Marhuľový olej a jeho účinky: Vďaka čomu si ho určite zamilujete?

Marhuľový olej a jeho účinky: Vďaka čomu si ho určite zamilujete?

Ak sa pasujete s pleťou, ktorá má viditeľné nedostatky, pravdepodobne skúšate mnohé produkty a hľadáte to najvhodnejšie riešenie. Niekedy nie je dobré pleť zbytočne zaťažovať mixom rôznych látok, ale nechať ju trošku oddýchnuť a dopriať jej starostlivosť vo forme prírodného oleja. A ktorý by bol vhodný akurát pre tú vašu pokožku? Dnes si povieme niečo bližšie o marhuľovom oleji a jeho účinkoch v rámci starostlivosti o pleť.

Marhule – cenný zdroj vitamínov a minerálov

Pôvodom je toto lahodné ovocie z Číny. Na Slovensku sa darí stromom marhule, ktoré patria do rozsiahleho rodu Prunus (slivka), najviac na juhu. Marhule, kôstkovice s oranžovým oplodím, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Ide predovšetkým o vysoký obsah vitamínu C a oranžová farba signalizuje aj väčšie množstvo betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom preventívne pôsobiacim proti nádorovým ochoreniam. V marhuliach sú prítomné aj vitamíny B, A, E, ale aj kyselina listová či kyselina pantoténová, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie metabolizmu a pre syntézu hormónov. Prospešne pôsobí aj vysoký obsah vlákniny a minerály, ako napríklad draslík, železo, kremík či meď.

Pozri aj: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

sila marhúľ

Zdroj: Shutterstock®

Olej z jadier – vítaný pomocník v kúpeľni?

Poďme sa však teraz pozrieť do stredu tohto chutného ovocia, ktoré ukrýva kôstku a v nej jadro. Práve z týchto jadier sa vyrába jemný marhuľový olej, ktorého účinky sú v rámci starostlivosti o pokožku naozaj skvelé. Jadrá sa lisujú za studena a v takto získanom oleji sa nachádza výnimočný kokteil látok, ktoré napomáhajú pokožke po rôznych stránkach.

Zložením sa marhuľový olej podobá mandľovému, ale má ešte lepšie účinky, no tiež nie je až taký mastný a riziko alergie naň je naozaj minimálne. Obsahuje vitamín B17, ale aj vitamíny A a E a esenciálne mastné kyseliny – kyselinu olejovú a kyselinu linolovú. Tieto mastné kyseliny pôsobia zmäkčujúco a zvláčňujúco, čo je ideálne pre suchú a aj starnúcu pokožku.

Svojou veľmi ľahkou a príjemnou konzistenciou je marhuľový olej ideálny na takmer každý typ pokožky, a to od tej najjemnejšej detskej cez problematickú až po zrelú pleť.

účinky marhuľového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Benefity marhuľového oleja v rámci starostlivosti o pleť

Nakoľko je tento olej vhodný takmer na každý typ pleti, je naozaj dobrým nápadom zaradiť ho do svojej každodennej kozmetickej rutiny. Okrem toho, že si ho môžete aplikovať na tvár či telo samostatne (na navlhčenú pokožku), môžete skúsiť vmiešať pár kvapiek do bežného krému, ktorý používate, ale taktiež pár kvapkami posilniť účinky domácej masky a vhodné je pridať ho aj do kúpeľa.

A čo teda očakávať od používania marhuľového oleja?​

  • Udržiava rovnováhu vlhkosti v pleti a zanecháva ju hodvábnu a hydratovanú.
  • Vyživuje suchú pokožku a vďaka lipidom podobným tým v ľudskej koži udržiava jej elasticitu.
  • Pôsobí upokojujúco a protizápalovo.
  • Vitamíny obsiahnuté v marhuľovom oleji pôsobia omladzujúco, pomáha tak predchádzať starnutiu pleti a minimalizovať výskyt vrások.
  • Lieči aj kožné ochorenia, akým je ekzém a upokojuje svrbenie.
  • Je to záchrana aj pre pokožku podráždenú nadmerným opaľovaním. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní