Vaginálna mykóza v tehotenstve – prečo je u tehotných žien vyššie riziko a ako postupovať pri liečbe?

Vaginálna mykóza v tehotenstve – prečo je u tehotných žien vyššie riziko a ako postupovať pri liečbe?

Vaginálna mykóza patrí k najčastejšie sa vyskytujúcim ženským problémom. Vedeli ste o tom, že počas života sa s ňou minimálne jedenkrát stretne až 75 % žien? U niektorých žien ide o jednorazový problém, prípadne sa u nich vyskytne len párkrát, no na druhú stranu častá mykóza, ktorá sa stále opakuje, nie je zriedkavým javom.

Mykózy v intímnej oblasti pritom vo zvýšenej miere trápia napríklad aj tehotné ženy. Vaginálne infekcie v tehotenstve, medzi ktoré patria aj mykózy, nie sú ničím ojedinelým. Spôsobené môžu byť rôznymi patogénmi. Ak ženu trápi abnormálny výtok v tehotenstve, príčinou je veľmi často práve nejaká infekcia, spôsobená napríklad baktériami alebo plesňami (kvasinkami).

V nasledujúcom článku sa pozrieme na viac informácií o kvasinkovej infekcii, ktorá patrí k najčastejším druhom vaginálnych infekcií. Ako rozpoznať vaginálnu mykózu, aké sú príznaky vaginálnej mykózy a ako toto ochorenie počas gravidity liečiť?

Hlavné príznaky kvasinkovej infekcie

Vaginálna kvasinková infekcia, nazývaná aj vaginálna mykóza, predstavuje infekčné ochorenie spôsobené parazitickými hubami, resp. plesňami. Najčastejším pôvodcom sú kvasinky rodu Candida, a to najmä druh Candida albicans. Vaginálna mykóza postihuje vonkajšie aj vnútorné pohlavné orgány – vulvu a pošvu, čo vyvoláva zápal a spôsobuje charakteristické príznaky ochorenia.

Kvasinková infekcia pošvy a vonkajších pohlavných orgánov sa prejavuje viacerými charakteristickými príznakmi, ktoré bývajú veľmi nepríjemné a obvykle neprehliadnuteľné. Typický je v prvom rade vaginálny výtok. Ten je obvykle biely a veľmi hustý až hrudkový, možno ho prirovnať k hrudkovému tvarohu. V mnohých prípadoch aj zapácha, typický zápach je výrazne kyslý.

Ďalšie príznaky vaginálnej infekcie spôsobenej kvasinkami sú nasledovné:

  • pálenie a svrbenie intímnych partií,

  • biely povlak na vonkajších pohlavných orgánoch,
  • začervenanie intímnych partií,
  • opuch vonkajších pohlavných orgánov,
  • pocity diskomfortu v intímnej oblasti,
  • pálenie alebo bolesť pri močení,
  • bolesť alebo diskomfort pri pohlavnom styku.

Odporúčame: ​Septoplastika – priebeh, rekonvalescencia a riziká operácie nosovej priehradky

Príčiny vzniku vaginálnej mykózy v tehotenstve

Ako sme spomenuli vyššie, mykotické ochorenia v intímnej oblasti sú najčastejšie spôsobené kvasinkou Candida albicans. Vaginálna flóra tento mikroorganizmus bežne obsahuje, pričom nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Avšak, problém môže spôsobiť premnoženie kvasiniek a narušenie rovnováhy v pošve, respektíve v intímnych partiách.

Riziko vzniku vaginálnej mykózy zvyšujú mnohé rôznorodé vnútorné aj vonkajšie činitele. Rizikovým faktorom je napríklad:

  • užívanie antibiotík,

  • nevhodná hygiena intímnych partií, vrátane používania nevhodných kozmetických prípravkov,
  • nosenie nevhodnej bielizne (tesnú a z umelých materiálov),
  • oslabenú imunitu,
  • nadmerný stres a a mnoho ďalších.

Medzi rizikové skupiny žien pritom patria aj tehotné ženy. Vplyv na vznik vaginálnej infekcie v tehotenstve môžu mať aj vyššie spomínané rizikové faktory, avšak, u tehotných žien je spravidla riziko ešte vyššie, a to najmä z dôvodu hormonálnych zmien, ktoré v tele nastávajú počas gravidity.

Riziková je v tomto prípade najmä zvýšená hladina estrogénu, čo vedie k zvýšeniu hladiny glykogénu. Reč je o polysacharide a ako je známe, práve cukry podporujú rast kvasiniek. V pošve sa z dôvodu spomenutých zmien mení prirodzené pH, konkrétne dochádza k znižovaniu kyslosti pošvového prostredia. Zmeny pH a zvýšené hladiny cukrov vytvárajú ideálne prostredie pre premnoženie kvasiniek.

Môže mať kvasinková infekcia negatívny vplyv na bábätko?

Mnohé z ochorení, ktoré žena prekoná v čase gravidity, môžu mať negatívny vplyv aj na vyvíjajúci sa plodu. Niektoré infekcie napríklad môžu viesť k zvýšeniu rizika potratu alebo predčasného pôrodu. Je vaginálna mykóza nebezpečná pre nenarodené bábätko? Vo všeobecnosti nie sú mykotické ochorenia intímnych partií považované za veľkú hrozbu pre plod a priebeh tehotenstva.

Ak je infekcia preliečená, nepredpokladá sa, že by mohla viesť k nejakým závažným komplikáciám. Avšak, pri závažnej vaginálnej mykóze, ktorá pretrváva dlhodobo a je neliečená, sa predpokladá, že môže mať vplyv na predčasný odtok plodovej vody a predčasný pôrod. Väčšie riziko však predstavuje najmä rozvinutá infekcia v čase pôrodu. Ak žena so silnou vaginálnou infekciou rodí vaginálne, novorodenec sa môže nakaziť pri priechode pôrodnými cestami.

Infekcia u novorodenca sa následne môže prejaviť napríklad v ústach, a to vo forme ochorenia zvaného soor, čo je orálna kandidóza, nazývaná aj múčnivka. Toto mykotické ochorenie v ústnej dutine najčastejšie spôsobuje práve kvasinka Candida albicans. Infekcia u novorodenca sa tiež môže prejaviť v intímnej oblasti vo forme plienkovej dermatitídy.

Odporúčame: ​TOP bylinky na kašeľ: Ktoré z nich najlepšie zatočia s rôznymi druhmi kašľa?

Liečba vaginálnej mykózy v tehotenstve

V prípade spozorovania vyššie spomínaných príznakov, ako je svrbenie intímnych partií a hrudkový zapáchajúci výtok, je nevyhnutné čo najskôr zájsť ku gynekológovi kvôli vyšetreniu, stanoveniu diagnózy a nastaveniu vhodnej liečby. Vo všeobecnosti slúžia na liečbu mykotických ochorení takzvané antimykotiká. Často používaným antimykotickým liečivom, a to aj v tehotenstve, je napríklad klotrimazol.

Na liečbu mykózy v intímnych partiách sa uplatňuje najmä lokálna antimykotická liečba vo forme mastí, čapíkov, resp. vaginálnych tabliet, prípadne roztokov. Mnohé z produktov na liečbu vaginálnych mykóz sú v lekárni voľne dostupné aj bez lekárskeho predpisu, avšak, v prípade tehotenstva je dôležité výber vhodných liečiv konzultovať s lekárom.

Počas tehotenstva sú obvykle najvhodnejšie hlavne antimykotické masti, ohľadom aplikácie vaginálnych prípravkov sa poraďte s lekárom, a to najmä v prvom trimestri. Pri rozsiahlych mykózach sa niekedy uplatňujú aj orálne užívané antimykotiká, avšak obvykle nie v tehotenstve.

Okrem toho je dôležité pri vaginálnej mykóze v tehotenstve myslieť aj na režimové opatrenia. K tým najdôležitejším patrí správna hygiena intímnych partií. Nadmerná aj nedostatočná hygiena môže mať negatívny vplyv, tak ako aj používanie nevhodných dráždivých kozmetických prípravkov. Intímne partie je vhodné umývať čistou vodou a gélom alebo penou na intímnu hygienu.

Voľte prípravky vhodné aj pre tehotné ženy. Podobné produkty pomáhajú obnoviť prirodzené pH vaginálnej flóry a neraz aj zmierňujú nepríjemné symptómy, ako pálenie, svrbenie. Pri liečbe vaginálnej mykózy v tehotenstve je ďalej vhodné nosiť vzdušnejšiu bavlnenú bielizeň a znížiť príjem cukrov. Po konzultácii s lekárom je možné na podporu liečby pridať aj probiotiká.

Ako zabrániť kvasinkovej infekcii v tehotenstve?

Prevencia kvasinkovej infekcie v tehotenstve je veľmi dôležitá, keďže je v tomto období u ženy zvýšené riziko vzniku vaginálnej mykózy. Na prevenciu by o to viac mali myslieť ženy, u ktorých sa tento problém pravidelne vyskytuje, teda trpia kvasinkovými infekciami aj mimo tehotenstva.

Tipy, ako zabrániť vzniku vaginálnej mykózy, resp. nížiť jej riziko:

  • správna hygiena intímnych partií – na hygienu intímnych partií používajte len vodu a prípravky na to určené, vyhýbajte sa nadmernému drhnutiu intímnych partií, aj to totiž narúša rovnováhu vaginálnej flóry, pri návšteve toalety sa nezabúdajte utierať spredu dozadu,
  • nosenie bavlnenej bielizne – vhodné je nosiť voľnejšie nohavičky z prírodného materiálu, ktoré nevytvárajú vlhké prostredie v intímnych partiách, cez noc je vhodné nohavičky nenosiť,
  • nosenie voľnejšie oblečenia – vlhko a teplo je ideálne pre premnoženie kvasiniek, preto sa vyhýbajte nielen upnutým nohavičkám, ale aj tesným spodným dielom oblečenia, ako sú pančucháče alebo úzke rifle, najmä počas leta voľte voľné a vzdušné nohavice,
  • výmena mokrých plaviek – zostávanie vo vlhkých plavkách po kúpaní v mori alebo bazéne predstavuje rizikový faktor vaginálnych mykóz, ale aj bakteriálnych infekcií či dokonca infekcií močových ciest, po kúpaní je vhodné sa osušiť (prípadne predtým aj umyť) a prezliecť sa do suchých plaviek,
  • zníženie príjmu cukrov – zvýšený príjem cukrov je taktiež rizikovým faktorom vaginálnych mykóz, v tehotenstve rozhodne nie je vhodné obmedziť akékoľvek cukry v strave, no je vhodné vyhýbať sa napríklad nadmernému príjmu jednoduchých cukrov v podobe múčnikov, dezertov, rôznych cukroviniek či sladených nápojov,
  • vyhýbanie sa dráždivým látkam – rôzne dráždivé látky môžu narušovať intímne prostredie, a to napríklad aj parfumovaný toaletný papier, aviváž, sprchovací gél, pena do kúpeľa, mydlá, slipové vložky,
  • užívanie probiotík – ak vám opakované vaginálne mykózy nie sú cudzie, po konzultácii s gynekológom môžete zvýšiť príjem probiotík aj formou výživových doplnkov.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní