen do ázijských pokrmov, ale ozvláštnia prakticky akýkoľvek šalát. Môžu sa jesť surové, prípadne trochu tepelne upraviť. Nevystavujte ich však vysokým teplotám.

2. Žerucha

Žerucha je obľúbenou bylinkou, respektíve listovou zeleninou, ktorú si mnohí z nás pestujú na kuchynskom okne. Jej lístočky sú zdravé a skvelo dochutia každú domácu nátierku. Žeruchu si môžete však pestovať nielen v substráte či na vate, ale rovnako si z nej môžete pripraviť klíčky, ktoré sú ešte zdravšie.

Semená žeruchy, ktoré sú určené na nakličovanie, sa nedávajú namáčať vôbec, prípadne len na pár hodín. Nechávame ich klíčiť 5 dní v tme, potom 2 dni na svetle.

Denne poriadne preplachujeme dvakrát čistou vodou. Žeruchové klíčky podporia imunitný systém. Hodia sa k domácim nátierkam, syrom či vajíčkam.

Odporúčame: Ako nahradiť kávu? Máme pre vás 7 tipov na zdravšie alternatívy kávy!

naklíčená reďkovka

Zdroj: Shutterstock®

3. Reďkovka

Vyskúšať musíte aj reďkovkové klíčky, určite si ich zamilujete. Sú zásobárňou vitamínov a telu prospešných látok. Majú o niečo jemnejšiu chuť ako samotné reďkovky, i keď stále príjemne korenistú a pikantnú. Sú veľmi bohaté na vitamín C či vápnik. Pomáhajú prečistiť telo. Semená reďkovky stačí namáčať 4 až 6 hodín.

Počas klíčenia ich preplachujeme 3 až 4 razy denne. Konzumovať ich surové môžeme po štyroch až piatich dňoch. Rovnako je ich vhodné pridať do čerstvého zeleninového šalátu, vyniknú však aj na obložených chlebíčkoch.

4. Horčica

Ak túžite vyskúšať niečo netradičné, naklíčte si napríklad horčicu. Horčičné semená ukrývajú veľkú liečivú silu. Obsahujú cholín, minerály, esenciálne oleje či antioxidanty. Prečisťujú tráviaci trakt, tlmia zápaly a znižujú tlak. To sú dobré dôvody na to, prečo si ich naklíčiť a pridať do jedálnička.

Horčičné semienka namáčame 6 hodín, následne jeden až dva razy denne preplachujeme. Konzumujeme po štyroch dňoch.

Klíčky horčice sú aromatické a do jedla ich pridávame len v malom množstve. Vhodné je ich konzumovať pri tráviacich ťažkostiach, problémoch s nafukovaním či vysokom cholesterole. Podporujú krvný obeh.

Odporúčame: Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!

naklíčená šošovica

Zdroj: Shutterstock®

5. Šošovica

Medzi semienka na nakličovanie radíme nielen mungo fazuľu, ale aj ďalšie druhy strukovín, napríklad chutnú šošovicu, ktorá je veľkou zásobárňou vitamínov, vlákniny a bielkovín. Tú spravidla nechávame máčať aspoň 8 až 10 hodín.

Samotné klíčenie trvá okolo troch až štyroch dní, pričom je vhodné semená denne preplachovať trikrát. Vypestované klíčky je možné pred konzumáciou asi 5 minút povariť, respektíve ich pridávame do jedla v závere varenia.

Ich chuť je veľmi jemná, trošku sladkastá. Šošovicové klíčky pridávame do čerstvých šalátov či cestovín. Dá sa z nich pripraviť i chutná nátierka. Sú bohaté na živiny. Nájdeme v nich železo či viaceré vitamíny skupiny B.

6. Lucerna

Rovnako odporúčame nechať si naklíčiť lucernu. Lucerna siata je hospodársky významná bôbovitá rastlina, ktorá je ako krmivo využívaná už od nepamäti. Jej semená najskôr namočíme do vody na 5 hodín. Potom ich preplachujeme dva až trikrát denne. Doba klíčenia je v priemere päť dní, pričom klíčky dosiahnu okolo troch centimetrov.

Klíčky lucerny sa hodia do šalátu, polievky, aj na chlieb. Telu doplnia vitamín C, taktiež viaceré minerály. Aby boli klíčky bohaté aj na chlorofyl, deň pred konzumáciou je ich vhodné umiestniť na denné svetlo.

Ďalšie vhodné semienka na klíčenie: fazuľa adzuki, brokolica semená, senovka grécka, kamut zrno, pšenica špaldová, šošovica zelená.

Vyskúšajte jarný šalát s mungo klíčkami

Ingrediencie:

  • šalátová uhorka

  • cherry paradajky
  • červené reďkovky
  • hrsť mungo klíčkov
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • čerstvá pažítka
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Šalátovú uhorku, paradajky aj reďkovky si nakrájame na kocky. Pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom, osolíme a okoreníme. Pridáme nasekanú pažítku (podľa chuti aj iné čerstvé bylinky) a posypeme mungo klíčkami. Zamiešame a môžeme podávať, napríklad ako prílohu k mäsu. Tiež môžeme podávať s vareným vajíčkom alebo opečeným tofu. 

Článok aktualizovaný 22.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní