Najlepší spôsob, ako zamraziť huby doma!

Najlepší spôsob, ako zamraziť huby doma!
  • 04.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Zmrazovanie húb je skvelý spôsob, ako sa vyhnúť ich plytvaniu a zachovať v nich všetky živiny. Huby vždy zmrazujte na vrchole ich čerstvosti. Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete huby zmraziť – blanšírované v pare (tým sa zachovajú živiny) a dusené (tiež dobré na uchovanie živín).

Huby majú vysoký obsah vody a po rozmrazení môžu byť "mokré", preto je najlepšie variť ich mrazené. Huby sú všestrannou ingredienciou a poskytujú mäsovú textúru a pikantnú chuť mnohým receptom, najmä vegetariánskym alebo vegánskym jedlám.

Mrazenie húb

Ako zamraziť huby? Ak chcete huby zamraziť surové, môžete, ale ovplyvní to ich nutričnú hodnotu.

  • Huby vydrhnite a kefou odstráňte nečistoty (neumývajte ich, pretože sa môžu rozmočiť).
  • Môžete ich nakrájať alebo nechať celé (na druhé sú najlepšie menšie huby).
  • Položte ich na podnos a zmrazte, až kým nie sú pevné, potom ich preneste do označeného uzatvárateľného vrecka na mrazenie a vytlačte všetok prebytočný vzduch.
  • Spotrebujte do niekoľkých mesiacov.

Mrazené huby

Rovnako ako mnoho iných potravín, aj huby sa dajú zmraziť, aby zostali čerstvé a chutné celé mesiace. ALE - pokiaľ ich zmrazíte správnym spôsobom!

Začnite s hubami, ktoré sú pekné a čerstvé - najlepšie je vyhnúť sa zmrazeniu akýchkoľvek scvrknutých či slizkých húb. Budete ich musieť vyčistiť, aby ste odstránili všetky nečistoty – utrite ich vlhkou papierovou utierkou, vykefujte kefkou na potraviny alebo ich rýchlo opláchnite vodou, ale nezabudnite ich dôkladne vysušiť.

Huby sú ako malé špongie, pokiaľ ide o absorbovanie vlhkosti! Odrežte všetky drevnaté časti stonky a potom väčšie huby nakrájajte na jednotné kúsky - menšie huby možno ponechať celé. Ďalším krokom je uvariť huby tak, že ich podusíte v malom množstve neutrálneho oleja alebo ich podusíte, kým nezmäknú. Keď huby úplne vychladnú, je čas ich zmraziť.

Ako zmraziť huby?

Je lepšie zmraziť huby čerstvé alebo varené? Huby môžete určite zmraziť čerstvé, ale vopred ich uvarte, aby ste získali najlepšiu štruktúru a chuť. Huby sú plné vody a keď sú zamrznuté z čerstvých, môžu skončiť rozmočené, kašovité a naokolo nepríjemné.

  • Varením vopred sa však odstráni časť vlhkosti a výsledkom sú lepšie huby.
  • Opečenie na panvici s trochou oleja alebo masla je jednoduchý spôsob, ako rýchlo dehydrovať huby – trvá to asi päť minút (samozrejme v závislosti od toho, s koľkými hubami pracujete) a stojí to za to.

Huby môžete pred zmrazením napariť alebo podusiť.

  • Ak ich chcete pripraviť na pare, priveďte v hrnci do varu centimeter vody.
  • Do hrnca vložte košík na zeleninu, pridajte huby, prikryte a varte 3 až 5 minút.
  • Ak chcete huby orestovať, opečte ich na panvici s trochou olivového oleja asi 5 minút.

Neprehliadnite: Sušenie húb - TOTO sú tie najlepšie spôsoby!

Ako pripraviť huby do mrazničky a na mrazenie?

Tu sú základné kroky na zmrazenie húb - postup zamrazenia húb:

  • Očistenie húb a umývanie húb - na ich utretie použite vlhkú papierovú utierku.
  • Rozkrojenie húb - odrežte všetky vysušené alebo drevnaté časti stoniek. Malé huby sa môžu uchovávať celé, ale väčšina ostatných húb by sa mala nakrájať. Huby podusíme 3 až 5 minút. Po vychladnutí uvarené huby preložíme na vystlaný plech.
  • Rozložte ich v jednej vrstve. Vložte plech na pečenie do mrazničky. Uchovávajte v mrazničke až 6 mesiacov.

Rôzne spôsoby zamrazenia húb

Bleskové zmrazovanie - táto metóda obzvlášť uľahčuje použitie mrazených húb. Vychladnuté huby rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte ho do mrazničky asi na hodinu, alebo kým huby nie sú tvrdé a zmrazené. Potom dajte všetky huby do vreciek alebo uzatvárateľných nádob, vytlačte čo najviac vzduchu a uložte do mrazničky - takto vydržia až deväť mesiacov.

Mrazenie parou

Huby vydrhnite a kefkou odstráňte nečistoty, potom nakrájajte alebo nechajte celé. Pripravte si misku s ľadovou vodou a podnos vyložený kuchynským papierom. Do vody pridajte lyžičku citrónovej šťavy, aby ste zabránili prílišnému zafarbeniu. Vodu a citrónovú šťavu privedieme do varu a hríby podusíme asi 2-4 minúty (podľa toho, či ste šampiňóny nakrájali na plátky a ak ste ich nechali celé).

Huby ihneď ponorte do misky s ľadovou vodou a nechajte ich, kým boli huby blanšírované, potom sceďte a poukladajte na plech vystlaný papierom. Po scedení a osušení huby položte na podnos a zmrazte, kým nezmrznú.

Ako inak zmraziť huby v mrazničke?

  • Vydrhnite huby, aby ste odstránili nečistoty, potom nakrájajte alebo nechajte celé.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte malý kúsok masla na strednom ohni.
  • Pridajte šampiňóny a za častého miešania varte 2-4 minúty (podľa toho, či ste šampiňóny nakrájali alebo ste ich nechali celé).
  • Nechajte huby vychladnúť. 
  • Po vychladnutí položte huby na podnos a zmrazte do stuhnutia.
  • Preneste do uzatvárateľného vrecka do mrazničky, pričom sa uistite, že ste pred uzavretím odstránili všetok prebytočný vzduch.
  • Spotrebujte najlepšie do 3 mesiacov.

Môžu byť huby zmrazené bez varenia?

Huby môžete zmraziť surové a vynechať krok dusenia. Mrazené surové huby však majú tendenciu byť pri varení veľmi kašovité, pretože absorbujú veľa vody.

Odporúčame aj: Čo dokáže liečivá huba maitake? Tancujúca huba je veľkým darom prírody!

Skladovanie húb v mrazničke - ako dlho skladovať huby?

Ak sú huby správne pripravené a uzavreté v mraziacich vreckách, z ktorých je odstráneného čo najviac vzduchu, vydržia až 6 mesiacov.

Rozmrazovanie húb

Jednoducho vezmite huby priamo z mrazničky a pridajte ich do akéhokoľvek jedla, ktoré plánujete variť. Ak chcete, môžete ich vždy rozmraziť v chladničke cez noc, ale pridanie zmrazených je jednoduchšie a funguje rovnako dobre.

Ako používať mrazené huby?

Pre dosiahnutie najlepších výsledkov ich používajte iba v receptoch na prípravu teplých jedál. Mrazené huby sa zvyčajne nemusia pred pridaním do receptov rozmrazovať. Môžete ich zamiešať priamo do polievky, rizota alebo misky na cestoviny.

Budete musieť predĺžiť čas varenia o niekoľko minút, aby ste sa uistili, že sa úplne uvaria. Ak napríklad dusíte huby v rámci receptu, varte ich o niečo dlhšie, aby ste zaistili, že prebytočná voda, ktorú absorbovali pri mrazení, sa odparí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní