Aké účinky má mrazom sušené ovocie? Toto o ňom musíte vedieť!

Aké účinky má mrazom sušené ovocie? Toto o ňom musíte vedieť!

Typickými spôsobmi, ako ochrániť ovocie pred pokazením a následne ho uskladniť na dlhšiu dobu, sú napríklad zaváranie, kandizovanie či sušenie. Mnohé ovocné plody je tiež možné jednoducho odložiť do mrazničky. Okrem toho sa z nadbytku ovocia bežne pripravujú aj domáce marmelády či detské výživy. Počuli ste však už o takzvanej lyofilizácii? Ide o veľmi šetrný spôsob konzervácie ovocia, ktorý má množstvo výhod. Aké je lyofilizované ovocie a prečo by sme mu mali dať šancu sa dozviete v nasledujúcom článku.  

Už ste počuli o lyofilizovanom ovocí?

Pod pojmom lyofilizácia ovocia rozumieme veľmi šetrnú metódu uchovávania ovocia, ktorú môžeme nazvať aj ako sušenie mrazom. Pri tomto procese dochádza k odparovaniu vody z hlboko zmrazených produktov. Lyofilizované ovocie sa pripravuje v špeciálnych komorách pri teplotách od -60 až do -100 °C, pričom celý tento proces môže trvať až 48 hodín. Výsledný produkt pri lyofilizácii je takmer identický s pôvodnou surovinou. Takto konzervované ovocie si zachováva svoju farbu, chuť, arómu a celkovú štruktúru. Sušiť mrazom je možné rozličné druhy ovocia, a to od jahôd, višní, čučoriedok až cez kivi, banány či slivky. 

Odporúčame: Hrozba Alzheimerovej choroby: Toto sú zásady prevencie!

lyofilizácia

Zdroj: Shutterstock®

V čom je také výnimočné?

Pri rozličných spôsoboch konzervácie, napríklad pri klasickom sušení, dochádza v ovocí k strate vitamínov. Vďaka lyofilizácii, ktorá prebieha už do dvoch hodín od zberu plodov, je možné v prípade ovocia zachovať nielen jeho tvar, chuť či arómu, ale aj výživovú hodnotu. A v tom tkvie najväčšia výhoda takto zakonzervovaného ovocia. V lyofilizovanom ovocí totižto zostáva pokojne až vyše 90 % všetkých vitamínov, minerálov, antioxidantov, flavonoidov a ďalších významných látok.

Sušenie hlbokým mrazom pri radikálnom znížení atmosferického tlaku je dokonca veľmi šetrné aj ku krehkej stabilite kyseliny askorbovej, čiže vitamínu C. Lyofilizované ovocie má navyše trvanlivosť aj niekoľko rokov. Nehrozí mu ani splesnivenie. Kvalitné ovocie sušené mrazom je 100 percentne čisté, neobsahuje konzervanty, cukor či ďalšie pridané látky. Môžete z neho vyťažiť len to najlepšie, podobne ako z čerstvého ovocia.

ovocie sušené mrazom

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho zaradiť do jedálnička?

Po lyofilizovanom ovocí sa môžete poobzerať v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami aj na internete. Dokonca sú niektoré druhy ovocia sušeného mrazom dostupné aj vo väčších supermarketoch. Výroba takéhoto ovocia je však zložitejšia a nákladnejšia, preto nie je možné očakávať nízku cenu produktu. Malé 20 gramové vrecko lyofilizovaného ovocia zoženiete v priemere od 1,5 eura. Záleží však aj na výrobcovi či značke a, samozrejme, aj na konkrétnom druhu ovocia.

Lyofilizované jahody, čučoriedky, maliny či slivky však môžeme považovať za vítanú súčasť každého zdravého jedálnička. Sú skvelým zdrojom energie aj mnohých cenných látok. Môžete si ich samotné dopriať na desiatu či olovrant. Taktiež sa hodia do jogurtov, kaší, cereálií či pudingov. Skvelo dokážu nahradiť čerstvé ovocie, napríklad v období mimo jeho sezóny. Mrazom sušené ovocie vás prekvapí svojou veľmi sladkou chuťou a chrumkavou konzistenciou. Uchovávajte ho na tmavom a suchom mieste a v dobre uzatvárateľných nádobách či vrecúškach.  

Pozri aj: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní