Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka? Čo má zásadný vplyv?

Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka? Čo má zásadný vplyv?

Medzi časté nádorové ochorenia u žien patrí rakovina krčka maternice aj rakovina vaječníkov, rovnako sú častým strašiakom nádory prsníka. Ide o veľmi zákerné ochorenia, pri ktorých liečbe má obrovský význam včasná diagnostika. Na ich rozvoj pritom môže mať vplyv viacero vnútorných aj vonkajších, ovplyvniteľných aj neovplyvniteľných faktorov. Môžu súvisieť s genetickou predispozíciou človeka, životným štýlom, alebo aj predchádzajúcimi ochoreniami. Čo konkrétne môže vplývať na zvyšovanie rizika spomínanej rakoviny prsníka? V nasledujúcom článku sa pozrieme na hlavné rizikové faktory tejto choroby!

Genetické faktory

V prípade rozvoja rakoviny prsníka zohrávajú rolu genetické faktory. Rizikovým faktorom je v prvom rade rodinný výskyt ochorenia. Vyššie riziko tejto choroby majú ženy, u ktorých sa v bližšej rodine, napríklad u matky alebo babky, prípadne sestry, tety a podobne, toto nádorové ochorenie už vyskytlo. Podstatne vyššie riziko vzniku karcinómu prsníka je u žien so zdedenými génovými mutáciami viacerých génov, napríklad génov BRCA1 a BRCA2, ale aj iných. Tieto mutácie môžu byť odhalené testom.

Odporúčame: Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Vek a pohlavie

Pravdepodobne najvýraznejším rizikovým faktorom rakoviny prsníka je práve ženské pohlavie. Zhubné nádory prsníka sa môžu objaviť aj u mužov, no sú len veľmi zriedkavé. Okrem toho môže rolu zohrávať vek. Rakovina prsníka sa môže objaviť aj u mladších žien, no riziko sa zvyšuje rastúcim vekom. Ochorenie býva najčastejšie diagnostikované medzi 45. až 60. rokom života. Spomenúť tiež možno rasu. U belošiek je tento druh rakoviny najrozšírenejší, u černošiek sa vyskytuje v menšej miere a ešte menej u žien ázijského pôvodu.

Hormonálna substitučná liečba

Pri zvyšovaní rizika rakoviny prsníka zohrávajú rolu aj rozličné hormonálne faktory. Riziko zvyšujú vyššie koncentrácie endogénnych estrogénov aj ich predĺžená expozícia. Za rizikový faktor je napríklad považovaná dlhodobá hormonálna substitučná liečba počas menopauzy na zmiernenie klimakterických ťažkostí, tiež užívanie antikoncepčných tabliet. Riziko spomínaného druhu rakoviny je vyššie u žien so skorým nástupom menštruácie aj neskorým nástupom menopauzy. V týchto prípadoch totiž majú ženy spravidla viac menštruačných cyklov a sú tak vystavené dlhšiemu pôsobeniu hormónov estrogén a progesterón.

tehotenstvo

Zdroj: Shutterstock®

Tehotenstvo

Na rozvoj rakoviny prsníka môžu mať tiež vplyv faktory týkajúce sa tehotenstva ženy. Napríklad u žien, ktoré nikdy nerodili a nekojili, môže byť prítomné zvýšené riziko rozvoja tohto ochorenia. Naopak dojčeniu počas určitej doby je do istej mieri pripisovaný protektívny vplyv. Rolu tiež môže zohrávať vek prvorodičky. Nižší vek prvorodičky sa spravidla spája s nižším rizikom rakoviny prsníka. Naopak v prípade vyššieho veku ženy (vo veku nad 30) v čase prvého pôrodu môže byť riziko vyššie. 

Hustota prsnej žľazy

U ženy môže na rozvoj rakoviny prsníka vplývať aj konkrétna hustota prsnej žľazy. So stúpajúcou denzitou (hustotou) sa môže niekoľkonásobne zvyšovať riziko vzniku tohto druhu karcinómu. Vplyv však môže mať aj kostná hustota. Vyššia hustota sa môže spájať s vyšším rizikom karcinómu prsníka. Ďalším rizikovým faktorom je aj expozícia ionizačnému žiareniu, respektíve pôsobenie žiarenia na oblasť hrudníka, a to najmä v mladom veku.

nadváha

Zdroj: Shutterstock®

Nadváha

Aj u žien s nadváhou či obezitou býva prítomné zvýšené riziko rozvoja rakoviny prsníka. Riziková pre rozvoj karcinómu je pritom konkrétne nadváha a nárast telesnej hmotnosti v postmenopauzálnom období, a teda po prechode. Nadváha či obezita po menopauze sa môže spájať so zvýšenými hodnotami estrogénu, čo následne môže zvyšovať aj riziko rozvoja rakoviny. Rolu však môže zohrávať aj telesná výška. Niektoré štúdie poukazujú na to, že vyššie ženy môžu mať vyššie riziko vzniku spomínaného nádorového ochorenia, i keď presné dôvody nie sú úplne zrejmé. 

Alkohol a fajčenie

Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že na rozvoj rakoviny prsníka môžu vplývať aj rozličné faktory súvisiace so životným štýlom ženy. So zvýšeným rizikom rakoviny prsníka súvisí napríklad nadmerná konzumácia alkoholu aj aktívne a pasívne fajčenie. Diskutuje sa však aj o vplyve konkrétnych stravovacích návykov ženy na rozvoj rakoviny prsníka. Predpokladá sa napríklad istý možný vplyv nadmernej konzumácie červeného mäsa. 

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní