Červený melón – dokonalá letná pochúťka. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Červený melón – dokonalá letná pochúťka. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Poznáte lepšie osvieženie počas leta, ako miska nakrájaného vychladeného červeného melóna? Áno, možno na vás platí skôr niečo iné, no isto sa zhodneme na to, že sladučkému vodovému melónu sa skrátka počas leta nedá odolať. Mnohí jeho milovníci by si bez pochýb vedeli predstaviť ho mať počas horúcich dní na raňajky, obed aj večeru. 

Pozrime sa spolu na niekoľko informácii o týchto fantastických letných plodoch. Nezáleží na tom, či červené melóny radíte k ovociu alebo skôr zelenine, dôležitejšie je, že ide o chutnú a zdravú dobrotu, ktorú sa určite oplatí pridať do jedálnička. Aké odrody melónov poznáme? A dá sa chutný melón vypestovať v záhrade? Zistite viac!

Červený melón a jeho odrody

Nazývame ho mnohými menami – červený melón, vodný alebo vodový melón, odborne dyňa červená (latinsky Citrullus lanatus). Dyňa červená je jednoročná poliehavá rastlina s čeľade tekvicovité, do ktorej radíme aj tekvice či uhorky. Pôvod možno hľadať najmä na juhu a západe Ázie, no rozšírená bola aj v Afrike. Do Európy sa dostala v 16. storočí. 

Dyňa červená sa pestuje hlavne pre svoje veľké guľaté alebo elipsovité bobule, ktoré dorastajú do dĺžky 20 až 40 cm. Bežne ich označujeme ako melón či dyňa. Plody sú zvonka zelené, buď svetlozelené, alebo s tmavšími pásmi či celé tmavozelené. Vnútri majú šťavnaté oplodie obvykle červenej alebo ružovej farby. Avšak, to závisí na konkrétnej odrode. 

Rôzne odrody melónov sa môžu zvonka aj zvnútra líšiť, niektoré majú napríklad žltú alebo belavú dužinu. Obvykle sa vnútri ukrývajú aj čierne alebo hnedé vajcovité semená. Melóny vo všeobecnosti delíme do dvoch základných skupín, a to na vodové a cukrové. Červený melón patrí do skupiny vodových melónov. Dyne červené môžeme ďalej rozdeliť do štyroch hlavných kategórií:

  • piknikové melóny – veľké podlhovasté melóny, ktoré môžu mať od 2 do 20 kg, typické sú veľkými čiernymi jadierkami, často pestované sú odrody Crimson Sweet, Black Diamond či Charleston Gray,
  • ľadové melóny – sú menšie a skôr guľaté, cca 2 až 6 kg, vhodné na chladenie a mrazenie, medzi najobľúbenejšie patrí odroda Sugar Baby, 
  • odrody bez semien – bezsemenné vodové melóny sú okrúhle alebo podlhovasté, obvykle s hmotnosťou do 10 kg, nachádzajú sa v nich len bledučké semenné plášte,
  • žltooranžové odrody – vyzerajú zvonka ako klasický melón, no vnútri majú žltú až oranžovú dužinu, majú sladšiu chuť, pestujú sa napríklad odrody Yellow Doll alebo Honeyheart.

Čo obsahuje červený melón?

Červené melóny síce predstavujú veľkú pochúťku, no ich výživová hodnota nie je práve vysoká. To však neznamená, že nemajú telu čo ponúknuť. Ide o nízkokalorickú potravinu, ktorá je z 90 až 95 % tvorená len vodou. Obsah cukrov je asi 3 až 5 % percent. Preto sa melón hodí aj do diétneho jedálnička. Ďalej vo vodových melónoch môžeme nájsť:

  • malé množstvo bielkovín a vlákniny,
  • niektoré vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5 a hlavne B9),
  • vitamín C,
  • kremík, mangán, železo, horčík, draslík a ďalšie minerály a stopové prvky, 
  • lykopén (antioxidant). 

Odporúčame: ​Lahodné a zdravé marhule – najznámejšie odrody a tipy, ako zužitkovať úrodu

Aké má červený melón účinky?

Červené melóny sú skvelým ovocím, resp. zeleninou prakticky pre kohokoľvek. Obsahujú určité množstvo jednoduchých cukrov, čo znamená, že poskytujú rýchly zdroj energie. Keďže majú stredne vysoký index, cukrovkári by ho mali konzumovať len v primeranom množstve. Inak je vhodný pre malé deti, tehotné aj dojčiace ženy, staršie osoby. 

Červenému melónu možno pripísať tieto benefity:

  • vďaka vysokému obsahu vody prispieva k hydratácii tela,

  • keďže je tvorený vodou a obsahuje aj elektrolyty, znižuje škodlivé účinky tepla na telo (potenciálne môže znížiť riziko prehriatia),
  • má priaznivý vplyv na imunitný systém, keďže obsahuje vitamín C,
  • vďaka obsahu lykopénu má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, 
  • má protizápalové účinky,
  • podporuje libido a zmierňuje problém s erektilnou dysfunkciou vďaka obsahu arginínu a ďalších látok,
  • môže pomôcť zmierniť príznaky pálenia záhy. 

Pestovanie melónov v záhrade

Vypestovať červený melón je možné aj u nás. V marci sa odporúča pripraviť si priesady zo semienok melóna. Prvé lístky sa obvykle ukazujú asi po 2 týždňoch. Mladé rastlinky je najlepšie do záhrady vysadiť asi koncom mája. Melónom vyberte slnečné a teplé stanovište, okrem toho sú náročné aj na živiny a zálievku. 

Do pripravenej jamky sa odporúča dať dve až tri sadenice, jednotlivé jamky umiestňujte aspoň vo vzdialenosti 90 až 120 cm. Počas horúcich dní nezabúdajte na zálievku. Vhodná je odstáta voda, nie ľadová z kohútika. Na jednej rastline necháme dozrievať maximálne 3 až 4 plody. Počas rastu je potrebné pôdu udržiavať bez buriny pomocou plytkého okopávania. 

Plody by mali byť pripravené na zber približne v auguste. Ako zistiť, že je dyňa zrelá? Orientovať sa môžete podľa špirálovitých úponkov najbližšie k stonke melónu. Keď zhnednú a vyschnú, dyňa by mala byť zrelá. Sledovať tiež môžete škvrnu na spodnej strane melóna, kde je plod v kontakte s pôdou. Keď dyňa dozrieva, táto škvrna sa mení z bielej na žltú. Po dozretí by mala byť škvrna výrazná a matná. 

Chcete vedieť, ako si v obchode vybrať ten najlepší melón? Návod nájdete TU: 

Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!

 

Tipy na využitie červeného melóna:

  • priama konzumácia – sladkému melónu prakticky nič nechýba, vychutnať si ho môžete aj samostatne, odporúčame ho vychladený, počas horúcich dní tak prinesie dokonalé osvieženie, 
  • ovocné šaláty – ak zbožňujete ovocné šaláty, nezabudnite do nich pridať aj šťavnatý melón, fantázii sa medze nekladú, melón sa hodí k jahodám, malinám, čučoriedkam, broskyniam i marhuliam, odporúčame pridať trochu medu, citrónovú šťavu a lístky mäty a osviežujúci ľahký obed do horúcich dní je na svete,
  • zeleninové šaláty – červený melón je skvelou ingredienciou aj do slaného zeleninového šalátu, skvelú kombináciu vytvára s rukolou, mozzarellou a prosciuttom, taktiež s fetou a šalátovými uhorkami, 
  • smoothie nápoj – ak obľubujete smoothie nápoje, skúste melónové smoothie, fantázii v kombinovaní chutí sa medze nekladú, no vyskúšať môžete napríklad kombináciu červeného melóna, jahôd, malín a čerstvej mäty, na zriedenie podľa potreby môžete použiť trošku vody, 
  • alkoholické drinky – z vodného melóna sú skvelé aj alkoholické drinky, vyskúšajte napríklad melónové mojito
  • domáca dreň alebo zmrzlina – z melóna sa dá pripraviť aj domáca ľadová pochúťka, melón nakrájajte na kocky, odstráňte jadierka a rozmixujte v mixéri, podľa chuti pridajte trochu limetkovej šťavy a medu, pomixujte a dreň uložte do formičiek na nanuky alebo umelej nádobky a vložte do mrazničky.

Čaj z melónových jadierok

Postup: Približne 4 PL pomletých melónových jadierok zalejeme 1,5 l horúcej vody a necháme lúhovať asi 15 minút. Scedíme a môžeme podávať.

Čaj z melónových jadierok sa odporúča pri nadmernom zadržiavaní vody v tele a pri sprievodných opuchoch. Má totiž silné močopudné účinky. Taktiež ho možno popíjať pri problémoch s močovými a obličkovými kameňmi alebo pri zápale močových ciest. Tradičná medicína ho odporúča aj pri vysokom tlaku a zhoršenom trávení. Mužom pomáha podporiť erekciu a zdravie prostaty. 

Ďalšie tipy na fantastické dobroty z červeného melóna nájdete TU:

TOP recepty z melóna: Tieto letné melónové pochúťky musíš vyskúšať!

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní