Trebuľka voňavá – prečo si ju pestovať v záhradke či na okne?

Trebuľka voňavá – prečo si ju pestovať v záhradke či na okne?

Pestovanie rôznorodých byliniek nie je vôbec náročné. Možno ich pestovať v záhradke, ale aj v črepníku na terase, balkóne či kuchynskom parapete. Obvykle im postačí dostatok slnečných lúčov a pravidelná zálievka. Okrem toho je bylinky vhodné pravidelne zastrihávať, aby sa tým podporil ich rast. Mať čerstvé bylinky poruke pri varení je vskutku na nezaplatenie. Pomerne ľahko sa dá dopestovať napríklad bazalka, mäta, ligurček, medovka, pažítka, petržlenová vňať, koriander, tymian či rozmarín. A čo taká trebuľka? Je pomerne neznáma, no to je veľká škoda, pretože má čo ponúknuť. Zistite, aké má účinky a ako ju pestovať.

Poznáte trebuľku?

Trebuľka voňavá, latinsky Anthriscus cerefolium, niekedy označovaná aj ako trebuľka pravá, je jednoročná rastlina z čeľade mrkvovité. Pôvodne bola rozšírená najmä v strednej a južnej Európe a juhozápadnej a strednej Ázii. Pestuje sa však v mnohých oblastiach sveta, vrátane severu Afriky, Indonézie, Severnej Ameriky či Nového Zélandu. Vo voľnej prírode je dnes skôr už zriedkavá, no možno ju niekedy nájsť v zarastených záhradách, pri plotoch a múroch, v krovinách.

Dorastať môže až do výšky okolo 70 cm, pri pestovaní v kvetináčoch máva značne nižší vzrast. Vzhľadom sa podobá mnohým ďalším rastlinám z čeľade mrkvovité, kam spadá aj petržlen záhradný či mrkva obyčajná. Stonky sú skôr riedko vetvené a zakončené sú okolíkmi drobných bielych kvetov. Z rastliny sa využíva predovšetkým zelená vňať, a to ako korenina aj liečivo v tradičnej medicíne. 

Odporúčame: Ako si vypestovať bobkový list? Zíde sa v kuchyni, pomôže zdraviu!

účinky trebuľky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má trebuľka účinky?

Trebuľka voňavá je od nepamäti obľúbená najmä vo francúzskej kuchyni, no dobre ladí aj s pokrmami stredomorskej kuchyne. Cenená je však nielen pre svoju príjemne sladkastú arómu, ale aj účinky. Je zdrojom viacerých cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Telu doplní najmä veľké množstvo vitamínu C, ale rovnako ukrýva aj železo, horčík a ďalšie minerálne látky. 

Trebuľke voňavej sú pri pravidelnej konzumácii pripisované tieto účinky:

  • má priaznivý vplyv na proces trávenia,

  • mierne znižuje krvný tlak,
  • podporuje zdravie močových ciest,
  • telo napomáha zbavovať nadbytočnej vody,
  • vďaka obsahu antioxidantov napomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi,
  • má priaznivý vplyv na pokožku (pri použití zvonka).

Trebuľka a jej pestovanie

Trebuľku voňavú je najlepšie si dopestovať doma. Zber divo rastúcej trebuľky sa skôr neodporúča, keďže si ju možno ľahko pomýliť s inými druhmi, napríklad s rozšírenou trebuľkou lesnou, ktorej listy nie sú tak aromatické. Hrozí však aj zámena s rôznymi druhmi z čeľade mrkvovité, a to napríklad so smrteľne jedovatým bolehlavom škvrnitým.

Ak sa rozhodnete pestovať trebuľku, máte v podstate dve možnosti. Buď si kúpite už vypestovanú rastlinku v záhradkárstve, ktorú už môžete ďalej zveľaďovať, alebo sa pokúsite o pestovanie bylinky zo semiačok. V interiéri je možné semienka vysievať do kvetináča prakticky kedykoľvek počas roka (ideálne však medzi marcom až septembrom). V záhrade semená sejeme najlepšie počas jari či začiatkom leta, a to na konečné stanovište, keďže rastlina neobľubuje presádzanie. Semená stačí sadiť plytko do zeme, potrebujú pravidelnú zálievku.

Trebuľku pestujeme na rozptýlenom svetle alebo v polotieni, nikdy nie na priamom slnku. Mladé rastliny je dôležité, podobne ako iné bylinky, pravidelne zastrihávať, aby sa podporil rast nových lístkov a rastlina celkovo zmohutnela. Ak máme úrody viac než potrebujeme, môžeme ju uskladniť v mrazničke. Sušenie tejto bylinky sa skôr neodporúča, keďže sušením vňať, respektíve korenie výrazne stráca na kvalite. 

Odporúčame: Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

čaj z trebuľky

Zdroj: Shutterstock®

Použitie trebuľky:

1. Trebuľka ako korenie

Trebuľka nachádza uplatnenie najmä v kuchyni pri varení. Jej vňať je veľmi podobná petržlenovej vňati, takže ju možno v podstate i podobne používať. Jej aróma je skôr jemná, rýchlo prchavá a mnohí ju prirovnávajú kombinácii petržlenu a anízu. Keďže sa jej aróma rýchlo stráca, odporúča sa ju používať v čerstvom stave, prípade je ju vhodné pridávať do jedla pred koncom varenia či pečenia, teda v poslednej fáze tepelnej úpravy pokrmu. V čerstvom stave si však uchováva najviac živín a hlavne vitamínu C, ktorý sa tepelnou úpravou postupne stráca.

Trebuľku možno dobre kombinovať s ďalšími bylinkami, hodí sa nielen k spomínanému petržlenu, ale aj pažítke, estragónu a ďalším bylinkám typickým pre francúzsku kuchyňu. A do ktorých jedál trebuľku pridávať? Vhodná je napríklad k zemiakom namiesto petržlenovej vňate. Skvelo sa hodí do zeleninových šalátov, omelety, praženice, k syrom aj rybám či hydine. Taktiež ňou môžete dochutiť trebárs smotanové dresingy či tvarohové nátierky. Ak obľubujete doma pripravovať bylinkové maslo, určite si v ňom nájde miesto aj trebuľka. 

2. Čaj z trebuľky

Čaj pripravený z pár lístkov trebuľky voňavej možno popíjať pri viacerých zdravotných ťažkostiach. Nápoj sa osvedčí najmä pri žalúdočných problémoch a celkovo pri ťažkostiach s tráviacim traktom. Bylinka totižto skvelo podporuje trávenie. Trebuľkovým čajom však možno podporiť aj liečbu ochorení močového mechúra a močových ciest. Má totiž diuretické vlastnosti, okrem toho pomáha prečisťovať krv. Podávať ho možno aj pri vysokom krvnom tlaku, na zahnanie jarnej únavy či ako podporný prostriedok pri diéte. 

3. Vonkajšie použitie trebuľky

Trebuľku možno na liečebné účely využívať aj zvonka, a to pri rôznorodých kožných problémoch. Typická je svojimi prečisťujúcimi vlastnosťami. Nápomocná môže byť vo forme čerstvej šťavy, ktorou ošetrujeme postihnutú pokožku, napríklad pri ekzémoch. Šťavou z pomliaždených listov tiež môžeme zmierniť svrbenie kože po bodnutí hmyzom. Do odvaru z listov možno namočiť vatové tampóny, ktoré následne prikladáme na oči pri bolestiach a únave.

Odporúčame: Borák lekársky a jeho účinky – ako ho pestovať a používať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní