Recepty z bedle vysokej – TOP tipy na prípravu a spracovanie tejto fantastickej huby!

Bedľa vysoká recepty

Bedľa vysoká (nesprávne bedľa jedlá, latinsky Macrolepiota procera) patrí k najznámejším jedlým hubám Slovenska. Je to zároveň jedna z najväčších húb rastúcich na Slovensku, dorastá až do výšky 30–40 cm. POZOR! Nepomýľte si bedľu so smrteľne jedovatými bedličkou jedovatou, bedličkou ostrošupinatou alebo muchotrávkou tigrovanou, od ktorých sa líši posuvným prsteňom.

Bedľu nie je vhodné skladovať dlhší čas, pretože sa pomerne rýchlo kazí. Bedľa sa prevažne hodí len na vyprážanie. K vyprážaniu sa používa klobúk ako samotný vyprážaný v oleji, alebo obaľovaný v cestíčku. Vyprážané bedle sú považované za vynikajúcu pochúťku a je vhodné ich kombinovať so zemiakmi a inými prílohami. Hlúbik môže byť vysušený a neskôr použitý.

Reklama

Bedla vysoká

Bedľa vysoká latinsky Macrolepiota procera (alebo ľudovo aj jedla bedľa) si právom získala svoju popularitu vďaka svojej výbornej chuti. Určite už mnohí z nás ochutnali tradičnú vyprážanú bedľu v trojobale podobne ako vyprážame rezne, no nastal čas na zmenu - nebojte sa nových receptov!

Bedľa rastie od júla do októbra na okrajoch listnatých aj ihličnatých lesov, na rúbaniskách a trávnatých slnečných miestach. Najchutnejšie a zároveň najlepšie na prípravu jedál sú mladé klobúky. Bedľa patrí k najznámejším jedlým hubám a recepty z nej sú jednoducho vynikajúce. Bedľa vysoká sa dá pripravovať mnohými spôsobmi. Niektoré z nich sa dozviete spolu s nami v nasledujúcich riadkoch.

Ako očistiť bedľu?

Bedľa vysoká, ktorá sa medzi hubári prezýva tiež bedľa jedlá alebo napríklad bedľa obyčajná, je obľúbená stopkovýtrusá huba z čeľade pečiarkovité. Má pomerne široké kulinárske využitie a dá sa pripraviť na celý rad rôznych spôsobov. Ešte než sa však pustíte do jej spracovania, je nutné si huby dôkladne očistiť, aby ste sa zbavili všetkej špiny a nečistôt.

Čistenie bedlí nie je príliš zložité a zvládne to teda prakticky každý! 

  • Stačí len odstrániť všetky ihličie, mach, trávu, zeminu alebo lístie, ktoré sa na špongiu prilepilo, a potom jemne oškrabať povrch huby, aby zmizla vrchná vrstvička šupiniek.
  • Čiastočne to môžete urobiť už v lese alebo na záhrade pomocou hubárskeho nožíka.
  • Nezabudnite potom na to, že dôkladne by ste mali huby očistiť ešte v ten istý deň, kedy ich donesiete domov.

Ak chodíte bedle zbierať do lesa, pamätajte si, že ideálne by ste ich mali domov niesť zvlášť v ruke. Do košíku sa bedle väčšinou ukladajú bez nôh a mali by tu byť položené lupeňmi dole, aby sa medzi ne nedostali žiadne nečistoty. Vždy si pritom dajte pozor, aby nedošlo k zámene za iný druh bedlí, ako je bedlička ostrošupinatá či bedľa červenejúca, alebo za niektorú z muchotráviek.

bedľa
Depositphotos

Ako sušiť bedle?

Ak už sa vám jedlá z bedlí prejedli a na nejaký čas by ste si od nich radi oddýchli, môžete huby spracovať prostredníctvom sušenia. Najprv je nutné huby očistiť a ideálne natrhať či nakrájať na menšie časti, aby sa s nimi potom lepšie pracovalo. Potom vložte bedle na väčšie plech a sušte ich v pootvorené rúre pri nízkej teplote.

  • Sušená bedľa jedlá sa potom ďalej spracováva na prášok, ktorý sa používa ako hubové korenie.
  • Huby sa dajú jednoducho nadrviť cez redšie sitko.
  • Získate tak chutnú drť, ktorá je vhodná napríklad ako prísada do polievok, do plniek alebo pod mäso.
  • Sušené bedle dodajú pripravovaným pokrmom špecifickú chuť.
Reklama

Bedľa – najlepšie recepty:

Lečo z bedlí 

Pripravte si 300 g čerstvých bedlí, 300 g rajčín, 300 g zelenej papriky, 3 vajcia, cibuľa, 1 lyžica tuku, čierne korenie, soľ.

Postup prípravy: Na tuku speňte cibuľu a pridajte nakrájané papriky. O chvíľu pridajte vopred podusené huby a nakrájané rajčiny, soľ + korenie a nechajte dusiť. Nakoniec pridajte rozšľahané vajcia a miešajte do zhustnutia.

Bedľový guláš
Depositphotos

Bedľový guláš 

Na tento recept sa okrem bedlí dajú použiť pečiarky, kozáky, hríby, plávky a pečeňovec dubový. Pripravte si 500 g húb, 40 g bravčovej masti, sladkú mletú papriku, strúčik cesnaku, čierne korenie, rascu, soľ, 60 g cibule a 20 g hladkej múky

Postup prípravy: Na masti usmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte väčšiu časť sladkej papriky, očistené a na malé kúsky pokrájané huby, koreniny a soľ. Huby duste domäkka. Potom poprášte šťavu múkou, prípadne rozrieďte vodou. Na záver pridajte do gulášu zvyšok mletej papriky, rozpustenej v troche rozpálenej masti, čím guláš získa peknú červenú farbu.

Bedle na grile

Vzhľadom k tomu, že sa bedle zbierajú od júla do októbra, kedy prebieha grilovacia sezóna, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť recept na grilované bedle. Budete potrebovať: čerstvé bedle, maslo, drvenú rascu, mleté čierne korenie, soľ.

Postup prípravy: Najprv oddeľte nohy bedlí od klobúkov, pretože tie sú príliš tuhé a na grilovanie sa nehodia. Huby je potom nutné dôkladne očistiť od všetkých nečistôt, ale pred grilovaním ich rozhodne neumývajte. Klobúky iba osoľte, zľahka okoreňte a posypte drvenou rascou. Potom si pripravte alobal, potrite ho maslom a jednotlivé klobúky doň zabaľte.

Bedle v alobale následne položte na stredne rozpálený klasický alebo kontaktný gril, kde ich budete z každej strany opekať zhruba po dobu 3 minút. Akonáhle bude hotovo, alobal rozbaľte a klobúky z neho vyberte. Okamžite potom servírujte spolu s ďalšími grilovanými jedlami, pričom chuť bedlí skvele doplní tiež čerstvé pečivo alebo zeleninový šalát.

Plnené bedle 

Medzi ľuďmi sú v súčasnosti veľmi obľúbené tiež plnené bedle. Zatiaľ čo niektorí pripravujú plnené bedle v rúre, iní dávajú prednosť hubám, ktoré sa po naplnení jednoducho obalia do trojobalu a osmažia. Pokiaľ chcete tento recept na bedle tiež vyskúšať, pripravte si nasledujúce ingrediencie: klobúky bedlí, 120 gramov tvrdého syra, 100 gramov šunky, 2 vajcia natvrdo, strúčik cesnaku, pažítku alebo petržlenovú vňať, 1 cibuľu, strúhanku, soľ a korenie, mletá rasca, ďalšie korenie podľa chuti, suroviny na trojobal, olej na vyprážanie.

Postup prípravy: Bedle najprv dôkladne očistite a odstráňte nohy, pretože na prípravu tohto receptu budete potrebovať iba klobúčiky. Tak vo vnútri vznikne dostatočný priestor pre plnku. Potom sa vrhnite na prípravu náplne. Najprv do pripravenej misy najemno nastrúhajte tvrdý syr a vajcia uvarené natvrdo. Potom pridajte šunku a cibuľu nasekané na drobné kúsky a rozotretý cesnak.

Do náplne na záver nasypte pažítku alebo petržlenovú vňať, osoľte ju, okoreňte a pre chuť pridajte tiež mletú rascu alebo ďalšie korenie (majoránku, oregano). Všetko potom dôkladne premiešajte a zahustite strúhankou, aby sa plnka dala dobre vkladať do pripravených klobúčikov. Akonáhle bedle naplníte, obaľte ich v múke, vajci a strúhanke. Potom ich dozlatista osmažte na oleji a podávajte napríklad so zemiakmi alebo s čerstvou zeleninou.

Vyprážaná bedľa
Depositphotos

Vyprážaná bedľa

Pripravte si 8 menších bedlí, 3 lyžice hladkej múky, 2 vajcia, soľ, lyžičku tymianu, 3 strúčiky cesnaku, olej.

Postup prípravy: Cesnak olúpte a vymiešajte so soľou. Vajcia vyšľahajte, primiešajte cesnak, tymian a vmiešajte múku. Bedle očistite. Na panvici rozpáľte olej. Huby namáčajte do cestíčka a sprudka opekajte.

Tipy od hubárov

  • Zbierajte skoro ráno alebo po daždi: Bedle majú vtedy čerstvý vzhľad, sú pevnejšie a menej napadnuté hmyzom. Navyše si zabezpečíte, že huby vydržia dlhšie.

  • Dávajte pozor na zámenu: Pred vložením huby do košíka si vždy overte posuvný prsteň na nohe a typický vzor na klobúku. Vyhnete sa riziku otravy jedovatými dvojníkmi.

  • Správny spôsob zberu: Huby je najlepšie jemne odkrútiť zo zeme, nie rezať nožom. Takto sa mycélium nepoškodí a huba môže na rovnakom mieste vyrásť aj nabudúce.

  • Noste huby v prútenom košíku: Bedle sú krehké, preto potrebujú dostatok vzduchu a priestor, aby sa nepolámali. Plastové tašky nie sú vhodné, huby v nich rýchlo vlhnú a kazia sa.

  • Čistite huby hneď v lese: Odstránenie ihličia, lístia či blata priamo pri zbere vám ušetrí čas doma a zároveň predídete znečisteniu ostatných húb v košíku.

  • Zbierajte len mladé klobúky: Tie sú chuťovo najjemnejšie a ideálne na vyprážanie či grilovanie. Prerastené kusy majú tvrdšiu konzistenciu a horšiu chuť.

Reklama

Bedľa vysoká ako inšpirácia do kuchyne

Bedľa vysoká patrí medzi tie huby, ktoré dokážu obohatiť jesenný jedálniček o nevšedné chute. Či už si ju pripravíte klasicky vyprážanú v cestíčku, naservírujete ju ako plnenú špecialitu alebo zakomponujete do gulášu či leča, vždy prinesie na tanier jedinečnú arómu a ľahkosť.

Recepty z bedlí sú dôkazom, že aj bežný zber húb sa môže zmeniť na gurmánsky zážitok. Stačí trocha fantázie a táto majestátna huba sa premení na skutočný kulinársky poklad, ktorý si zaslúži miesto na stole každej domácnosti.

Aktualizovaný článok: 17.09.2025

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE