Starostlivosť o trávnik v 7 krokoch: Závidieť vám ho bude každý!

Starostlivosť o trávnik v 7 krokoch: Závidieť vám ho bude každý!
  • 19.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Svieži a dobre udržiavaný trávnik je nielen pýchou každého majiteľa a okrasou záhrady, ale aj skvelým prostredím pre letné pikniky a dokonca aj miestom na hľadanie potravy pre vtáky a iné voľne žijúce zvieratá. Preto vám dnes ukážeme, ako zabezpečiť, aby váš trávnik vyzeral čo najlepšie po celý rok.

Pravidelné kosenie trávnika pomôže podporiť svieži, zelený rast. Vytrhnite burinu a púpavu, aby ste im zabránili konkurovať tráve a rozsypte trávne semená na holé miesta, aby tráva znovu rástla. Použite uskladnenú dažďovú vodu na zavlažovanie a pravidelne prevzdušňujte pošliapané miesta, aby ste im pomohli vrátiť život.

1. Pravidelné kosenie trávnika

Trávnik koste aspoň raz týždenne v lete a raz za dva týždne počas jari, jesene a teplých zím.

Pravidelné zastrihávanie podporuje rozširovanie koreňov, čo pomáha vyplniť medzery a blokovať burinu.

  • V lete zvýšte výšku kosenia vašej kosačky, aby bol trávnik dlhší, približne o 5 – 10 cm, pretože to zníži jeho náchylnosť k hnednutiu v suchom počasí.
  • Udržujte svoju kosačku dobre udržiavanú a nože ostré.

Odporúčame: Bylinková záhrada - ako správne pestovať bylinky na slnku či v tieni?

2. Trávnik pravidelne polievajte

Mladé trávniky vždy polievajte, ale neprelievajte, pretože to môže spôsobiť, že sa plytko zakorenia a zle sa uchytia.

Ak je to možné, použite dažďovú vodu z vodnej nádrže.

  • Postrekovače sú ideálne na udržanie hydratácie trávnikov, ale spotrebujú veľa vody.
  • Nebojte sa, ak založený trávnik zhnedne, nie je mŕtvy. Jednoducho sa znova zazelená, keď prídu výdatné dažde.

3. Čistite trávnik

Púpavy či buriny majú široké, ploché listy, ktoré dokážu udusiť veľké plochy trávnika a zabrzdiť rast, hoci sa dajú ľahko odstrániť. Preto ich pravidelne odstraňujte, aby mohla vaša tráva voľne dýchať a krásne rásť.

4. Uvoľnite utlačenú trávu

Zhutnená pôda bráni dobrému rastu trávy a môže viesť k holým miestam v lete a bahenným kúpeľom v zime.

Uvoľnite zhutnenie a prevzdušnite pôdu zatlačením záhradnej vidlice asi 10 cm hlboko do pôdy každých 10 cm a jemným kývaním dopredu a dozadu.

  • Hroty otvárajú pôdu, umožňujú koreňom dýchať a povzbudzujú trávu k opätovnému rastu.
  • Na ťažkých pôdach, ako sú hlinité pôdy, nasypte do otvorov ostrý piesok alebo jemný záhradnícky posyp, aby ste zlepšili odvodnenie a zabránili ďalšiemu zhutňovaniu.

5. Upravujte okraj trávnika

Úprava okrajov trávnika je konečná úprava úhľadného a strihaného trávnika. Pomocou nožníc s dlhou rukoväťou definujte okraj trávnika a zastavte rast trávy do okrajov.

Ak trávnik prerastie za jeho hranicu, pomocou rýľa alebo orezávača ho upravte a vytvorte plytkú „priekopu“ alebo nainštalujte trvalé okraje, ktoré tráva neprekoná.

Neprehliadnite: NAJKRAJŠIE ťahavé rastliny vhodné do interiéru i exteriéru

6. Trávnik pravidelne hnojte

Aby váš trávnik vyzeral dobre, mali by ste ho pravidelne hnojiť. Aplikujte hnojivo na trávu, keď je predpovedaný dážď, aby sa vyplavilo až ku koreňom a aby sa zabránilo spáleniu čepelí listov – organické hnojivo napomôže dlhodobému zdraviu trávnika v porovnaní s chemickými alternatívami.

Ak neprší, zalejte hnojivo hadicou alebo rozprašovačom. Vaša tráva by mala vyzerať zelenšia do týždňa. Trávniky zvyčajne potrebujú hnojivo na jar a v lete.

7. Vyplňte holé plochy trávnika

Namiesto toho, aby ste nechali holé miesta pokaziť vzhľad vášho trávnika, je ľahké zasiať trávne semená na zhrabanú pôdu.

Nové semená trávy (podľa typu umiestnenia) rozsypte na holé či prázdne miesta, mierne zalejte a dajte pozor – malé deti či vaši domáci miláčikovia by sa čerstvo vysadenej trávičke mali niekoľko dní až týždňov vyhýbať, aby sa tráva dobre zakorenila.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní