Odvodnenie domu v praxi: Ako dostať vodu pod kontrolu?

Odvodnenie domu v praxi: Ako dostať vodu pod kontrolu?

Voda je dobrý sluha, ale zlý pán. Príslovie, ktoré už počul azda každý z nás. Stačí však jeden prívalový dážď vedúci k zatopenej pivnici či k podmáčaniu múrov a voda sa stáva pre náš domov deštruktívnym pánom, spôsobujúcim škody nielen na majetku, ale aj zdraví.

V dôsledku zvýšenej vlhkosti môžu vznikať zdraviu škodlivé plesne vedúce k respiračným ochoreniam. Aby sme tomu predišli, je nevyhnutné dostať vodu pod kontrolu vďaka efektívnemu odvodneniu.

Pozri aj: Čo ruky prezradia o vašom zdraví? Týchto 11 príznakov môže signalizovať zdravotný problém!

Podzemná versus povrchová voda

Podzemná voda sa ukrýva v spodných vrstvách pôdy. Ak sa hromadí priamo pod základmi domu, môže spôsobiť vlhnutie múrov a stien. Je preto nevyhnutné ešte pred výstavbou domu zabezpečiť účinné odvedenie vody pomocou drenážnych systémov.

Povrchová voda vzniká zo zrážok. Zachytáva sa na pozemku a potrebuje stiecť nadol v smere pôsobenia gravitácie. V prirodzenom odtoku jej však bránia spevnené, obvykle nepriepustné plochy , ale tiež trávnaté, svahovité pozemky zvažujúce sa smerom k domu. Voda sa pri dome hromadí, vytvára kaluže a spôsobuje vlhnutie múrov. A čo viac: zamrznutá voda môže popraskať dlažbu a predstavuje riziko nepríjemného pošmyknutia. Udržanie suchého a bezpečného prostredia okolo domu je nevyhnutné a tak ešte pred výstavbou je potrebné naplánovať efektívny odvod povrchových vôd.

Vonkajšie odvodňovacie žľaby

Vonkajšie žľaby zberajú dažďovú vodu z okolia domov, ale aj z verejných priestranstiev, trávnatých plôch a peších zón do kanalizačného systému. Obsahujú suchú klapku zamedzujúcu šíreniu zápachov z kanalizácie a zamrznutiu vody vo vnútri vpuste.

Pri výbere je kľúčové zvážiť účel a nosnosť žľabu, t.j. schopnosť zvládať záťaž. Žľab s nižšou nosnosťou postačuje pre odvodnenie terasy, chodníka či záhrady, zatiaľ čo pre odvod vody z frekventovanej cesty či profesionálneho parkoviska je potrebný žľab s vyššou nosnosťou, ktorý odolá mechanickému namáhaniu, zabezpečí dlhú životnosť a bezproblémové odvádzanie vody.

kanalizačné vppuste gajgre

Zdroj: freepik.com

Kanalizačné vpuste - gajgre

Kanalizačné vpuste, známe ako gajgre a lapače strešných splavenín, sú dôležitou súčasťou stavby. Jedná sa buď o samostatnú vpusť alebo o spojovací prvok medzi odkvapovým zvodom a kanalizáciou. Ich hlavnou úlohou je odvod dažďových vôd, ale aj zachytávanie hrubých nečistôt, ako je napríklad napadané lístie. Slúži k tomu vyberateľný košík, ktorý občas treba skontrolovať a vyčistiť. Gajgre sú vybavené poklopom pre ľahší prístup a tiež suchou klapkou.

Kvalitný gajger je vyrobený buď z liatiny alebo z polypropylénu obohateného o sklené vlákna, vďaka čomu je vysoko odolný voči mechanickému, chemickému aj tepelnému poškodeniu.

Pozri aj: Najlepšie cviky s fitloptou: Získajte dokonalú postavu jednoduchým spôsobom

Drenážne žľaby

Zdroj: freepik.com

Drenážne žľaby

Účinným riešením ochrany budovy pred nadbytkom vody sú aj drenážne žľaby. Skvele poslúžia najmä v okolí fasády domov, na terasách a balkónoch. Poľahky si poradia s povrchovou vodou, hromadiacou sa najmä pri daždi a snehu.

Kam s odvedenou vodou?

Vodu nie je nutné odvádzať len do kanalizačného systému, ale možno ju zbierať aj do špeciálnych podzemných zberných nádob, čo umožňuje jej opätovné využitie, napríklad na zalievanie záhrady a po prefiltrovaní aj na splachovanie toalety či umývanie podlahy.

Voda je fascinujúci živel, ktorý svojou silou formuje okolitý svet. S využitím dômyselného odvodňovacieho systému dostaneme vodu hromadiacu sa na našom pozemku pod kontrolu a udržíme tak okolie nášho domu i samotný dom suchý a bezpečný.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní