Vegetariánske obedy – najlepšie recepty bez mäsa, ktoré budete pripravovať opakovane

Vegetariánske obedy – najlepšie recepty bez mäsa, ktoré budete pripravovať opakovane

Dávate si aj vy v týždni niekedy oddych od mäsa? Aj keď sa neradíme k vegetariánom či vegánom, ktorí mäso nekonzumujú vôbec, je vhodné sem-tam mäso obmedziť. Jeho nadmerná každodenná konzumácia nie je podľa odborníkov a lekárov práve najlepšou voľbou. 

Nadmerný príjem mäsa, a to hlavne červených druhov a tiež smažených mäsových pokrmov a spracovaných masových výrobkov, sa spája s vyšším rizikom rôznych zdravotných problémov, vrátane ochorení srdca a ciev či chorôb tráviaceho systému. Preto nie je na škodu dopriať si pravidelne aj nejaké vegetariánske jedlo. Aj bez mäsa sa dajú pripraviť rôznorodé chutné jedlá, v ktorých vám kuracina či bravčové mäso ani nebudú chýbať.

Aký obed bez mäsa však pripraviť? Na internete nájdeme najrozličnejšie bezmäsité recepty, rýchle recepty na zeleninové jedlá, fitness recepty a zdravé jedlá, ktoré sú výživné a pritom mäso neobsahujú. Skvelou alternatívou mäsa je v jedle napríklad tofu, tempeh, strukoviny a tiež i vajíčka vedia telu zabezpečiť bielkoviny.

Prinášame vám jednoduché recepty na vegetariánske obedy či večere, ktoré neobsahujú žiadne netradičné ingrediencie a sú hotové raz-dva!

TOP vegetariánske recepty na sýty obed bez mäsa:

• ​ Vegetariánske kari s tofu

Ingrediencie:

  • 2 PL olivového oleja

  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g nastrúhaného zázvoru
  • 1 čili paprička
  • 1 PL kurkumy
  • 50 g žltej kari pasty (alebo karí korenie práškové)
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 malá brokolica
  • 400 ml kokosového mlieka (plechovka)
  • soľ
  • sušený cesnak
  • jarná cibuľka
  • 200 g bieleho tofu
  • limetka
  • 200 g ryže basmati

Postup: Vo veľkej panvici si rozpálime olej a osmažíme na ňom nasekanú šalotku. Potom pridáme aj nasekaný cesnak, zázvor, nasekané čili, kurkumu, kari pastu. Dobre premiešame. Osmažíme asi 3 minúty a následne pridáme mrkvu nakrájanú na prúžky, papriku nakrájanú na pásiky a cuketu nakrájanú na kocky.

Ďalej restujeme. Potom podlejeme horúcou vodou (asi 400 ml) a pod pokrievkou povaríme asi 15 minút. Následne pridáme kokosové mlieko, ružičky brokolice a povaríme ďalších 5 minút. Osolíme a pridáme limetkovú šťavu.

Tofu nakrájame na kocky. Pridáme soľ a sušený cesnak a dozlatista opečieme na olivovom olejom. Následne pridáme do kari omáčky a za minútku či dve odstavíme. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale. Karí podávame s ryžou a pred podávaním môžeme posypať jarnou cibuľkou. 

Odporúčame: ​Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

• ​ Cestoviny s cviklovým pestom – fantastický obed bez mäsa

Ingrediencie:

  • 500 g celozrnných cestovín (špagety, penne, farfalle, fusilli)

  • 2 cvikly
  • malá hrsť bazalky
  • 1-2 PL olivového oleja
  • 100 g kozieho syra (prípadne iného mäkkého syra alebo bryndze)
  • 50 g orechov (vlašských, píniových)
  • šťava z polovice citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Červené repy môžeme použiť už predvarené, no ak máte surové cvikly, je potrebné ich najskôr uvariť – v šupke vo vriacej vode asi 40 až 60 minút. Do mäkka si uvaríme aj cestoviny v osolenej horúcej vode. Uvarené cvikly ošúpeme a nakrájame na menšie kusy.

Dáme ich do mixéra a pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, orechy, olivový olej, bazalku, soľ a korenie. Dôkladne rozmixujeme. Následne pridáme podrvený syr a zamiešame ho v omáčke. Keď sa syr rozpustí, pridáme aj uvarené cestoviny a všetko dobre premiešame. Môžeme podávať.

• ​ Cuketové rizoto – rýchle vegetariánske jedlo

Ingrediencie:

  • 250 g ryže arborio

  • 1 cuketa
  • sušené paradajky
  • 2 dl bieleho vína
  • 1 dl smotany na varenie
  • soľ
  • 2 PL zeleného pesta
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL parmezánu

Postup: Rozohrejeme si veľkú panvicu, do ktorej dáme ryžu a podlejeme ju vínom. Keď sa začne víno vyparovať ,postupne podlievame vodou. Keď začne byť ryža polomäkká, pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (nešúpeme). Osolíme. Ďalej podlievame podľa potreby ryžu vodou a keď je skoro hotová, pridáme nasekané sušené paradajky.

Premiešame. Na záver pridáme do rizota smotanu. Odstavíme a pridáme pesto, parmezán a pretlačený strúčik cesnaku. Dobre premiešame. Pred podávaním môžeme pokvapkať olivovým olejom.

TIP: Pre sýtejšiu verziu s vyšším podielom bielkovín môžeme na vrch pred podávaním pridať opečené kocky marinovaného tofu alebo osmažené tempeh plátky. 

Odporúčame: ​Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?

• ​Cestovinový šalát s cícerom a tahini dresingom – fit bezmäsité jedlo

Ingrediencie:

  • 100 g cestovín (môžu byť celozrnné, strukovinové)

  • 120 g uvareného cíceru
  • 4 malé paradajky
  • 1/3 šalátovej uhorky
  • 1/2 červenej cibule
  • 2 hrste šalátových listov

Suroviny na dresing:

  • 4 PL tahini (sezamová pasta)

  • 2 ČL medovej horčice

  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL javorového sirupu
  • 1 dl ľadovej vody (dobre vychladenej v chladničke)

Postup: Cestoviny uvaríme domäkka podľa návodu na obale. V miske si pripravíme dresing. Zmiešame tahini, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Premiešame. Osladíme javorovým sirupom a znova zamiešame. Postupne pridávame vodu a vymiešame krémový dresing.

Do väčšej misy dáme cestoviny a cícer (uvarený alebo z plechovky) a pridáme nakrájanú zeleninu, teda paradajky, uhorku, červenú cibuľku a šalátové listy. Premiešame a polejme pripraveným dresingom. Opäť premiešame. Podľa chuti sa ešte môže pridať soľ či citrónová šťava.

• Rýchly zemiakovo-fazuľový prívarok​ – chutný pokrm pre každého

Ingrediencie:

  • 3 väčšie zemiaky

  • 2 konzervy bielej fazule (v slanom náleve)
  • soľ
  • bobkový list
  • 1/3 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL horčice
  • 200 g kyslej smotany
  • 1/2 PL zemiakového škrobu
  • 1/2 citróna
  • vajíčka
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na maličké kocky. Zalejeme ich v hrnci vodou (1 cm nad okraj) a pridáme soľ. Povaríme do zmäknutia. Potom pridáme scedenú a pod vodou prepláchnutú fazuľu, bobkový list, mleté čierne korenie, horčicu a kyslú smotanu. Premiešame a za stáleho miešania pridáme aj zemiakový škrob (rozmiešaný v malom množstve vody).

Pridáme tiež citrónovú šťavu a soľ. Povaríme asi 5 minút. Prívarok podávame s vajíčkami natvrdo, prípade volským okom. Pred podávaním môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. 

Ďalšie bezmäsové recepty na zdravé obedy alebo večere:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní