Permakultúrna záhrada: V čom spočíva jej čaro a ako si ju založiť?

Permakultúrna záhrada: V čom spočíva jej čaro a ako si ju založiť?

Permakultúrna záhrada sa stáva čoraz vyhľadávanejším spôsobom pestovania plodín, obzvlášť medzi tými, pre ktorých je ekologické zmýšľanie, zdravie a kvalita na prvom mieste.

Viete, čo sa vlastne skrýva pod pojmom permakultúrna záhrada a ako si ju môžete sami založiť? My vám to prezradíme!

Permakultúrne záhrady - liečivá záhrada so zdrojom potravy

Hneď na úvod si povedzme, čo znamená slovo permakultúra. Slovník by nám ponúkol spojenie udržateľné poľnohospodárstvo. Ide v skutočnosti o akési prepojenie prírody a ľudí, inými slovami, ekologický systém, nasledujúci princípy prírody.

Permakultúrna záhrada je, v tomto ponímaní, usporiadanie záhrady či pozemku podľa princípov prírody a v súlade s prírodou.

Nakoľko je však permakultúra ešte stále pre mnohých veľkou neznámou, rozhodli sme sa pozrieť sa na ňu trošku detailnejšie, prípadne vás inšpirovať k tomu, vybudovať si vlastnú záhradku na permakultúrnom princípe.

Aj vaša záhrada môže fungovať na permakultúrnom princípe!

Ak aj vy snívate o záhradke, ktorá by si žila akoby vo vlastnom svete, s minimom vašich zásahov, permakultúrna záhrada je pre vás to pravé orechové.

Čítate dobre – žiadne pletie buriny a kosenie, žiadne kyprenie a okopávanie, žiadny boj proti parazitom a polievanie len v tých najväčších suchách.

Jednoducho absolútne nulová údržba. Nie, naozaj sa vám nesníva – toto všetko je skutočnosť.

  • Živý plot z tují, ktorý prácne „servisujete“ už dlhé roky, no v skutočnosti vám nič užitočné neprináša alebo tip-top trávnik, opäť len prácne pokosený akoby podľa vodováhy, môžete vymeniť za niečo, čo si bude žiť vlastným životom a popritom vám prinášať množstvo úžitku, zdravia a radosti.
  • Namiesto nudného zeleného koberca sa tak môžete obklopiť ovocím, zeleninou, bylinkami, kvetmi, pokojne aj hubami, jazierkom, jednoducho samými dobrými vecami bez chémie a škodlivých pesticídov.

Neprehliadnite: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 12 nutne musíte mať!

permakultúrna záhrada v lete

Zdroj: Shutterstock®

Ako založiť permakultúrnu záhradu? Založenie permakultúrnej záhrady má svoje pravidlá

Založenie permakultúrnej záhrady je proces, ktorý vyžaduje plánovanie a prípravu.

Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete postupovať:

  • Plánovanie a princípy permakultúrneho dizajnu: Než začnete s akoukoľvek fyzickou prácou, je dôležité naplánovať si svoju záhradu. Premýšľajte o tom, aký typ záhrady chcete mať a akým spôsobom budete využívať priestor. Zamyslite sa aj nad vegetáciou, ktorú chcete pestovať a aké druhy rastlín môžu byť prospešné pre vašu záhradu.
  • Výber správneho miesta: Vyberte si vhodné miesto pre vašu záhradu, ktoré bude mať dostatočné slnko, vodu a ochranu pred vetrom. Uistite sa, že v danom mieste nie je žiadna prekážka, ktorá by bránila rastu rastlín.
  • Prieskum pôdy: Než začnete s výsadbou, je dôležité vykonať test na lokálne pôdy, aby ste zistili, aké živiny sú v pôde k dispozícii pre rastliny. Na základe výsledkov testu môžete prispôsobiť hnojenie a starostlivosť o pôdu.
  • Výsadba rastlín: Vyberte si rastliny, ktoré budú vhodné pre váš typ záhrady a prostredia. Prejdite si možnosti a vyberte rastliny, ktoré sa budú dobre dopĺňať a podporovať sa navzájom. Pestovanie rastlín v permakultúre je založené na trvalej udržateľnosti - prioritou je teda pracovať s prírodou a využívanie prírodných princípov.
  • Starostlivosť o permakultúrnu záhradu: Venujte pravidelnú pozornosť starostlivosti o záhradu - zalievanie rastlín, hnojenie, odburiňovanie a ochrana proti škodcom. Sledujte vývoj rastlín a prispôsobujte starostlivosť podľa potrieb.
  • Udržateľnosť: Pamätajte, že cieľom permakultúrnej záhrady je minimalizovať negatívne dopady na životné prostredie a vytvoriť prostredie, ktoré je trvalé a udržateľné. Snažte sa využívať obnoviteľné zdroje a minimalizovať odpad.

Založiť a starať sa o permakultúrnu záhradu spolu veľmi súvisí

Avšak, samozrejme, nič nie je také ružové ako sa javí napohľad. Úplne bez práce to nepôjde. Preto nemajte prehnané očakávania, neprestaňte sa týmto momentom starať o svoju záhradu a nepriveďte ju do stavu džungle!

Permakultúrna záhrada má a musí mať svoje zásady a pravidlá, svoj systém. Aby sa totiž vašej záhrade na permakultúrnom princípe dobre darilo, pri jej budovaní treba myslieť na vzájomné ovplyvňovanie sa rastlín, na každý detail, s ktorým sa už neskôr príroda popasuje sama a vy z toho budete môcť len a len ťažiť. Z toho všetkého vyplýva, že úplný začiatok si vyžaduje pomerne veľa úsilia, to by vás však nemalo odradiť.

Stačí len dôverovať prírode, nepotrebovať mať všetko napohľad dokonalé, úhľadné a symetrické a v prvom rade – nebojovať s prírodou, ale nechať ju robiť si svoju prácu najlepšie, ako vie. Veď jej súčasťou sme aj my samy.

Pozri aj: Vyrobte si domáci opaľovací krém

záhrada bez údržby

Zdroj: Shutterstock®

Ako vytvárať permakultúrnu záhradu? Tu je 6 princípov permakultúry

Pre vytvorenie permakultúrnej záhrady musíte mať na pamäti základné princípy permakultúry, ako sú pestovanie rôznych rastlín spolu na podporu seba, minimalizovanie odpadu a využívanie prírodných zdrojov a procesov. Prírodná záhrada, prírodná rovnováha, spolupráca s prírodou a trvalo udržateľný systém by teda mali ísť spolu ruka v ruke.

Tu sú niektoré kroky, ktoré je dobré zvážiť pri vytvorení permakultúrnej záhrady, aby vám práca v permakultúrnej záhrade išla rýchlo a jednoducho.

  1. Navrhnutie záhrady - permakultúrny dizajn: Začnite tým, že si predstavíte, ako by mala vyzerať vaša záhrada a aké rastliny by ste chceli pestovať. Navrhujte záhradu tak, aby rôzne rastliny spolupracovali a vytvárali symbiotické vzťahy.
  2. Výber rastlín: Vyberte rastliny, ktoré sú lokálne a prispôsobené vašim podmienkam. Pestujte rastliny najmenej náročné na starostlivosť, aby ste minimalizovali použitie chemických prostriedkov a hnojív.
  3. Využitie prírodných zdrojov: Skúmajte možnosti využitia dažďovej vody, kompostovania a recyklácie organického odpadu v záhrade.
  4. Podpora biodiverzity: Snažte sa vytvoriť záhradu, ktorá podporuje kozmopolitný ekosystém s rôznymi rastlinami, živočíchmi a mikroorganizmami.
  5. Minimalizujte použitie pesticídov a herbicídov: Snažte sa minimalizovať použitie chemických látok a radšej využívajte prirodzené metódy kontroly škodcov a buriny.
  6. Udržiavanie a starostlivosť: Dbajte na svoju záhradu pravidelným polievaním, kosením a prihnojovaním rastlín. Sledujte rastliny a prípadne ich chráňte pred škodcami a chorobami.

Pri vytváraní permakultúrnej záhrady je dôležité byť trpezlivý a mať rešpekt k prírodným procesom. S týmto prístupom môžete vytvoriť záhradu, ktorá bude nielen krásna, ale aj trvalo udržateľná a prospešná pre životné prostredie.

Zaujímavosti o permakultúre

  • Už aj na Slovensku je čoraz viac permakultúrnych nadšencov, takzvaných permakultúrnych špecialistov. Práve to sú ľudia, na ktorých je dobré sa obrátiť, ak si chcete takýto typ záhrady vybudovať aj vy.
  • Na vybudovanie permakultúrnej záhrady nepotrebujete vlastniť hektáre pôdy – na tomto princípe viete záhradkárčiť aj s malým pozemkom. Vaša záhradka sa o seba postará bez ohľadu na svoje rozmery.
  • V permakultúrnej záhrade je jediným hnojivom rastlín „recyklácia“, teda výluhy zase len z rastlín. Žiadna chémia tu nemá svoje miesto.
  • To, čo sme si zvykli tak prácne odstraňovať zo svojich záhrad a trávnikov, nám vie dodať obrovské množstvo prospešných látok a živín pre naše zdravie. Reč je o púpave, žihľave, kozonohe a takto by sme mohli vymenovávať ešte veľmi dlho. V permakultúrnej záhrade majú tieto byliny, naopak, svoje čestné miesto.

Neprehliadni: Vedela si, že aj zbieranie byliniek má svoje pravidlá?

permakultúrny princíp

Zdroj: Shutterstock®

Permakultúrou k trvalej udržateľnosti? ÁNO!

Permakultúra je ekologický a etický dizajnový systém, ktorý nám pomáha vytvárať trvale udržateľné a funkčné ekosystémy pre našu životnú podporu. V praxi to znamená vytváranie záhrad tak, aby sme minimalizovali našu uhlíkovú stopu a zároveň maximalizovali využitie prírodných zdrojov a procesov. Niektoré základné princípy permakultúry zahŕňajú minimalizáciu odpadov, recykláciu, využitie zdrojov z lokálne dostupných zdrojov a vzájomnú podporu rôznych druhov plodín a živočíchov.

Týmto spôsobom môžeme vytvoriť trvalo udržateľné životné prostredie, ktoré je odolné voči zmene klímy a podporuje hojnosť a prosperitu všetkých jeho obyvateľov.

Základnými princípmi permakultúry sú:

  • rôznorodosť v záhrade,
  • prírodné podmienky,
  • pestovanie jednotlivých druhov bez použitia hnojív a pesticídov,
  • vracanie zdrojov do záhrady - vodné prvky, lístie v prírode,
  • zakrývanie pôdy,
  • pestrosť a stabilita,
  • prírodné vodné systémy,
  • recyklácia odpadu,
  • organický spôsob pestovanie rastlín a terénne úpravy založené na týchto princípoch.

Nezabudnite ani na zdravý sedliacky rozum a ekologické nakupovanie.

Aktualizované na 24.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní