Najlepšie recepty na hokkaido prívarok - žiaden člen rodiny mu neodolá!

Najlepšie recepty na hokkaido prívarok - žiaden člen rodiny mu neodolá!
  • 09.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Tekvicu Hokaido poznali ako prví obyvatelia Japonska, pričom pôvodne išlo o indiánsku plodinu. Táto odroda tekvice sa jednoducho pestuje a niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Dnes je dostupná takmer už vo všetkých obchodoch a obchodných reťazcoch. Kedysi ale hokkaido tekvica či hokkaido prívarok patrili medzi jedlá chudobných a potravu pre dobytok. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.

Tekvica Hokkaido má mäkkú a maslovú dužinu. Viete o tom, že je to jediná tekvica, ktorú nemusíme šúpať? Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj veľa ďalších cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie a s našim telom robí neskutočné zázraky!

Hokkaido tekvica a obsah vitamínov

Tekvica hokkaido obsahuje nielen vitamín C, ale aj tieto ďalšie vitamíny, minerály a telu prospešné látky:

  • draslík
  • luteín 
  • vápnik
  • fosfor
  • železo
  • horčík 
  • kyselina listová
  • veľa vlákniny
  • zinok - a to predovšetkým v tekvicových semienkach
  • bohaté zastúpenie vitamínov A, B, C, E, K

Hokkaido tekvica a jej blahodárne účinky na naše zdravie

Tekvica hokkaido je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá! Prečo?

  • jej pravidelná konzumácia napomáha proti  infarktu a mŕtvici,
  • zlepšuje zrak,
  • znižuje krvný tlak,
  • má močopudné a protizápalové účinky,
  • blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice,
  • napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi,
  • obsahuje veľa antioxidantov,
  • prečisťuje celý organizmus,
  • pomáha proti hlístam a mrliam,
  • chráni bunky,
  • podporuje zdravú pokožku bez alergií,
  • má málo kalórií.

Neprehliadnite: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?

Hokkaido omáčka so smotanou

Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. A navyše - chuti tekvicového prívarku sa nič nevyrovná!

Ingredienice na hokkaido prívarok

  • stredne veľká tekvica hokkaido,
  • 2 cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 500 ml smotany,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • 1 čajovú lyžičku jemne nakrájaného čerstvého kôpru,
  • 1 čajová lyžičku trstinového cukru,
  • 1 polievková lyžicu vínneho octu,
  • soľ,
  • nové korenie,
  • bobkový list.

Ako na prípravu tekvicového prívarku?

Hokkaido tekvicu umyjeme, tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu - kúsky tekvice, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.

Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici. Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.

Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba. Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou či mäsom.

Kari prívarok z hokkaido tekvice

Tento nápad patrí medzi veľmi chutné využitie hokkaido tekvice. A ak máte navyše radi kari, tomuto jedlu skrátka neodoláte!

Ingrediencie na kari prívarok z hokkaido tekvice

  • tekvica hokkaido
  • cícer z konzervy 
  • 150 ml mlieka
  • mrkva
  • cibuľa
  • cesnak 
  • 1 čajová lyžička korenie kari  
  • 1 čajová lyžička paprika červená sladká mletá  
  • 0.5 čajová lyžička korenie čierne mleté   
  • podľa potreby olej, soľ, petržlenová vňať, cesnak sušený

Recept tekvicový prívarok

Hokkaido tekvicu umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Kúsky tekvice osolíme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a prelejeme trochou oleja. Pečieme na 180 stupňoch 35 minút. Môžeme ju kľudne upiecť aj s kožou, v rúre zmäkne.

Na panvici na oleji opražíme cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme mrkvu na kolieska, trochu orestujeme, pridáme kari korenie, čierne korenie a červenú papriku.

Mlieko dáme do pollitrového pivového pohára, do neho polku tekvice a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do hrnca k mrkve. Pridáme cícer z konzervy a zvyšnú tekvicu pokrájanú na kocky.  Necháme ešte 5 minút vrieť, dochutíme soľou a koreninami, ak sa nám zdá, že je ich málo a troškou sušeného cesnaku na záver. 

Ešte dolejeme trochu vody, ak je jedlo veľmi husté, aby bolo viac krémové, necháme prevrieť a odstavíme. Na záver na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.

Odporúčame aj: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá

Tekvicový prívarok na víne

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • olivový olej
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 1 väčšia tekvica hokkaido
  • čerstvý tymian
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 50 g masla
  • 80 g parmezánu
  • 1 citrón

Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji. Po chvíli pridáme aj štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme predtým odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Keď je zlatistý, pridáme dôkladne umytú tekvicu nakrájanú na kocky a tymian. Premiešame, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z vína odparil alkohol. Podlejeme teplou vodou, aby bola tekvica jemne zaliata a pod pokrievkou dusíme domäkka. Ak je treba, počas dusenia ešte podlievame, ale dávame pozor, aby na záver prívarok nebol príliš riedky. Tesne pred dokončením pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo a tekvicu popučíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Ďalšie TOP tipy na recepty z hokkaido tekvice!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní