5 dôvodov, prečo jesť bôb: Chýba táto strukovina v jedálničku aj vám?

5 dôvodov, prečo jesť bôb: Chýba táto strukovina v jedálničku aj vám?

Ak bôb nemá ešte miesto vo vašom jedálničku alebo ho ani veľmi nepoznáte, v tom prípade ste tu na správnom mieste. Dnes vám totiž prezradíme hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo jesť bôb. Bôb obyčajný, taktiež nazývaný záhradný, latinsky Faba vulgaris alebo Vicia faba, je rastlina z čeľade bôbovité. Je vysoký, má mohutné okvetie a jeho plodom sú struky. V nich sa ukrývajú semená, pre ktoré bol pestovaný už od nepamäti. Radíme ho totiž medzi najstaršie kultúrne plodiny. Jeho domovinou je údajne oblasť Stredozemného mora. V súčasnosti sa naň často zabúda. Poďme sa preto spolu pozrieť na to, ako dokáže bôb prospieť nášmu zdraviu.

1. Je výborným zdrojom bielkovín

Bôb je, podobne ako ďalšie strukoviny, veľmi dobrým zdrojom bielkovín. Na strogramovú porciu sa v ňom ukrýva pokojne v priemere okolo 15 gramov cenných proteínov. V jedálničku by ho tak mali mať stabilne zaradený napríklad vegáni, ktorí prijímajú bielkoviny len z rastlinných zdrojov. Pochutiť si však na ňom môže ktokoľvek. Netreba zabúdať ešte na to, že strukoviny je vhodné kombinovať s obilninami, aby sme telu dopriali všetky potrebné aminokyseliny, ktoré predstavujú základné stavebné jednotky bielkovín.

Odporúčame: Povieme vám, ako odhaliť prepracovanosť: Pozor, aby ste nevyhoreli!

vláknina

Zdroj: Shutterstock®

2. Doplní vlákninu a eliminuje zápchu

Okrem bielkovín sa v bôbe nachádza aj obrovské množstvo vlákniny. Môže tvoriť až okolo 10 percent z hmotnosti tejto strukoviny. Ako dobre vieme, vláknina je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev a predstavuje živiny pre dôležité črevné baktérie. Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť napríklad zápchou a okrem toho zvyšuje aj riziko viacerých zdravotných problémov, napríklad i hemoroidov či nádorových ochorení hrubého čreva a konečníka. I konzumáciou bôbu tak môžeme prispieť k prevencii týchto zdravotných ťažkostí.

3. Má menší podiel sacharidov

Bôb je skutočne chutnou a výživnou potravinou, ktorá nám môže poskytnúť veľké množstvo ďalších telu prospešných látok. Je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B aj vitamínov C či K. Okrem toho sa v ňom nachádzajú mnohé minerálne látky a stopové prvky, napríklad draslík, železo aj zinok či horčík a mangán. Mnohí však ocenia aj jeho naopak nízky obsah sacharidov. Je teda vhodnou potravinou aj pri rozličných redukčných diétach. Dajú sa z neho pripraviť rôzne chutné nízkosacharidové pokrmy.

hypertenzia

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáha pri hypertenzii

Známe sú aj pozitívne účinky bôbu pri hypertenzii. Ak vás teda trápi vysoký krvný tlak, určite ho neváhajte zaradiť do jedálnička. Výbornou správou taktiež je, že neobsahuje žiadny cholesterol. Je tak vítanou súčasťou stravy, ktorá je zameraná i na prevenciu čoraz viac sa vyskytujúcich ochorení srdca a ciev, ktoré sú v dnešnej dobe častou príčinou úmrtí. Okrem toho bolo zistené, že bôb má vďaka svojmu zloženiu a látkam, ktoré obsahuje, i pozitívny vplyv na stav pacientov s Parkinsonovou chorobou, respektíve môže byť súčasťou prevencie tohto zdravotného problému.

5. Má všestranné využitie

Príčinou toho, že často nevieme, čo uvariť, môže byť i to, že neustále hádžeme v obchode do košíka tie isté potraviny. A tu sa nám ponúka ďalší dobrý dôvod na to, prečo to s bôbom skúsiť. Táto strukovina totiž môže zabezpečiť svieži prievan v bežnom menu. Môžete s ním urobiť prakticky čokoľvek. Z bôbu sa dá pripraviť perfektná nátierka a rovnako ho spolu s ryžou môžete použiť ako prílohu k obľúbenému mäsu. Taktiež sa hodí do cestovinového či zeleninového šalátu. Uvarte si z neho polievku alebo ho zapečte so zeleninou. Tak čo, ešte stále váhate?

Bude vás zaujímať: Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní