Vývod z čreva dokáže zachrániť život

Vývod z čreva dokáže zachrániť život

Vývod, alebo odborne stómia, nie je koniec sveta, aj keď sa to tak môže zdať. Zachraňuje totiž ľudské životy. Na Slovensku ho majú tisíce ľudí a ďalší s ním žili dočasne, nakoľko im bol vývod časom opäť vnorený.

Čo je stómia

Stómia je umelý vývod z čreva alebo z močového traktu umožňujúci odchod stolice alebo moču. Cieľom operácie stómie je odstrániť ochorenie tráviaceho alebo vylučovacieho ústrojenstva alebo zmierniť jeho príznaky. V mnohých prípadoch znamená záchranu života.

Stómia sa rozlišuje podľa toho, z ktorého orgánu je vyvedená. Najbežnějším typom býva kolostómia, čiže vývod hrubého čreva, ďalej ileostómia, vývod tenkého čreva. Menej častá je urostómia, čo je vývod močových ciest. Stomik – človek, ktorý má stómiu – nemôže ovládať vyprázdňovanie. To znamená, že musí vždy nosiť stomické vrecko.

Pozri aj: Vegánske raňajky – TOP tipy na výživné raňajky bez mäsa, mlieka i vajíčok

Stómia vyvedená z čreva je vlhká, má červenú alebo ružovú farbu a mala by z brucha mierne vyčnievať smerom von, čo uľahčuje zber výlučkov a upevňovanie pomôcky. Nie je ale neobvyklé, že stómia končí na úrovni kože alebo aj pod ňou.

Stómia nie je prekážkou v práci, spoločenskom živote, pri športovaní, cestování ani pri iných koníčkoch. Pre kvalitu života so stómiou je rozhodujúci celkový zdravotný stav – fyzický i psychický. Mnohí stomici žijú s vývodom aj niekoľko desiatok rokov, bežne chodia do práce, cestujú a športujú. Ženám stómia nebráni v otehotnení.

Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Ešte pred pár desiatkami rokov znamenal črevný vývod často vylúčenie z pracovného i spoločenského života. Stomici boli odkázaní na nekvalitné pomôcky a často ostávali zavretí doma s priznaným invalidným dôchodkom. Typickou pomôckou v tej dobe bol tzv. Jánošíkov pás, ktorý sa pevne pripevnil na brucho.

V mieste stómie bol otvor, do ktorého sa krúžkom pripevňovalo obyčajné, alebo len mierne upravené igelitové vrecko. Samozrejme, táto pomôcka veľmi nedržala, podtekala a zapáchala.

V súčasnosti na slovenskom trhu pôsobí niekoľko firiem, ktoré stomikom dodávajú kvalitné pomôcky. Svetovou jednotkou a zároveň najväčším dodávateľom na slovenskom trhu je dánska spoločnosť Coloplast.

Pozri aj: Divertikulóza čriev – aké sú prejavy a ako upraviť stravovanie?

stomické vrecko

Zdroj: Coloplast

Stomické príslušenstvo

Coloplast ponúka prémiové pomôcky rady SenSura® Mio pre všetkých stomikov bez ohľadu na typ stómie, telesné tvary alebo iné preferencie. Okrem samotných pomôcok vyrába Coloplast, pod značkou Brava®, tiež stomické príslušenstvo. To slúži k starostlivosti o peristomálnu kožu (kožu v okolí stómie), odlepovaniu odhezívnych materiálov, utesneniu stómie, aby pomôcka nepodtekala alebo v boji so zápachom.

Všetky stomické pomôcky i stomické príslušenstvo, dodávané firmou Coloplast, sú plne hradené zdravotnými poisťovňami.

Pre stomikov a ich rodinných príslušníkov poskytuje Coloplast bezplatnú linku starostlivosti o klientov 0800 159 159, kde vyškolené zdravotné sestry poradia s výberom vhodnej pomôcky, pomôžu vyriešiť problém so stómiou a poskytnú informácie o predpisovaní a úhrade pomôcok.

Zdroj úvodnej fotky: Coloplast


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní