7 dôvodov, prečo jesť hrušky: Už jedna denne dokáže zázraky!

7 dôvodov, prečo jesť hrušky: Už jedna denne dokáže zázraky!

Hruška obyčajná predstavuje dlhoveký listnatý strom z čeľade ružovité. Dorastá do výšky asi 20 metrov a typicky rastie najmä v miernom pásme. Hovoríme tu pritom o veľmi významnom ovocnom strome z nášho podnebia, ktorý je pestovaný predovšetkým pre svoje plody – malvice, ktorým sa jednoducho hovorí hrušky. 

Rozličné odrody hrušiek, zbierané počas viacerých ročných období, predstavujú šťavnaté, chutné a najmä zdravé ovocie, ktoré je plné mnohých vitamínov aj minerálnych látok. Ak ich pravidelne konzumujete, robíte svojmu zdraviu veľkú službu. Poznáte týchto 7 dobrých dôvodov, prečo je jedna hruška denne dobrý nápad?

Tu sú dobré dôvody na konzumáciu hrušiek:

1. Podporujú imunitu

Ak pravidelne schrúmete jednu šťavnatú hrušku, v prvom rade podporíte svoju obranyschopnosť. To v období blížiacej sa zimy rozhodne nie je na škodu. Hrušky totiž obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému.

Okrem toho hrušky obsahujú množstvo ďalších prospešných látok, napríklad mnohé vitamíny skupiny B aj vitamín E. AK máme spomenúť aj minerálne látky, hrušky sú zdrojom kremíka, horčíka, mangánu, medi, zinku aj železa.

Odporúčame: Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?

trávenie

Zdroj: Shutterstock®

2. Chránia pred zápchou

Medzi zdravotné účinky hrušiek patrí aj pozitívny vplyv na trávenie. Ak mávate pravidelne problémy s vyprázdňovaním, hrušky vo vašom jedálničku jednoducho nesmú chýbať. Radíme ich totiž medzi najlepšie zdroje vlákniny.

Kým rozpustná vláknina vyživuje dôležité črevné baktérie, tá nerozpustná urýchľuje prechod potravy črevami. Vďaka pravidelnej konzumácii hrušiek vás tak bude zápcha rýchlo obchádzať. Toto ovocie navyše prečistí tráviaci trakt a celkovo podporí proces trávenia. Hrušky sú navyše ľahko stráviteľné.

3. Sú nízkokalorické

Dobrou správou pre všetkých, ktorí si strážia svoju líniu je, že hrušky majú skutočne máličko kalórií. Jedna väčšia hruška, ktorá predstavuje dokonalú desiatu či olovrant, má maximálne okolo 100 kcal. Z vyše 80 percent je tvorená len vodou.

Zvyšok tvoria sacharidy a v rámci nich spomínaná vláknina, menšie množstvo bielkovín a takmer žiadny tuk. Vďaka obsahu prírodných cukrov predstavujú rýchly zdroj energie. Dobijú vám baterky, zaženú únavu a ochránia pred hladom.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o očiach: Tieto fakty vás prekvapia!

vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

4. Znižujú vysoký krvný tlak a tiež znižujú cholesterol

Ďalšou skupinou jedincov, ktorým by hrušky v strave nemali chýbať, sú osoby trpiace na vysoký krvný tlak. Vysoký tlak totiž predstavuje záťaž pre celý kardiovaskulárny systém a rozhodne by nemal byť braný na ľahkú váhu.

Aj vhodne zvolenou stravou je možné podporiť jeho liečbu. Dobrá hladina krvného tlaku naopak znižuje riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení, akými sú napríklad mŕtvica či ateroskleróza. Hrušky majú navyše pozitívny vplyv aj na hladinu cholesterolu. Preto sa možno dopracovať jedením hrušiek k zdravšiemu srdcu.

5. Regulujú hospodárenie tela s vodou

Ak vás trápi nadmerné zadržiavnie vody v organizme, je to ďalší dôvod, prečo sa pravidelne zahryznúť práve do hrušiek. Vďaka obsahu draslíka sa podieľajú na regulovaní tekutín v organizme. Taktiež podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok z tela.

Hrušky majú však aj protizápalové a antioxidačné účinky, takže v organizme bojujú proti chronickým zápalovým procesom aj škodlivým účinkom voľných radikálov.

Pozri aj: Aké sú príznaky nedostatku selénu? Môže to spôsobiť tieto ťažkosti!

vyživená pokožka

Zdroj: Shutterstock®

6. Vyživujú vlasy aj pokožku

Vďaka hruškám podporíte aj svoju krásu. Keďže sú plné dôležitých vitamínov i minerálov, dokážu zabezpečiť perfektnú výživu aj pre pokožku tela či vlasy. Ako sme spomenuli vyššie, skrývajú sa v nich i látky, ktoré majú antioxidačné účinky.

Medzi ne radíme nielen vitamín E, ale aj rozličné karotenoidy. Antioxidanty napomáhajú spomaľovať procesy starnutia kože i vlasov, brzdia prehlbovanie vrások i tvorbu stareckých škvŕn a bránia poškodeniu a vypadávaniu vlasov.

7. Sú dobré pre zdravé kosti

Nakoniec vieme pravidelnou konzumáciou hrušiek prispieť i k dobrému zdraviu kostí, a to vďaka vysokému obsahu mnohých minerálnych látok a stopových prvkov. Hrušky chránia kosti. Vďaka tomu je možné predchádzať stratám minerálov v kostiach, čo by v opačnom prípade mohlo spôsobiť ich oslabenie.

Recepty, v ktorých využijete toto chutné jesenné ovocie:

Fantastický hruškový koláč na 5 spôsobov

Hruškový džem 7-krát inak

Recept na džem bez cukru

Recept na hruškový koláč s mandľami a čokoládou

Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou

Hruškovo-pomarančový džem

Pečené hrušky s orechmi

Jednoduché dezerty z hrušiek

Hruškové muffiny

Aktualizované na 19. 11. 2023

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní