Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?
  • 30.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Zápalové ochorenie čriev je termín, ktorý popisuje poruchy zahŕňajúce dlhodobý (chronický) zápal tkanív vo vašom tráviacom trakte. Typy zápalového ochorenia čriev zahŕňajú ulcerózna kolitídu a Crohnovu chorobu.

Ako ulcerózna kolitída, tak Crohnova choroba sú zvyčajne charakterizované hnačkou, rektálnym krvácaním, bolesťou brucha, únavou a stratou hmotnosti. Pre niektorých ľudí je zápalové ochorenie čriev len miernym ochorením, avšak pre iných je to oslabujúci stav, ktorý môže viesť k život ohrozujúcim komplikáciám.

Oba stavy zápalového ochorenia čriev (Crohnova choroba a ulcerózna kolitída) sú charakterizované chronickým zápalom gastrointestinálneho traktu. Pokračujúci a neliečený zápal má za následok poškodenie gastrointestinálneho traktu.

Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída

  • Crohnova choroba – tento typ zápalového ochorenia čriev je charakterizovaný zápalom výstelky vášho tráviaceho traktu, ktorý často môže zahŕňať hlbšie vrstvy tráviaceho traktu. Crohnova choroba najčastejšie postihuje tenké črevo, môže však postihnúť aj hrubé črevo a menej často horný gastrointestinálny trakt.
  • Ulcerózna kolitída – tento stav zahŕňa zápal a vredy pozdĺž výstelky hrubého čreva a konečníka.

Odporúčame: Čo signalizuje krvácanie z konečníka? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Symptómy zápalových ochorení čriev

Príznaky zápalových ochorení čriev sa líšia v závislosti od závažnosti zápalu a miesta, kde sa vyskytujú. Príznaky sa môžu pohybovať od miernych až po závažné. Pravdepodobne budete mať obdobia aktívneho ochorenia, po ktorých nasledujú obdobia remisie.

Príznaky a symptómy, ktoré sú spoločné pre Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu, sú:

  • hnačka,
  • únava,
  • bolesť brucha a kŕče,
  • krv v stolici,
  • znížená chuť do jedla,
  • neželaná strata hmotnosti.

Kedy treba navštíviť lekára?

Lekára navštívte vtedy, ak pociťujete pretrvávajúcu zmenu vo vašom vyprázdňovaní alebo ak máte niektorý z príznakov a symptómov zápalových ochorení čriev. Hoci zápalové ochorenie čriev zvyčajne nie je smrteľné, ide o závažné ochorenie, ktoré v niektorých prípadoch môže spôsobiť život ohrozujúce komplikácie.

Príčiny zápalu čriev

Presná príčina zápalového ochorenia čriev zostáva neznáma. Predtým sa za príčiny predpokladali diéta a stres. Teraz už ale lekári vedia, že tieto faktory môžu ochorenie zhoršiť, avšak nie sú príčinou zápalových ochorení čriev.

Jednou z možných príčin je porucha imunitného systému. Keď sa váš imunitný systém snaží bojovať s inváznym vírusom alebo baktériou, atypická imunitná reakcia spôsobí, že imunitný systém napadne aj bunky v tráviacom trakte.

So zápalovým ochorením čriev bolo spojených niekoľko génových mutácií. Zdá sa, že úlohu zohráva tiež dedičnosť, ale väčšina ľudí so zápalom čriev však túto rodinnú anamnézu nemá.

Rizikové faktory zápalových ochorení čriev

  • Vek – väčšina ľudí, u ktorých sa vyvinie zápalové ochorenie čriev, je diagnostikovaná pred dosiahnutím veku 30 rokov. Ale u niektorých ľudí sa choroba rozvinie až po 50-ke alebo 60-ke.
  • Rasa alebo etnikum – hoci zápalové ochorenie čriev je bežnejšie u belochov, môže sa vyskytnúť u akejkoľvek rasy. Prípady pribúdajú aj u iných rás a etník.
  • Rodinná anamnéza – vyššiemu riziku tohto ochorenia ste vystavení, ak máte blízkeho príbuzného, ako je rodič, súrodenec alebo dieťa, s touto chorobou.
  • Fajčenie cigariet – fajčenie cigariet je najdôležitejším kontrolovateľným rizikovým faktorom rozvoja Crohnovej choroby. Fajčenie môže pomôcť predchádzať aj ulceróznej kolitíde. Poškodenie celkového zdravia však prevyšuje akýkoľvek pôžitok z fajčenia a odvykanie od fajčenia môže zlepšiť celkové zdravie vášho tráviaceho traktu, ako aj poskytnúť veľa ďalších zdravotných výhod.
  • Nesteroidné protizápalové lieky – tieto lieky môžu zvýšiť riziko vzniku zápalových ochorení čriev alebo zhoršiť ochorenie u ľudí, ktorí ho už majú.

Neprehliadnite: Železo v potravinách: Ktoré ho obsahujú najväčšie množstvo?

Komplikácia zápalových ochorení čriev

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba majú vlastné a niektoré aj spoločné komplikácie, ktoré sú ale špecifické pre každý stav. Komplikácie zistené v oboch prípadoch môžu zahŕňať:

  • rakovinu hrubého čreva – ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba, ktorá postihuje väčšinu vášho hrubého čreva, môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva. Skríning rakoviny kolonoskopiou v pravidelných intervaloch začína zvyčajne asi 8 až 10 rokov po stanovení diagnózy.
  • zápaly kože, očí a kĺbov – počas vzplanutia zápalových ochorení čriev sa môžu vyskytnúť určité poruchy, vrátane artritídy, kožných lézií a zápalu oka.
  • vedľajšie účinky liekov – niektoré lieky na zápalové ochorenia čriev sú spojené s rizikom infekcií. Niektoré nesú malé riziko vzniku určitých druhov rakoviny. Kortikosteroidy môžu byť spojené s rizikom osteoporózy, vysokého krvného tlaku a iných stavov.
  • primárnu sklerotizujúcu cholangitídu – v tomto pomerne nezvyčajnom stave pozorovanom u ľudí so zápalovým ochorením čriev spôsobuje zápal aj zjazvenie v žlčových cestách. Toto zjazvenie nakoniec zužuje kanály a obmedzuje tok žlče. To môže nakoniec spôsobiť poškodenie pečene.
  • krvné zrazeniny – zápal zvyšuje riziko krvných zrazenín v žilách a tepnách.
  • ťažkú dehydratáciu – nadmerná hnačka môže viesť k dehydratácii.

Komplikácie Crohnovej choroby

  • Obštrukcia čriev – Crohnova choroba postihuje celú hrúbku črevnej steny. V priebehu času môžu časti čreva zhrubnúť a zúžiť sa, čo môže blokovať tok tráviaceho obsahu. Možno budete potrebovať operáciu na odstránenie chorej časti čreva.
  • Podvýživa – hnačka, bolesti brucha a kŕče vám môžu sťažiť príjem jedla alebo vášmu črevu absorbovať dostatok živín. Ochorenie je často sprevádzané aj anémiou v dôsledku nízkeho obsahu železa alebo vitamínu B12.
  • Fistuly – niekedy sa zápal môže rozšíriť cez črevnú stenu, čím sa vytvorí fistula – atypické spojenie medzi rôznymi časťami tela. Fistuly v blízkosti análnej oblasti alebo okolo nej sú najbežnejším druhom. Môžu sa však vyskytnúť aj vo vnútri alebo smerom k stene brušnej oblasti. V niektorých prípadoch sa fistula môže infikovať a vytvoriť infikované vrecko hnisu známe ako absces.
  • Análna trhlina – ide o malú trhlinu v tkanive, ktoré lemuje konečník alebo v koži okolo konečníka, kde sa môžu vyskytnúť infekcie. Často sa spája s bolestivými pohybmi čriev a môže viesť k perianálnej fistule.

Komplikácie ulceróznej kolitídy

  • Toxický megakolón – ulcerózna kolitída môže spôsobiť rýchle rozšírenie opuchu hrubého čreva, čo je vážny stav známy ako toxický megakolón.
  • Diera v hrubom čreve (perforované hrubé črevo) – perforované hrubé črevo je najčastejšie spôsobené toxickým megakolónom, ale môže sa vyskytnúť aj samostatne.

Odporúčame aj: Hepatitída: Čo všetko o nej treba vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní