Fantastický hruškový koláč 5-krát inak – každá verzia stojí za ochutnanie

Fantastický hruškový koláč 5-krát inak – každá verzia stojí za ochutnanie

K jeseni neodmysliteľne patrí nielen sezóna jabĺk, tekvíc, gaštanov či sliviek, ale aj hrušková sezóna. Patríte k tým, ktorí sladké hrušky priam zbožňujú? Toto ovocie je veľmi zdravé, je plné vlákniny, ale aj vitamínu C a vitamínov skupiny B. Telu hrušky doplnia aj mangán, zinok a ďalšie minerálne látky. Majú priaznivý vplyv na trávenie a vyprázdňovanie, imunitu, hladinu krvného tlaku, kosti, vlasy aj pokožku. 

Hruška je skvelá na desiatu alebo olovrant, telu doplní rýchlo energiu. Tiež si ju možno pridať napríklad do raňajkovej kaše z ovsených vločiek či smoothie nápoja. No nie je na škodu si z hrušiek sem-tam pripraviť aj nejaký vynikajúci koláčik. Hrušky sú perfektnou voľbou do rôznorodých múčnikov. 

Chcete si voňavý hruškový koláč upiecť aj vy? Prinášame niekoľko tipov na recepty na múčniky s hruškami, či už na jednoduchý hruškový koláč bez váženia, obrátený hruškový koláč, alebo aj zdravší hruškový koláč s tvarohom. Pre ktorú verziu sa rozhodnete vy?

Krehký hruškový koláč

Suroviny na krehké cesto:

  • 200 g hladkej špaldovej múky

  • 125 g masla
  • 75 g kokosového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • citrónová kôra
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  •  vajce na potretie

Ingrediencie na náplň:

  • 250 ml mlieka

  • 3 hrušky
  • 35 g vlašských orechov
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup: Pripravíme si misu, v ktorej si zmiešame múku, kokosový cukor, prášok do pečiva, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Premiešame a pridáme žĺtok aj maslo. Zo zmesi vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky odležať.

Medzitým si z mlieka, kokosového cukru a pudingového prášku uvaríme puding. Po uvarení ho prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Hrušky zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenšie plátky alebo menšie kúsky. Premiešame ich s vanilkovým cukrom a škoricou.

Odležané cesto si vyvaľkáme do kruhu na papieri na pečenie a prostriedok potrieme pudingom. Okolo necháme prázdne okraje (asi 4 cm). Na puding navrstvíme hrušky, ako aj vlašské orechy. Okraj cesta preložíme smerom dovnútra a potrieme vajcom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Po ochladnutí môžeme posypať práškovým cukrom, nakrájať a podávať.

Odporúčame: Slivkový lekvár pripravený tradične i v rúre - poradíme vám ten najlepší postup!

Francúzsky hruškový koláč

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky

  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 3 PL oleja
  • 100 ml mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • 4-5 prezretých hrušiek
  • 1 vanilkový cukor na posypanie hrušiek
  • na polevu: 1 vajíčko, 80 g masla, 1 vanilkový cukor

Postup: Vajcia a práškový cukor vyšľaháme mixérom a potom do zmesi pridáme olej a mlieko. Premiešame metličkou. Múku zmiešame s práškom do pečenia a preosejeme. Pridáme k vyšľahaným vajciam. Stále miešame metličkou, kým nevznikne vláčne cesto.

Očistíme si hrušky a nakrájame na plátky. Tortovú formu s priemerom 23 cm si vymastíme a vysypeme múkou. Následne do formy nalejeme polovicu cesta. Potom na cesto poukladáme v jednej vrstve hrušky, ktoré posypeme vanilkovým cukrom. Následne prelejeme druhou polovicou cesta a uhladíme.

Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Medzitým vyšľaháme vajce s vanilkovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Premiešame. Koláč po upečení poprepichujeme vidličkou a vylejeme naň pripravenú zmes. Dáme piecť na ďalších 20 minút.

TIP: Koláčik vyskúšajte podávať teplý s vanilkovou zmrzlinou.

Jednoduchý hrnčekový hruškový koláč

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 2 vrecúška vanilkového cukru
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • ¼ hrnčeka oleja
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 zrelé hrušky
  • cca lyžica škorice na posypanie
  • na mrveničku: 1 hrnček polohrubej múky, ½ hrnčeka cukru, 50 g masla izbovej teploty

Postup: V miske si zmiešame trochu rozpustené maslo na mrveničku s múkou a cukrom. Dobre premiešame a vypracujeme mrvenicu. Z ostatných surovín, teda hladkej a polohrubej múky, kryštálového a vanilkového cukru, mlieka, oleja, vajec a prášku do pečiva pripravíme cesto.

Cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie a naň navrstvíme na kocky nakrájané hrušky. Na záver posypeme mrvenicou a ešte poprášime mletou škoricou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.

Postup: Baklažán na tanieri – inšpirácie na jedlá, ktoré dostanú vaše chuťové poháriky

Obrátený hruškový koláč

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky

  • 140 g cukru krupica
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 150 g masla + na vymazanie
  • 3 vajíčka
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 a 2 PL mlieka
  • 3 mäkké hrušky zbavené jadrovníkov

Postup: Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymažeme maslom a následne do nej vložíme papier na pečenie. Aj papier na pečenie potrieme maslom a potom posypeme krupicovým cukrom (asi 3 PL). Následne vytvoríme vo forme vrstvu z plátkov hrušiek.

V miske si vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a pridáme aj vajcia. Potom prisypeme múku s práškom do pečiva a mletým zázvorom. Na záver pridáme aj mlieko a vymiešame dohladka. Vzniknuté cesto nalejeme na hrušky a uhladíme. Pečieme pri teplote 170 °C asi 40 minút. Po upečení koláč preklopíme na tanier, aby boli hrušky smerom nahor. Môžeme nakrájať a podávať.

Hruškový koláč s tvarohom

Ingrediencie na cesto:

  • 150 g hladkej múky

  • 50 g mletých mandlí
  • 65 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 130 g masla

Suroviny na náplň:

  • 700 ml suchého bieleho vína

  • 1 celá škorica

  • 4 klinčeky
  • ⅛ lyžičky kardamómu
  • 1 vanilkový struk
  • 225 g trstinového cukru
  • 5 hrušiek
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup: Ako prvé si pripravíme cesto zmiešaním vyššie uvedených surovín. Vypracujeme si bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chlade asi 30 minút. Medzitým dáme do hrnca víno, cukor, koreniny a privedieme k varu. Povaríme asi 10 minút.

Potom do zmesi pridáme ošúpané a na polovice nakrájané hrušky a povaríme ďalších 5 minút. V studenej vode si necháme napučať želatínové plátky. Odležané cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy (okraje by mali trochu presahovať). Preložíme ho do formy, poprepichujeme vidličkou a uložíme naň papier na pečenie. Cesto zaťažme fazuľou a dáme piecť na 20 minút pri teplote 180 °C.

Medzitým vyberieme hrušky zo šťavy. Polovicu roztlačíme na pyré a polovicu nakrájame na kocky. Zmiešame si tvaroh, cukor a citrónovú šťavu. Zo zmesi odložíme bokom 2 PL, ktoré dáme v hrnčeku pomaly ohrievať. Keď je zmes teplá, pridáme plátky želatíny a necháme rozpustiť. Vzniknú zmes pridáme k zvyšku tvarohu.

Dobre premiešame a rozdelíme na 2 polovice. Do jednej polovice pridáme hruškové pyré a navrstvíme na upečené cesto. Potom zmiešame druhú časť tvarohovej plnky s kockami hrušiek a vyšľahanou šľahačkou. Navrstvíme na vrch koláča. Ten potom necháme pred podávaním aspoň 3 hodiny v chladničke. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní