Zaváraná cvikla a jej príprava – TOP recepty na konzervovanie červenej repy

Zaváraná cvikla a jej príprava – TOP recepty na konzervovanie červenej repy

Je bohatá na železo, vitamíny C, K aj viaceré vitamíny skupiny B, vlákninu, draslík či mangán aj farbivá zvané antokyány so silným antioxidačným účinkom. Reč je o červenej repe, ktorú často nazývame aj cvikla. Vedeli ste o tom, že červená repa má blahodarný vplyv na cievy a napomáha normalizovať hladinu krvného tlaku? Alebo že podporuje prečistenie obličiek či prevenciu rakoviny?

Aj preto sa ju oplatí zahrnúť do stravy. Urobiť sa z nej dá napríklad chutný šalát, tiež sa hodí do smoothie nápojov a pokojne z nej môžete upiecť aj cviklový perník. A ak ste ešte nemali cviklové rizoto, isto to napravte. Avšak, keď sa povie cvikla, mnohí si spomenú hneď na nakladanú a sterilizovanú cviklu.

Chutí vám zaváraná cvikla? Je skvelá k rôznym druhom jedál ako príloha, preto sa ju vždy oplatí mať doma v komore. Neviete, ako na zaváranie červenej repy? Zaváranie repy nie je náročné, postup zavárania je v prostate podobný ako pri nakladaní iných druhov zeleniny. Naplnia sa poháre, nasleduje zaliatie nálevom (obvykle sladkokyslý nálev, ale aj korenistý) a sterilizácia.

Nakladaná cvikla sa dá vždy pripraviť trochu inak. My vám prinášame hneď 5 tipov na prípravu zaváranej cvikly. Zachutí vám červená repa s chrenom alebo nakladaná červená repa s kapustou? A možno skúsite niečo netradičné – džem z červenej repy. Hor sa do zavárania!

Klasická zaváraná červená repa

Ingrediencie:

  • 3 kg červenej repy

  • 1 l vody
  • 400 ml ocot
  • 100 až 250 g kryštálového cukru (podľa toho, aký sladký nálev chceme)
  • 50 g soli
  • 3 KL feniklových semienok 

Postup: Repu uvarte do mäkka v šupke (asi 1 hodinu). Potom ju dajte do studenej vody a repu ošúpte. Uvarenú červenú repu následne nastrúhajte (nahrubo alebo najemno) alebo nakrájajte na kocky alebo hrubšie krúžky. Tvar závisí od vašich preferencií. Cviklu následne naložte do pripravených pohárov.

Potom si pripravte nálev na červenú repu z vody, octu, cukru, soli a feniklových semienok. Nálev nechajte zovrieť a povarte pár minút. Kúsky červenej repy zalejte nálevom a poháre uzatvorte. Nakoniec je potrebná sterilizácia – na 80 °C asi 20 minút pri veľkých pohároch alebo okolo 10 až 15 minút pri malých pohároch.

Ak neviete, ako sterilizovať, skúsiť môžete sterilizáciu v rúre. Poháre cvikly poukladáme do pekáča, do ktorého nalejeme vodu. Poháre musia byť umiestnené od seba aj od okrajov pekáča. Následne dáme do rúry sterilizovať. Po sterilizácii necháme vychladnúť v rúre alebo zakryté v deke hore dnom.

TIP: Nálev na zaváranie červenie repy môžete pokojne pripraviť aj z nakladača zeleniny z obchodu. Nálev pripravte podľa návodu na obale. 

Odporúčame: ​Arónia - TAKTO ju spracujete na rôzne spôsoby

Zaváraná cvikla s chrenom

Ingrediencie:

  • 4 kg cvikly

  • 1 litre vody
  • 300 ml octu
  • 225 g kryštálového cukru
  • 40 g soli
  • 1 ČL celej rasce
  • 1 čerstvý chren

Postup: Postup je podobný ako v predchádzajúcom recepte. Cviklu uvarte v šupe, potom naložte do studenej vody a ošúpte. Červenú repu nakrájajte alebo nastrúhajte. Chren očistite, nastrúhajte najemno a pridajte k cvikle.

Následne budete potrebovať zaváracie poháre, ktoré naplníte. Nasleduje príprava nálevu na cviklu z vody, octu, cukru, soli a rasce. Privedieme k varu, počkáme, kým sa rozpustí cukor a po prevretí odstavíme. Cviklu zalejte nálevom a poháre uzatvorte. Sterilizuje sa pri 80 °C asi 20 minút. Poháre necháme hore dnom vychladnúť zabalené v utierke.

Červená repa zaváraná s kapustou

Ingrediencie:

  • 1 kg bielej kapusty

  • 1 kg uvarenej červenej repy
  • 200 g nahrubo nakrájanej bielej cibule
  • 250 ml octu
  • 750 ml vody
  • 2 PL soli
  • 5 PL cukru

Postup: Cviklu uvaríme do mäkka, naložíme do studenej vody a potom poľahky ošúpeme. Nastrúhame ju nahrubo. Kapustu nakrájame na tenké rezance, cibuľu na hrubšie pásy. Pripravíme si nálev z vody, cukru, octu a soli. Necháme rozpustiť cukor a do horúceho nálevu pridáme kapustu s cibuľou.

Necháme povariť asi 3 minúty a pridáme aj červenú repu. Potom zmes naplníme do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme. Červenú repu sterilizujeme pri teplote 80 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť hore dnom zabalené v utierke. 

Odporúčame: ​Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá

Nakladaná červená repa s jablkom

Ingrediencie:

  • 5 kg cvikly

  • 5 jabĺk
  • 200 g cukru
  • 75 g soli
  • 1 PL mletej rasce
  • 400 ml octu
  • 2,5 l vody

Postup: Cviklu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Rovnako ošúpeme jablká, nastrúhame a pridáme k repe. Z vody, octu, soli, rasce a cukru pripravíme nálev. Necháme prevrieť. Následne jablká a červenú repu vložte do nálevu a nechajte aspoň hodinu marinovať. Zmesou naplňte zaváracie poháre a sterilizujte 30 minút pri teplote 80 °C.

Džem z červenej repy

Ingrediencie:

  • 400 g červenej uvarenej repy

  • 2 veľké pomaranče
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletej vanilky
  • 1/2 ČL mletého badiánu
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • kyselina citrónová
  • pektín

Postup: Uvarenú a ošúpanú repu nakrájame na kocky a zalejeme vodou tak, aby bola cvikla úplne ponorená. Pridáme škoricu, badián, vanilku, kôru z 1 pomaranču, šťavu z 2 pomarančov a citrónovú šťavu. Tiež pridáme cukor a povaríme. Potom rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme kyselinu citrónovú a pektín podľa návodu na obale.

Horúcou zmesou naplňte poháre (najprv časť, aby sa pohár sparil) a uzatvorte. Otočíme hore dnom a necháme ochladnúť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní