Turistika s deťmi na Slovensku – 7 tipov na nenáročné turistické trasy

Turistika s deťmi na Slovensku – 7 tipov na nenáročné turistické trasy

Slovensko je naozaj plné krásnych miest. Všade, kam sa pozrieme, nájdeme nádhernú prírodu, dych berúce výhľady, vodné plochy, vysoké hory, ale napríklad aj historické miesta. Slovensko je síce malé, ale skvelé na vychádzky po dolinách aj horské prechádzky. Krásna príroda na Slovensku láka nielen našich turistov, ale aj zahraničných.

Nadšenci trávenia voľného času v prírode si môžu zvoliť rôznorodé nenáročné túry, ale aj trasy pre skúsených turistov. Hľadáte turistické miesta na Slovensku, ktoré sú vhodné aj v prípade, že sa do prírody chcete vybrať s rodinou? Turistika s malými deťmi na Slovensku nie je žiaden problém, mnoho trás je nenáročných a vhodných pre celé rodiny, a to nielen pre menšie deti, ale aj staršie osoby.

V nasledujúcom článku nájdete tipy na vhodné turistické trasy pre rodiny v rôznych kútoch Slovenska. Niektoré trasy dokonca umožňujú aj výlety s kočiarom. Ktoré miesto vás zaujme najviac a rozhodnete sa ho objaviť so svojou rodinou?

Čutkovská dolina

Ako prvú môžeme spomenúť napríklad Čutkovskú dolinu, čo je dolina v severnej časti pohoria Veľká Fatra neďaleko Ružomberka. Je súčasťou Národného parku Veľká Fatra. Čutkovská dolina poskytuje rozmanité možnosti trávenia voľného času s deťmi pod holým nebom. Návštevníci tu nájdu zábavný park, lavičky a ohniská či malé jazierko.

V doline bol vytvorený aj náučný chodník, ktorý bol nazvaný Známa – neznáma Čutkovská dolina. Tento náučný chodník s deťmi prejdete asi za 2,5 až 3 hodiny (6,5 km), hoci ide o stredne náročnú vychádzku. Počas túry si môžete čo-to prečítať na informačných tabuliach o tunajšej flóre a faune a rovnako sa môžete pokochať krásnym vodopádom. Náučný chodník vedie od Koliby u Dobrého pastiera po Tiesňavu za dierou.

Odporúčame: ​Donovaly – TOP tipy na turistiku a výlety v okolí

Bachledova dolina

S deťmi sa môžete pokojne vybrať aj do Bachledovej doliny, ktorá sa rozprestiera na pomedzí Spišskej Magury, Belianskych Tatier a Podtatranskej brázdy. Spadá so katastra mesta Vysoké tatry a obce Ždiar. Aj táto dolina ponúka viacero možností na trávenie voľného času ako spomínaná Čutkovská dolina. V prvom rade sa môžete vybrať napríklad na rozhľadňu Bachledka.

Táto vyhliadková veža ponúka z najvyššej plošiny výhľady na Pieniny, hrebeň Belianskych Tatier aj vrcholce vysokohorských tatier. Vedie sem viacero značených turistických ciest, napríklad zelená a modrá značka z Bachledovej doliny cez Poľanu až na Rozhľadňu. Vychádzka vám potrvá asi 1,5 hodiny (2,5 km). Vyviesť sa sem tiež môžete lanovkou.

Ak však navštívite Bachledovu dolinu, rozhodne nevynechajte ani Chodník korunami stromov, ktorý patrí k hlavným atrakciám. S deťmi sa môžete tiež previesť vláčikom Maguráčikom, prípadne môžete navštíviť neďalekú Beliansku jaskyňu.

Jánošíkove diery

Ak hľadáte tip na výlet v okolí Terchovej, vyskúšať môžete sústavu tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre známu ako Jánošíkove diery. Delia sa na tri celky, a to Dolné diery, Horné diery a Nové diery. Horné diery sa zdolávajú pomocou rebríkov vo výškach a reťazí a sú určené len pre zdatnejších turistov. Naopak do Dolných dier a Nových dier sa môžete vybrať s celou rodinou, vrátane malých detí a seniorov.

Dolnými dierami vás prevedie náučný chodník. Pre deti bude isto zaujímavý pohľad na vodopády a prechod cez menšie rebríky a drevené lávky. Malý okruh Jánošíkovými dierami cez Dolné a Nové diery je nasledovný: Biely Potok (Hotel Diery) – Ostrvné – Podžiar – Vrchpodžiar – Ostrvné – Biely Potok (Hotel Diery). Nové diery sú jednosmerné a prechádzajú sa v smere Ostrvné – Podžiar. Ide o túru na 2 až 3 hodiny.

Sitno

Sitno predstavuje najvyšší vrchol Štiavnických vrchov, nájdeme ho neďaleko Banskej Štiavnice. Sitno patrí k častým turistickým cieľom. Na vrchol vedú viaceré trasy, no nie všetky sú vhodné aj pre rodiny s malými deťmi. Ak máte kočiar (alebo ste s deťmi na bicykloch), vyberte sa po trase od Svätého Antona. Za obcou nájdete po pravej strane odbočku, ktorá vedie k parkovisku a značenej trase na vrchol.

Najviac využívaná trasa na Sitno vedie od Počúvadielskeho jazera. Táto cesta je kratšia, no je strmšia a nevhodná pre kočíky, avšak, väčšie deti aj starší ju dokážu zvládnuť. Na Sitne si môžete pozrieť pozostatky hradu a rovnako tu nájdete rozhľadňu.

Odporúčame: ​Škodlivosť ovocných jadierok a kôstok – ktoré konzumovať môžeme a ktoré sú toxické?

Vodopád Skok

Objavujete Vysoké Tatry s deťmi? Tu sú možnosti turistiky s deťmi naozaj rozsiahle. Rozhodne je skvelou voľnou prechádzka okolo Štrbského plesa, ktorú môžete podniknúť aj s kočíkom alebo malých dieťaťom. Ak máte trochu väčšie dieťa, ktoré je zvyknuté aj na dlhšie prechádzky, ktoré nie sú po úplne rovinatom teréne, môžete podniknúť túru na vodopád Skok.

Ide o 30 m vysoký vodopád v Mlynickej doline, ktorý patrí na Slovensku k najznámejším vodopádom. Cestu k nemu zvládnu pešo aj deti, prípadne nie je problém malé deti vyniesť v nosiči. Ide o stredne náročnú túru trvajúcu asi 3,5 až 4 hodiny. Vyraziť môžete po žltej značke od odbočky k sedačkovej lanovke na Chatu pod Soliskom. Výjazd na Solisko je navyše ďalší dobrý tip na výlet s deťmi vo Vysokých Tatrách.

Popradské pleso

Medzi turistické trasy s deťmi môžeme zaradiť aj túru na Popradské pleso. Je to nenáročná turistika s miernym stúpaním, ktorú zvládnu deti, starší aj málo zdatní turisti. Opäť je viacero možností, ako sa sem dostať. Ak máte kočík, vyraziť môžete zo železničnej stanice tatranskej električky, odkiaľ vedie modrá značka.

Cesta trvá niečo málo cez 1 hodinu. Okolo Popradského plesa sa však už s kočíkom prejsť nemôžete. Ak plánujete obchádzku okolo Popradského plesa, je vhodné sa sem vybrať už s trošku väčšími deťmi, prípadne zvoliť nosič. Na Popradskom plese je aj možnosť občerstvenia.

Okrem spomenutej cesty sem vedie napríklad aj trasa zo Štrbského plesa. Tu sa vyberiete po asfaltke okolo miestnych stánkov, prejdete pod oblúkovým mostom a vydáte sa odbočkou doprava, skadiaľ vás už smerovník nasmeruje po červenej značke. Cesta trvá asi 1,5 hodiny.

Hájske vodopády

Ak hľadáte tip na výlet s deťmi smerom na východ, vybrať sa napríklad môžete k Hájskym vodopádom, ktoré sú tiež nazývané Vodopády Hlboký jarok. Nachádzajú sa v Hájskej doline asi 36 km od Rožňavy smerom na východ, konkrétne medzi obcami Hačava a Háj. K vodopádom vás nasmeruje niekoľko smerovníkov priamo na asfaltovej ceste medzi spomenutými obcami.

Od prvého vodopádu pokračujte lesom popri potoku proti prúdu, aby ste nevynechali ani jeden vodopád. Dokopy je ich až desať. Chodníky sú dobre vychodené, zvládnu ich aj deti, avšak cesta s kočíkom nie je vhodná. Vyraziť môžete aj od obecného úradu v obci Háj.

Trasa po žltej značke je nasledovná: Háj, Obecný úrad – Dolný Hájsky vodopád – Hájsky vodopád Veľký most – Malá Hájska kaskáda – Hájsky vodopád Malý most – Hájsky vodopádik – Kamenný žľab vodopádik – Smaragdový vodopád – Veľký Hájsky vodopád – Stredný Hájsky vodopád – Horný Hájsky vodopád.

Ďalšie tipy na výlety a túry s rodinou: Kvačianska dolina (okres Liptovský Mikuláš), Zádielska dolina (okres Košice-okolie), Gaderská dolina (okres Martin), zrúcanina Gýmeš (okres Nitra), Ráztocký vodopád (okres Liptovský Mikuláš), Plavecký hrad (okres Malacky), Kačín (okres Bratislava), Hrebienok (okres Poprad), zrúcanina hradu Pajštún (Malacky).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní