Čo ruky prezradia o vašom zdraví? Týchto 11 príznakov môže signalizovať zdravotný problém!

Čo ruky prezradia o vašom zdraví? Týchto 11 príznakov môže signalizovať zdravotný problém!

Vedeli ste o tom, že veľmi veľa toho vieme čítať z rúk? Teraz však nemáme na mysli čítanie našej budúcnosti z dlane, napríklad na základe čiar na rukách. Ruka prezrádza aj veľa o našom zdravotnom stave. Ako je to možné? Nuž, rôzne zmeny prakticky na celom našom tele môžu byť signálom toho, že niečo nie je v tele v poriadku. Tak prečo by nás takto varovať nemohli ruky?

Všímať si treba napríklad aj rôzne zmeny na nechtoch, taktiež zmeny pokožky rúk, ako aj niekoľko ďalších nie úplne bežných prejavov. Zdá sa vám, že máte zrazu slabý úchop? Alebo sa vám objavili na nechtoch priehlbiny? Zistite, čo všetko prezradia o našom zdraví ruky.

Prinášame 11 častých príznakov súvisiacich s rukami, pričom sa pozrieme na to, čo môžu znamenať. V prípade ich spozorovania je však najvhodnejšie konzultovať problém s lekárom, pretože iba ten dokáže na základe vyšetrení určiť skutočnú príčinu vzniknutého problému. Aké detaily na rukách neprehliadať?

1. Farebné škvrny na nechtoch

Neodmysliteľnou súčasťou našich rúk, alebo konkrétne prstov, sú nechty. Chránia konce prstov, pomáhajú pri práci, pôsobia ako pomocné orgány hmatu. Svoje nechty treba dobre sledovať, pretože toho o našom zdraví dokážu prezradiť mnoho.

Ak dôjde k náhlej zmene vo farbe nechtov bez zjavného dôvodu, zbystrite pozornosť. Hnedé alebo žlté sfarbenie môže poukazovať na hubovitú infekciu, resp. mykózu nechtov. Tmavý prúžok na nechte však môže predstavovať aj melanóm – závažné nádorové ochorenie. Hnedé sfarbenie nechtov môže hovoriť aj o probléme s obličkami, srdcom alebo pečeňou. 

2. Priehlbiny v nechtoch

Pri nechtoch ešte zostaneme. Sledovať treba nielen zmeny v ich farbe, ale aj povrchu. Ignorovať netreba vzniknuté jamky alebo priehlbiny v nechtoch. Čo môžu znamenať? Patria napríklad k typickým príznakom psoriatickej artritídy, čo je autoimunitné ochorenie postihujúce kožu aj kĺby.

Rovnako však môže ísť o príznak klasickej psoriázy, pri ktorej nie sú kĺby postihnuté. Priehlbiny na nechtoch sa niekedy objavuje aj z dôvodu anémie. Avšak, rôzne jamky v nechtoch môžu byť aj následkom jeho mechanického poškodenia a nemusia poukazovať na nejaké ochorenie. 

Odporúčame: ​Prečo je pre kvalitný odpočinok nevyhnutný spánok v tme? TOTO spôsobuje nedostatočná tma!

3. Neustále spotené dlane

Presuňme sa na ruky ako celok. Zdá sa vám, že máte neustále vlhké ruky? Ak sa tento problém objaví napríklad len vtedy, keď ste v strese, nepôjde asi o nič vážne. Ak ale ide o dlhodobo pretrvávajúci jav bez ohľadu na iné okolnosti, treba zbystriť pozornosť.

Príčinou môže byť v prvom rade hyperhydróza, čo je vlastne nadmerné potenie spôsobené obvykle nadbytkom potných žliaz v danej oblasti. Môže ísť o geneticky ovplyvnený problém. Môže však ísť aj o príznak nesprávnej funkcie štítnej žľazy alebo iných hormonálnych problémov.

4. Veľmi studené ruky

Mať studené ruky v zime alebo počas nejakej stresovej situácie je bežné. Častejšie mávajú problém so studenými rukami osoby s veľmi nízkou telesnou hmotnosťou. Ak sú však vaše ruky priam ľadové, a to neustále, hoci aj v teplejšom počasí, neprehliadajte tento signál.

Môže poukazovať na závažnejšie poruchy prekrvenia okrajových častí tela, ktoré môžu súvisieť napríklad aj so srdcovým problémom, ale aj fajčením. Okrem iného môže ísť aj o príznak nízkeho krvného tlaku, anémie (nedostatku červených krviniek) alebo Raynaudovho syndrómu (pri ktorom sa v dôsledku zúženia ciev zníži prietok krvi do končatín).

5. Bledé ruky

Bledé ruky sa neraz objavujú spolu s predchádzajúcim príznakom, teda so studenými rukami. Ak je pokožka rúk veľmi bledá a studená, môže ísť o spomínanú anémiu. Bledé ruky rovnako často poukazujú na rôzne iné problémy s prekrvením rozličného druhu.

Stráca pokožka vašich rúk pigment a objavujú sa na nej biele fľaky? V tom prípade môže ísť o takzvané vitiligo, autoimunitné ochorenie, pri ktorom z dôvodu poruchy imunitný systém napáda melanocyty (bunky produkujúce pigment melanín).

6. Začervenanie kože na rukách

Nie je pokožka vašich rúk bledá alebo až takmer bez farby, ale naopak začervenaná? Tento prejav môže mať rôznorodé príčiny. Červené škvrny na dlaniach môžu byť príznakom závažných problémov s pečeňou (cirhóza pečene).

Červené miesta na rukách v okolí kĺbov môžu poukazovať na zápal, a to napríklad aj na reumatoidnú artritídu. Príčin však môže byť omnoho viac, vrátane ekzémov, dermatitíd, psoriázy, alergickej reakcie, infekcie. Môže však ísť aj o príznak nadmernej konzumácie alkoholu.

7. Roztrasené ruky

Ruky sa môžu bežne chvieť vo veľmi studenom prostredí, pri strese, z dôvodu nadmernej konzumácie alkoholu alebo aj v iných prípadoch. Môže ísť napríklad aj o vedľajší účinok niektorých užívaných liekov (napr. antidepresív). Zhoršujúce sa a neustupujúce trasenie rúk je však rozhodne potrebné skonzultovať s lekárom.

Trasenie rúk prítomné len na jednej strane býva typickým príznakom rozvíjajúcej sa Parkinsonovej choroby. Môže však ísť aj o príznak iného neurologického, prípadne svalového ochorenia. Avšak, trasúce sa ruky môžu byť aj záležitosťou starnutia. 

Odporúčame: ​Jednoduché a rýchle TOP 3 recepty na chilli con carne

8. Opuchnuté kĺby rúk

Trápia vás opuchnuté ruky, pričom opuch je situovaný najmä v okolí kĺbov a príčinou nie je žiadne poranenie? Ide o charakteristický príznak reumatoidnej artritídy, čo je autoimunitné ochorenie postihujúce kĺby ľudského tela. Toto ochorenie má mnoho ďalších symptómov.

Typická býva aj bolesť kĺbov, rovnako je pokožka v okolí kĺbov obvykle teplá, prípadne aj začervenaná. Postupne sa pridáva znížená pohyblivosť kĺbov. V okolí kĺbov vznikajú aj akési uzly, ktoré ovplyvňujú tvar rúk. Neskoršie štádiá choroby sú typické deformitami kĺbov a rúk.

9. Slabý stisk a problémy s uchopením vecí

Náhle oslabený stisk ruky môže poukazovať na srdcové problémy, pokles svalovej sily v rukách, no súvisieť môže aj s neurologickými poruchami. Ak sa vám priamo zdá, že váš úchop je problematický, nedá sa vám ruka poriadne zovrieť v päsť, prípadne vám padajú z rúk predmety, môže ísť o syndróm karpálneho tunela, spôsobený útlakom stredového nervu v ruke.

Ten býva spôsobený opakovaným jednotvárnym zaťažovaním ruky a dlane. Často sa spája s používaním počítačovej myšky, avšak, problémy s karpálnym tunelom mávajú napríklad aj krajčíri alebo športovci, ktorí vykonávajú opakované pohyby rukou. K ďalším príznakom patria pocity brnenia v rukách, necitlivosť či opuchy ruky.

10. Brnenie v rukách

Ďalším príznakom, súvisiacim s našimi rukami, je vyššie spomenuté brnenie v rukách, ktoré možno popísať aj ako akési mravčenie v rukách, či už v prstoch, alebo aj dlaniach. Pridať sa môže aj obmedzenie citlivosti v rukách. Tento príznak môže byť spôsobený naozaj veľkým množstvom príčin, okrem spomenutého syndrómu karpálneho tunela.

Brnenie môže byť nielen následkom útlaku nervov, ale aj iného poškodenia periférneho nervového systému. Môže ísť o takzvanú periférnu neuropatiu. Zodpovedná za ňu môže byť napríklad aj cukrovka. Rozsiahlejšie brnenie v celých rukách až ramenách môže poukazovať na vyskočenú medzistavcovú platničku. K ďalším možným príčinám radíme aj roztrúsenú sklerózu či tetániu.

11. Tuhá pokožka na rukách

Nakoniec môžeme spomenúť aj príznak v podobe veľmi tuhej pokožky na rukách. Ak stlačíte pokožku na chrbte ruky a trvá jej dlhšie, kým sa vráti do pôvodného stavu, je to typický príznak toho, že je človek veľmi dehydrovaný. Dostatočný pitný režim tento problém odstráni. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní