Septoplastika – priebeh, rekonvalescencia a riziká operácie nosovej priehradky

Septoplastika – priebeh, rekonvalescencia a riziká operácie nosovej priehradky

Plastická chirurgia dnes dokáže priam hotové zázraky. Pod týmto pojmom si mnohí predstavia hlavne skrášľovacie zákroky, no nemožno zabúdať na to, že pod túto oblasť chirurgie patria aj mnohé iné zákroky, ktoré je nutné previesť primárne zo zdravotného hľadiska a estetické hľadisko je až to sekundárne. Plastická chirurgia dokáže napraviť napríklad defekty tela po úrazoch, alebo aj vrodené anomálie.

K zákrokom, ktoré plastická chirurgia prevádza, patrí napríklad aj blefaroplastika, čo je korekcia očných viečok, ale aj labioplastika, pri ktorých dochádza ku korekcii veľkosti alebo tvaru malých pyskov ohanbia. Toto sú zákroky, ktoré sa môžu robiť aj čisto z estetického hľadiska, no rovnako to môže byť aj zo zdravotných dôvodov.

V nasledujúcom článku sa pozrieme na takzvanú septoplastiku. O akú operáciu ide a kedy je vhodné alebo skôr kedy treba vykonať septoplastiku? Je potrebné sa na zákrok pripraviť? A aké riziká sa so septoplastikou spájajú? Zistite viac!

Čo je septoplastika?

Septoplastika je operácia nosnej priehradky. Ide o chirurgický zákrok, pri ktorom chirurg narovnáva kosti a chrupavky nosovej priehradky, tzv. septa. Septum rozdeľuje priestor v nosovej dutine na dve polovice – na ľavú a pravú časť nosovej dutiny. Septoplastika narovnáva nosovú prepážku, využíva sa najmä v prípade, keď je nosová priehradka vybočená.

Tento zákrok napomáha priehradku napraviť a umiestniť ju do stredu nosa, slúži teda na odstránenie asymetrie v nosovej prepážke. Primárnym cieľom septoplastiky je v prvom rade zabezpečiť dobrú funkciu dýchania cez nos a odstrániť prítomné ťažkosti, no rovnako má zákrok aj estetickú funkciu.

Niekedy sa septoplastika kombinuje aj s ďalšími zákrokmi, napríklad zákrokom na zmenu vonkajšieho vzhľadu nosa (rinoplastika). Hovoríme o takzvanej septorinoplastike. Tiež sa niekedy septoplastika kombinuje s laserovým ošetrením nosnej sliznice, prípadne ďalšími výkonmi v nosových priechodoch a prínosových dutinách.

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje zápal slepého čreva? Tieto príznaky treba poznať!

Kto je vhodný kandidát na septoplastiku?

Ako sme uviedli vyššie, operácia nosovej prepážky, teda septoplastika, je operácia nosa, pri ktorej sa napravuje hlavne vykrivenie nosovej prepážky. U mnohých jedincov sa nosová priehradka nenachádza presne uprostred nosovej dutiny, pričom takáto malá asymetria vôbec nemusí predstavovať žiaden problém.

Ak je však septum veľmi krivé a vybočené, môže to v prvom rade viesť k zdravotným ťažkostiam a taktiež predstavuje obvykle aj estetický problém. Vybočenie nosovej priehradky pritom môže byť vrodené, no rovnako môže ísť o následok nejakého úrazu, prípadne môže mať vplyv starnutie alebo opakované infekcie nosových dutín. Prejavy vybočenej nosovej priehradky môžu byť nasledovné:

  • zhoršené prúdenie vzduchu cez nos, čo spôsobuje zhoršené dýchanie nosom,
  • bolesti hlavy,
  • chrápanie,
  • pravidelné upchávanie uší,
  • strata čuchu alebo jeho výrazné zhoršenie,
  • opakované zápaly dutín,
  • opakované krvácanie z nosa,
  • zvýšená tvorba hlienu a opakujúce sa nádchy.

Avšak, nie každé vybočenie nosovej prepážky je automaticky indikáciou k zákroku. K vhodným kandidátom patria hlavne osoby s výrazne vybočenou nosovou priehradkou a prítomnými vyššie spomenutými ťažkosťami, ktoré jedincovi zhoršujú kvalitu života.

Septoplastika sa odporúča osobám, ktoré trápi sťažené dýchanie cez nos, bolesti hlavy, chrápanie, alebo aj osobám s chronickými zápalmi dýchacích ciest a astmou.

Ako sa vykonáva septoplastika?

Operácie nosovej priehradky sa vykonávajú vo väčšine prípadov v celkovej anestézii, pričom zákrok trvá asi 30 až 90 minút. Septoplastike musí predchádzať aj príprava. V prvom rade musí zákrok odsúhlasiť ORL špecialista. Ak je zákrok naplánovaný, predchádzajú mu ajbežné kompletné predoperačné vyšetrenia.

Vždy je potrebné pred operáciou dodržovať nariadenia lekára, napríklad ohľadom vysadenia liekov pred zákrokom. Počas septoplastiky chirurg narovnáva nosovú priehradku tým, že podľa potreby orezáva, premiestňuje alebo nahradzuje chrupavky alebo kosti, pričom rezmi pracuje spravidla vo vnútri nosa.

Niekedy sa podľa potreby vykonáva malý rez medzi nosovými dierkami. Cieľom je vyrovnať asymetriu a zafixovať priehradku do ideálnej polohy. Pred ukončením zákroku lekár spravidla vkladá do nosa akési tenké fixačné prúžky a taktiež tamponádu. Rez sa obvykle uzatvára vstrebateľnými stehmi.

Odporúčame: ​Škodlivosť ovocných jadierok a kôstok – ktoré konzumovať môžeme a ktoré sú toxické?

Aký je priebeh zotavenia po septoplastike?

Po vykonaní septoplastiky spomenuté podporné prúžky, ktoré fixujú priehradku, zostávajú v nose asi 7 dní, tamponáda sa obvykle odstraňuje po 24 až 48 hodinách. Pooperačný priebeh môže byť u každého pacienta trochu iný, no obvykle trvá hojenie okolo 10 až 14 dní, prípadne trochu dlhšie. Avšak, úplne zotavenie a zahojenie sliznice nastáva asi do 3 až 6 týždňov.

Po zákroku vždy dodržiavajte nariadenia lekára. Vo všeobecnosti sa pri rekonvalescencii môžu odporúčať nasledovné režimové opatrenia:

  • dôležitý je oddychový režim,
  • aspoň 14 je vhodné zdržiavať sa väčšej fyzickej záťaže,
  • počas tamponády v nose sa odporúča zotrvávať v ľahu na chrbte s vyvýšeniu hlavou,
  • na zmiernenie pooperačných bolestí je možno podľa odporúčania lekára použiť analgetiká, prípadne sú vhodné studené obklady,
  • je vhodné vyhýbať sa v čase rekonvalescencie alkoholu a cigaretám,
  • spravidla lekár zakazuje na istý čas smrkať, resp. fúkať si nos,
  • podľa odporúčania lekára je možné ošetrovať sliznicu nosa masťami, kvapkami alebo vodnými roztokmi, preplachovanie pomôže odstrániť hlien, chrasty, krvné zrazeniny.

Riziká a komplikácie septoplastiky

Tak ako každý zákrok, aj septoplastika so sebou nesie riziko vzniku komplikácií, hoci závažnejšie komplikácie sú zriedkavé. Úplne bežné je pooperačné krvácanie menšej intenzity a výtok v prvých týždňoch po zákroku. Taktiež sa u mnohých pacientov objavujú mierne opuchy v tvári a modriny na tvári, ktoré môžu pretrvávať pokojne až 2 týždne.

Ďalšie možné riziká septoplastiky sú nasledovné:

  • intenzívne pooperačné krvácanie,

  • infekcia,
  • znížený čuch,
  • perforácie v nosovej priehradke,
  • nevyhovujúca zmena tvaru nosa,
  • pretrvávajúce upchatie nosa.

Možné riziká septoplastiky je nevyhnutné konzultovať priamo s lekárom. V prípade, že sa po zákroku objaví horúčka, pretrvávajúce ťažkosti s dýchaním cez nos a krvácanie z nosa, ktoré sa nezastavilo ani po 15 minútach, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní