Čeľaď bôbovité, latinsky Fabaceae, zahŕňa mnoho rastlín, ktoré sú pestované ako okrasné rastliny, ale taktiež množstvo rastlín, ktoré sú pestované pre struky a semená v nich. Tie bežne nazývame strukoviny a sú vítanou súčasťou jedálnička. Do čeľade bôbovité patrí hrach siaty, fazuľa obyčajná a ďalšie druhy fazule, ako aj sója fazuľová.
Možno vás to prekvapí, no aj podzemnica olejná, z ktorej získavame chutné arašidy, patrí medzi bôbovité rastliny. Arašidy tak možno zaradiť tiež do skupiny strukovín. V článku sa pozrieme na ďalšiu rastlinu z čeľade bôbovité, a to lucernu siatu, o ktorej sa oplatí vedieť niečo viac.
Ktoré zdravotné pozitíva lucerny by sme mali poznať? Aké je využitie lucerny siatej a prečo sa vyplatí konzumácia lucerny? Aké vitamíny a minerály v lucerne nájdeme? Všetko zistíte v našom článku!
Pôvod lucerny siatej
Lucerna siata, latinsky Medicago sativa, je viacročná rastlina z čeľade bôbovité s nemalým hospodárskym významom. Jej pôvod možno hľadať v Malej a Strednej Ázii. Z tejto oblasti sa dávno rozšírila aj do Európy. Už v starovekom Grécku či Rímskej ríši sa táto rastlina využívala ako krmivo a na tieto účely neraz slúži aj dnes. Avšak, uplatnenie našla aj v ľudovom liečiteľstve.
Na pohľad si lucernu ľahko pomýlime s ďatelinou lúčnou, ktorá rovnako patrí medzi bôbovité rastliny. Lucerna dorastá do výšky asi 50 až 100 cm a dokáže sa dožiť pokojne až 12 rokov. Má hlboký koreňový systém a perovito zložené trojpočetné listy. Kvety sú fialkové až modrasté a objavujú sa od mája do októbra.
Plodom sú struky, ktoré ukrývajú malé semená. Tie obsahujú fosfor a v tme trošku svetielkujú, s čím súvisí aj slovenský názov rastliny. Lucerna je však vo svete známa aj pod názvom alfalfa. Význam tohto arabského slova je praotec všetkého jedla. Z lucerny sa využívajú rôzne časti, vrátane kvetov, listov aj semien.
DepositphotosAké účinné látky obsahuje alfalfa lucerna?
Lucerna siata obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie organizmu alebo majú naň priaznivý vplyv. Spomenúť môžeme:
- bielkoviny, vrátane esenciálnych aminokyselín,
- viaceré vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik, železo, horčík, draslík a ďalšie,
- vlákninu,
- antioxidanty, vrátane flavonoidov a trieslovín,
- chlorofyl,
- tráviace enzýmy,
- betakarotén a luteín,
- fytoestrogény a izoflavíny,
- silice a ďalšie prírodné zlúčeniny.
Aká liečivá sila sa ukrýva v lucerne?
Lucerna siata alebo alfalfa má rôznorodé terapeutické vlastnosti. Blahodarné účinky má napríklad na imunitný systém. Tiež je často spomínaný priaznivý vplyv lucerny na trávenie a tráviaci systém. Tradičná medicína alfalfu odporúča pri mnohých zažívacích ťažkostiach.
Podľa ľudového liečiteľstva má alfalfa antianemické (proti chudokrvnosti), antihemoragické (proti krvácaniu), diuretické (na podporu vylučovania vody) a regeneračné vlastnosti. Lucerna má zdravotné výhody aj pre ženy, či už v súvislosti s menštruáciou alebo aj menopauzou.
Ďalšie pozitívne účinky lucerny siatej podľa ľudovej medicíny:
- slúži ako prirodzená podpora imunity,
- podporuje zlepšenie trávenia,
- zmierňuje plynatosť a podporuje pravidelnú stolicu,
- eliminuje nechutenstvo,
- dobre pôsobí pri pálení záhy,
- podporuje zdravie srdca a ciev,
- zabezpečuje odkyslenie organizmu,
- podporuje tvorbu kostného i kĺbového tkaniva,
- uplatňuje sa ako prevencia osteoporózy,
- prispieva k normálnej hladine cholesterolu,
- priaznivo vplýva na pečeň,
- podporuje dobrú hladinu cukru v krvi,
- zmierňuje príznaky menopauzy,
- zmierňuje bolestivú menštruáciu,
- podporuje normálnu funkciu močových ciest,
- podporuje hojenie rán,
- uplatňuje sa pri reume a dne,
- podporuje kvalitu vlasov, pleti a nechtov.
Tipy na použitie lucerny:
1. Čaj z lucerny siatej
Lucerna siata sa dá pre zdravie využiť rôznymi spôsobmi. V prvom rade sa dá sušená vňať lucerny siatej (vlastnoručne nasušená alebo z obchodu) použiť na prípravu čaju. Nálev pripravujeme spravidla z 1 ČL sušenej vňate a 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať asi 10 minút a scedíme.
Pri akútnych ťažkostiach sa odporúča jedna až dve šálky lucernového čaju denne. Tento nápoj sa odporúča pri zadržiavaní vody v tele, zápalových ochoreniach močových ciest, menštruačných a menopauzálnych ťažkostiach alebo aj tráviacich problémoch.
2. Kapsuly a prášok z lucerny
Dnes sú v lekárňach či na internete dostupné aj rôzne doplnky stravy z alfalfy. Nájsť môžete napríklad prášok z lucerny, z ktorého sa pripravuje nálev, prípadne ho možno pridať do šalátov, smoothies alebo kaší. Tiež sa napríklad predáva sušená lucerna siata vo forme kapsúl, resp. lucernový extrakt v kapsuliach a okrem toho možno naraziť aj na nápoj z lucerny siatej.
Pri užívaní akýchkoľvek doplnkov stravy z lucerny vždy dodržujte odporúčané dávkovanie a užívanie prípadne aj konzultujte s odborníkom, lekárom alebo lekárnikom.
3. Konzumácia lucerny
Lucernu môžeme zaradiť aj medzi zdravé potraviny. Konzumujú sa predovšetkým klíčky lucerny. Pripraviť si možno napríklad chlebíčky s lucernou alebo polievku či zeleninový šalát s klíčkami lucerny.
DepositphotosPestovanie lucerny – ako si pripraviť klíčky?
Chcete ochutnať alfalfu? Vypestujte si lucernu hoc aj doma na parapetnej doske. Pestovanie lucerny siatej, resp. jej klíčkov nie je náročné. Budete na to v prvom rade potrebovať semená lucerny siatej. Ideálne je v obchode alebo na internete voliť semená priamo určené na nakličovanie.
Dobrým pomocníkom je v tomto prípade miska na nakličovanie, no zaobídete sa aj bez nej. Použiť sa dá aj miska s vatou alebo vlhkým obrúskom ako pri pestovaní pažítky. Semená lucerny sa odporúča najskôr namáčať 6 až 8 hodín. Následne ich prepláchneme a necháme klíčiť v tme 2 dni a následne 2 až 4 dni na svetle. Semienka preplachujeme 2-krát denne.
Ideálna je teplota okolo 20 °C. Semienka nenechávajte klíčiť veľmi dlho a ani ich dlho neskladujte, inak môžu byť horké. Vyrastené klíčky skladujeme v chladničke maximálne 2 až 3 dni vo vzduchotesnej nádobe. Pred konzumáciou odstráňte vrstvy semien a vláknitých koreňov a klíčky prepláchnite teplou vodou.
Zdravotné riziká spojené s alfalfou – pre koho nie je vhodná?
S konzumáciou a používaním lucerny sa spájajú viaceré obmedzenia a prípadné riziká. V prvom rade je potrebné zmieniť, že táto rastlinka nie je určená na dlhodobé používanie, a to platí pre používanie v akejkoľvek forme. Vždy po 2 mesiacoch používania je nevyhnutná pauza (obvykle 1 až 2 mesiace).
Alfalfa sa neodporúča:
tehotným a dojčiacim ženám,
- deťom,
- osobám s autoimunitnými ochoreniami a pri liečbe imunosupresívami,
- osobám užívajúcim lieky na riedenie krvi (napr. warfarín),
- pri hormonálnej substitučnej terapii,
- pri užívaní liekov na cukrovku.
Pri akýchkoľvek zdravotných problémoch a liečbe nastavenej lekárom je vhodné použitie alfalfy vopred konzultovať s lekárom. Okrem toho ešte môžeme spomenúť, že nadmerné užívanie alfalfy môže viesť k plynatosti a nadúvaniu, preto je vždy potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie.
S užívaním lucerny sa spája ešte jedno riziko – hrozí kontaminácia klíčkov bakteriálnymi patogénmi, ako je napríklad E. coli alebo Salmonella. Práve preto sa neodporúča napríklad dlhodobé skladovanie vypestovaných klíčkov. V tomto smere je však najbezpečnejšia tepelná úprava.
Kozmetické využitie lucerny
Lucerna siata si našla miesto aj v oblasti kozmetiky. Vďaka obsahu antioxidantov, vitamínu C a fytoestrogénov pomáha spomaľovať proces starnutia pokožky a podporuje jej pružnosť. Extrakty z lucerny sa pridávajú do pleťových krémov, sér či masiek, kde prispievajú k zjednoteniu tónu pleti a redukcii jemných vrások.
Lucerna je prospešná aj pre vlasy a nechty. Obsahuje minerály ako vápnik, železo či horčík, ktoré podporujú pevnosť a lesk vlasov a zároveň posilňujú nechty. Niektoré prírodné šampóny alebo vlasové masky obsahujú výťažky z lucerny, ktoré pomáhajú pri problémoch s lámavosťou a suchosťou.
Lucerna ako dar prírody
Lucerna siata je všestranná rastlina, ktorá v sebe spája výživovú hodnotu, liečivé účinky a dokonca aj využitie v kozmetike. Či už sa rozhodnete zaradiť ju do jedálnička vo forme klíčkov, čaju alebo doplnkov, alebo siahnete po kozmetike s jej obsahom, vždy prinesie vášmu telu dávku prospešných látok. Jej potenciál pre zdravie, krásu aj životné prostredie robí z lucerny rastlinu, ktorú sa rozhodne oplatí spoznať a využiť.
Aktualizovaný článok: 06.10.2025