Samozber jabĺk 2023 – kde si na Slovensku nazbierať chutné jablká?

Samozber jabĺk 2023 – kde si na Slovensku nazbierať chutné jablká?

Jablká patria k typickým tunajším plodom. Podľa odrody sa zbierajú už počas leta alebo koncom leta, no neodmysliteľne patria k jesennému obdobiu. Jablká sú chutné a hlavne obsahujú mnoho cenných a výživných látok. Sú dobrým zdrojom jednoduchých prírodných cukrov, ktoré nám rýchlo dobijú potrebnú energiu. Známe sú aj vysokým podielom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre dobré trávenie.

Ak však chcete z plodov získať čo najviac vlákniny, vhodné je ich nešúpať. Okrem toho vieme získať aj minerály a vitamíny z jabĺk, ako napríklad vitamín C, viaceré vitamín B, draslík, horčík či zinok. Jablká sú dobre dostupné v obchodoch prakticky počas celého roka. No prečo si v čase ich sezóny nenazbierať čerstvé plody?

Ak nemáte v záhrade jablone, nezúfajte. Mnohé ovocné sady ponúkajú vlastný zber jabĺčok. Samozber je navyše veľmi výhodný napríklad aj kvôli tomu, že cena jabĺk je neraz nižšia ako v obchode. Kam sa môžeme vybrať na samozber jabĺk a kde ponúkajú tie najchutnejšie odrody?

Sad Fructop Ostratice

Začiatkom septrembra sa začína samozber jabĺk v sade Fructop v Ostraticiach, ktorý môžeme nájsť pri Žabokrekoch pri Nitre neďaleko Topolčian. Dňa 1. septembra sa začína zber odrody jabĺk Gala, a to za 0,6 € za 1 kg. Od 9. septembra bude možné zberať aj odrodu Golden Delicious za 0,9 € za 1 kilogram. 

V sade sú dostupné aj ďalšie odrody, vrátane Pinova, Idared a Fuji za 0,6 € za 1 kg. Odroda Topaz je k dispozícii za 0,9 € za 1 kg. Na samozber jabĺk sa môžete vybrať každý deň od 8:00 do 18:00, vrátane víkendov. Platba za nazbierané jablká je možné len v hotovosti. Ďalšie informácie nájdete na ich webovej stránke aj FB stránke

Odporúčame: ​Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá

BIO sad Dunajská Lužná

Tento BIO sad, ktorý je ošetrovaný podľa BIO princípov a je držiteľom BIO certifikátu, nájdete medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom pri diaľničnej križovatke Dunajská Lužná. V sade sa pestuje odrody Gala a taktiež Bonita, Fuji, Evelina, Golden Delicious a mnohé ďalšie.

Odrody Fuji, Evelina a Magic star sú za 1,6 € za 1 kg, ostatné odrody za 1,2 € za 1 kg. Za nazbierané jablká je možné platiť v hotovosti aj kartou. Aktuálne sa v sade čaká na dozretie ďalších odrôd. V sade je tiež možnosť samozberu hrušiek. Aktuálne možnosti oberania jabĺk a otváracie hodiny samozberu nájdete na ich webovej stránke aj FB stránke.

Miloslavov – Alžbetin dvor

Tohtoročný samozber jabĺk je taktiež možný v sade neďaleko Dunajskej Lužnej v Miloslavove, v časti Alžbetin dvor. V sade sa pestujú odrody jabĺk Gala, Golden Delicious, Fuji a Braeburn. Samozber je aktuálne otvorený od 8:00 do 18:00 cez týždeň, 7:00-18:00 v sobotu a 8:00-17:00 v nedeľu.

Sad je však pre účely samozberu otvorený podľa dozrievania odrôd. Cena za odrodu Fuji je 1,10 € za 1 kg, ostatné odrody sú dostupné za 0,8 € za 1 kg. V sade možno zakúpiť aj obraté slivky. Aktuálne informácie nájdete na FB stránke.

Pustá hora Kozárovce

Sad Pustá hora v Kozárovciach sa pre zberačov otvára 2. 9. 2023, pričom sa počíta s trvaním asi do polovice až konca októbra. Ľudia majú možnosť prísť si nazbierať odrodu Rubinola, ďalšia odrody Topaz a Idared zatiaľ dozrievajú. Otvorené je denne od 11:00 do 17:00 okrem piatku a nedele.

Mernou jednotkou pre predaj je zeleninová debnička, ktorej cena je 6,5 €. Predstavuje asi 10 až 15 kg jabĺk. V sade je aj možnosť kúpy už naoberaných jabĺk, tiež čerstvej alebo pasterizovanej šťavy aj sušených jabĺk. Pre návštevou sadu si skontrolujte možnosti zberu na ich webovej stránke.

Odporúčame: ​Škodlivosť ovocných jadierok a kôstok – ktoré konzumovať môžeme a ktoré sú toxické?

Ďalšie tipy na miesta, kde býva možnosť zberať jablká:

  • Bioplant sad FUJI Ostratice – odroda jabĺk Fuji, cena 0,59 € za 1 kg, otváracie hodiny 7:00 - 18:00, o stave jabĺk sa informujte na ich webovej stránke,
  • Plantex Veselé – aktuálne informácie o možnostiach samozberu zatiaľ nie sú dostupné, sledujte ich webovú stránku alebo FB stránku,
  • Jabloňový sad Driemota – tohtoročný samozber sa kvôli slabej úrode nekoná,
  • Emilove Sady Dvory nad Žitavou – aktuálne informácie o samozbere 2023 zatiaľ nie sú dostupné, sledujte ich webovú stránku,
  • Poľnohospodárske družstvo Čachtice – samozber zatiaľ nie je otvorený, sledujte aktuálne informácie na ich webovej stránke.

Ako skladovať nazbierané jablká?

Jablká vedia vydržať čerstvé, chutné a chrumkavé veľmi dlho, pokojne aj niekoľko mesiacov, ak sú správne uskladnené. Ak máte menšie množstvo jabĺk a miesto v chladničke, môžete ich tak uskladniť na niekoľko týždňov. Vhodné je ich zabaliť do vlhkej papierovej utierky a vložiť do plastového vrecka s dierkami.

Na dlhšie skladovanie je vhodné umiestnenie jabĺk do miestnosti s teplotou od 0,5 do 4 °C a vyššou vlhkosťou vzduchu (okolo 80 %). Najlepšie je, ak ide o tmavú miestnosť bez prístupu svetla, ktorá je ale dostatočne vetraná. Ak máte pivnicu, ktorá spĺňa vyššie spomenuté požiadavky na skladovanie jabĺk, pokojne ich umiestnite práve do pivnice.

V pivnici možno jablká skladovať v debničkách s dierami, ideálne vyloženými niekde na policiach. Ak je miestnosť suchšia, položte do blízkosti jabĺk vedro s vodou a tú pravidelne dopĺňajte. Stav jabĺk pravidelne kontrolujte, ak nájdete nahnité kúsky, ihneď ich odstráňte.

Tipy na chutné recepty z jabĺk:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Vlasta Mäsiarová 09.09.23 13:33

karma
100.00

My nemáme v zahrade ani jedno jablko, škoda. Som bez auta a tak samozber neprichádza do úvahy

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní