Čo je hlienová zátka a na čo slúži? Ako zistiť, že sa uvoľnila a kedy sa po odchode začne pôrod?

Čo je hlienová zátka a na čo slúži? Ako zistiť, že sa uvoľnila a kedy sa po odchode začne pôrod?

Počas tehotenstva v tele ženy dochádza k veľkému množstvu zmien, ktorým sa prakticky nemožno vyhnúť. Sú nevyhnutné pre to, aby v ženskom tele mohlo dôjsť k vzniku nového života. Organizmus vo veľkom ovplyvňujú hormonálne zmeny, avšak nemenej výrazné sú aj telesné zmeny súvisiace najmä s rastom maternice, v ktorej sa vyvíja plod. 

V tehotenstve nedochádza len k zvyšovaniu telesnej hmotnosti ženy, čo je asi jedna z najvýraznejších zmien, ale aj k zväčšovaniu mliečnych žliaz, zmenám na vnútorných orgánoch, zvýšeniu prietoku krvi v obehu a mnohým ďalším. Tehotenstvo je tiež charakteristické vznikom takzvanej hlienovej zátky. 

Na čo slúži hlienová zátka v tehotenstve a aká je farba hlienovej zátky? Kedy odchádza hlienová zátka von z tela? Koľko času zostáva do pôrodu po uvoľnení hlienovej zátky? Môže sa hlienová zátka uvoľniť pri pohlavnom styku? A ako súvisí progesterón s hlienovou zátkou? Odpovede na dôležité otázky nájdete nižšie. 

Kedy sa tvorí hlienová zátka?

Takzvaná hlienová zátka je v podstate zrazenina hlienu, ktorá sa tvorí v blízkosti krčka maternice, resp. medzi pošvou a maternicou. Ide o hustý sekrét podobný želatíne, ktorý sa vyprodukoval v žliazkach krčku maternice. Hlienová zátka v tehotenstve upcháva a uzatvára cervikálny kanál a cervix, teda maternicový krčok, čím vytvára akúsi ochrannú bariéru.

Na vznik hlienovej zátky majú vplyv hormonálne zmeny. Tvoriť sa začína vo veľmi skorých štádiách tehotenstva. Po počatí dochádza k zmenám v hladine estrogénu a progesterónu, čo vedie aj k hustnutiu a hromadeniu hlienu v danej oblasti a vzniku zrazeniny. 

Ako vyzerá hlienová zátka u tehotných žien?

Ako sme už vyššie spomenuli a ako aj z názvu vyplýva, hlienová zátka má konzistenciu hlienu, ktorý je ale pomerne hustý až rôsolovitý. Možno ju charakterizovať ako hrudku hlienu s veľkosťou asi 2 až 4 centimetre. Čo sa farby hlienu týka, obvykle je biely, žltkastý, béžový alebo priehľadný, niekedy ružovkastý, prípadne s malou prímesou krvi.

Keď dochádza k odlúčeniu hlienovej zátky, môže dôjsť k drobnému poškodeniu miestnych krvných kapilár, čo vedie k prítomnosti malého množstva krvi v zátke. To sa môže prejaviť ako tenké prúžky alebo bodky krvi v hliene. Hlienová zátka je obvykle bez zápachu. 

Odporúčame: ​Veľký prehľad typov múk – spoznajte aj menej známe a netradičné druhy múk

Aká je funkcia hlienovej zátky?

Vznik hlienovej zátky je veľmi dôležitou telesnou zmenou, ktorá je nevyhnutná pre správny priebeh tehotenstva. Táto zátka slúži ako ochranná bariéra maternice a embrya (neskôr plodu), ktoré sa v nej vyvíja. Hlienová zátka:

  • slúži ako ochrana pred infekciou – chráni pred prienikom baktérií a ďalších patogénnych mikroorganizmov do maternice, teda plní funkciu prevencie infekčných zápalov, ktoré by mohli poškodiť vyvíjajúci sa plod,
  • obsahuje imunoglobulíny a antimikrobiálne peptidy, ktoré prispievajú k ochrane rastúceho plodu pred patogénmi,
  • pôsobí ako ochrana pred mechanickými vplyvmi a chráni krčok pred poranením,
  • bráni predčasnému otváraniu pôrodných ciest.

Akým spôsobom odchádza hlienová zátka?

Takzvaný odchod hlienovej zátky, teda jej uvoľnenie, nastáva za normálnych okolností pred koncom tehotenstva. Vplýva na to pokles maternice, v ktorej sa plod otáča hlavou dolu a pripravuje sa na priechod pôrodnými cestami. Hlavička bábätka zostupuje nižšie do panvových kostí.

To spôsobuje, stenčenie a rozšírenie krčka a pootvorenie vnútornej bránky. Niektoré nastávajúce mamičky ani nepostrehnú, že im odišla hlienová zátka. Často je to napríklad v prípade, ak vyteká hlienová zátka po menších častiach, a to pokojne v priebehu niekoľkých dní. Tiež sa môže stať, že hlienová zátka sa uvoľní spolu s plodovou vodou.

U niektorých žien však hlienová zátka odtečie naraz, pričom ju možno obvykle spozorovať na nohavičkách. Odchod hlienovej zátky by nemal byť bolestivý, i keď niektoré ženy môžu pociťovať pri uvoľnení zátky mierne bolesti v podbrušku.

Kedy vyteká hlienová zátka z tela?

Ako sme spomenuli vyššie, hlienová zátka za normálnych okolností odteká na konci tehotenstva, a to obvykle po 37. týždni, resp. medzi 38. až 40. týždňom tehotenstva. Hlienová zátka sa posledné týždne tehotenstva môže uvoľniť prakticky kedykoľvek. Často k tomu dochádza napríklad po väčšej fyzickej záťaži, pohlavnom styku či kýchnutí.

Kedy nastáva pôrod po odchode hlienovej zátky?

Obvykle dochádza k odchodu hlienovej zátky pred pôrodom, resp. možno povedať, že uvoľnenie zátky na konci tehotenstva je jedným z prvých signálov blížiaceho sa pôrodu. Veľmi často dochádza k uvoľneniu zátky 24 hodín pred pôrodom, vo väčšine prípadov netrvá rozbehnutie pôrodu dlhšie ako týždeň. Menej často sa však môže zátka uvoľniť aj skôr ako týždeň pred pôrodom.

Prečo niekedy hlienová zátka odtečie skôr?

V niektorých prípadoch sa hlienová zátka uvoľní pred ukončeným 37. týždňom. Táto situácia nie je úplne žiaduca, keďže skorým odchodom zátky sa oslabuje ochrana maternice a plodu pred infekciami. Prečo sa začne uvoľňovať hlienová zátka predčasne?

Vplyv na to môže mať mnoho faktorov. Spôsobené to môže byť napríklad intenzívnymi cvičnými kontrakciami, vonkajším poškodením pri vaginálnym vyšetrení, intenzívnou fyzickou námahou, sexom, problémom s placentou a ďalšími faktormi.

Pri veľmi skorom uvoľnení zátky, napríklad už na začiatku tehotenstva, je nevyhnutná konzultácia s lekárom a prevedenie potrebných vyšetrení. Po odchode zátky je dôležité myslieť na prevenciu infekcií v intímnej oblasti:

  • dostatočnú hygienu,
  • častejšiu výmenu spodnej bielizne,
  • vyhýbaniu sa bazénom,
  • obmedzenie pohlavného styku,
  • používanie bariérovej antikoncepcie. 

Odporúčame: ​Ako prebieha gastroskopia? Odhoďte obavy, no pripravte sa!

Odchod hlienovej zátky – ako ju odlíšiť od výtoku alebo plodovej vody?

Mnoho tehotných žien sa obáva zámeny hlienovej zátky, obyčajného výtoku a plodovej vody. Ako odlíšiť hlienovú zátku od plodovej vody alebo každodenného vaginálneho výtoku, ktorý sa vyskytuje aj počas tehotenstva?

  • Hlienová zátka, ako sme spomenuli vyššie, je veľmi hustá, konzistencia hlienu je rôsolovitá až želatínová. Ide o menšie množstvo hlienu, ktorý môže mať prímes krvi.
  • Pošvový výtok a plodová voda sú redšie ako hlienová zátka. Vaginálny výtok je tiež hlienovitý, ale nie je tak hustý. Býva priesvitný alebo mliečny a býva vylučovaný pravidelne. Plodová voda je tekutá, môže mať sladkastú vôňu. Obvykle je číra alebo žltkastá. Jej únik sa nedá zastaviť stiahnutím svalov.

Sex a uvoľnenie hlienovej zátky

Ako sme spomenuli vyššie, k uvoľneniu zátky niekedy dochádza práve po pohlavnom styku, resp. pri sexe. Je následne možné mať po odtečení hlienovej zátky sex? Ak dôjde k uvoľneniu zátky pred ukončeným 37. týždňom alebo v začiatkoch tehotenstva, je nevyhnutné zhodnotenie stavu lekárom.

V prípade rozšíreného krčka sa obvykle sex neodporúča. Ak lekár pohlavný styk povolí, spravidla sa odporúča používať bariérovú antikoncepciu (kondóm) na zníženie rizika infekcie. Čo sa týka sexu po odtoku zátky po 37. týždni, ani v tomto prípade to nemusí byť z dôvodu rizika infekcie najvhodnejšie. Vždy je potrebné sa poradiť s gynekológom.

Varovné signály súvisiace s hlienovou zátkou

Pri odtoku hlienovej zátky si treba všímať určité príznaky, pri výskyte ktorých je potrebné vyhľadať lekára. Zdravotný stav konzultujte s lekárom v týchto prípadoch:

  • hlienová zátka s krvou vo väčšom množstve alebo intenzívne krvácanie po odchode zátky,
  • zelené sfarbenie uvoľneného hlienu,
  • zvláštny zápach uvoľnenej hlienovej zátky,
  • uvoľnenie zátky sprevádzané intenzívnymi kŕčmi v podbrušku alebo chrbte,
  • skoré uvoľnenie zátky pred ukončeným 37. týždňom,
  • ak po uvoľnení zátky odtiekla aj plodová voľba, je čas vyraziť do nemocnice. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní