Aké účinky má vitamín B10? Toto by sme o ňom mali vedieť!

Aké účinky má vitamín B10? Toto by sme o ňom mali vedieť!

Viete, ktoré látky radíme medzi vitamíny skupiny B? Tieto látky majú rôzne názvy, no spravidla majú tiež označenie vitamín B plus nejaké číslo. Spomenúť môžeme hneď prvý vitamín B1, ktorý sa tiež nazýva tiamín. Okrem iného je dôležitý pre funkciu nervového systému. Ďalej môžeme ako príklad uviesť aj vitamín B7, inak biotín, ktorý podporuje zdravie a krásu vlasov, pokožky i nechtov. Taktiež sem patrí vitamín B2 (riboflavín) či vitamín B9 (kyselina listová). Mnohé z vitamínov skupiny B sú dôležité ľudské vitamíny, no do tohto komplexu sú radené aj viaceré látky, ktoré síce boli priradené pod vitamíny skupiny B, no spravidla nepredstavujú vitamíny v pravom zmysle slova, prípadne boli za vitamíny považované ešte v minulosti. Takouto látkou je vitamín B10, ktorý má mnoho iných názvov a pomenovaní. Aký význam má táto látka pre naše telo a aké sú jej zdroje? 

Čo je PABA?

Pod skratkou PABA sa ukrýva kyselina para-aminobenzoová, respektíve kyselina 4-aminobenzoová. Táto látka je tiež často označovaná ako vitamín B10. PABA je organická zlúčenina so vzorcom C7H7NO2. Ide o bielu kryštalickú látku rozpustnú vo vode, ktorá sa v značnej miere vyskytuje v prírode. Je nevyhnutná pre život mnohých mikroorganizmov. Ide o esenciálnu živinu najmä niektorých baktérií. PABA predstavuje medziprodukt pri syntéze folátu (prirodzenej aktívnej formy vitamínu B9, respektíve kyseliny listovej) baktériami, prípadne rastlinami či hubami. I niektoré baktérie osídľujúce ľudské črevá dokážu tvoriť vitamín B10.

PABA nie je v súčasnej dobe považovaná pre človeka za značne podstatnú látku a kedže si ju telo za normálnych okolností dokáže tvoriť, jej príjem v strave nie je pre ľudské zdravie až tak zásadný. PABA dnes nie je oficiálne klasifikovaná ako vitamín, i keď sa označenie vitamín B10 stále využíva. Hoci táto látka nie je úplne nevyhnutná, môže mať viaceré priaznivé účinky a môže ponúkať človeku viaceré výhody.

Odporúčame: Ako sa prejavuje nedostatok kyseliny listovej? Toto sú časté príznaky!

PABA

Zdroj: Shutterstock®

Aké má PABA účinky?

PABA ako taká našla využitie vo viacerých odvetviach priemyslu, najmä však v biomedicínskom sektore. V súvislosti s vplyvom na zdravie človeka má vitamín B10 priaznivý vplyv v prvom rade na pokožku. Prispieva k ochrane kože pred slnečnými lúčmi a spálením, ako aj k spomaľovaniu starnutia kože a tvorby vrások. Môže mať priaznivý vplyv pri liečbe kožných problémov. Často pomáha zlepšovať zdravotný stav pri liečbe ochorení, ako sú napríklad vitiligo, pemfigus či sklerodermia, ako aj pri rôznych ekzémoch. Vitamín B10 pôsobí na pokožku hojivo, okrem toho má pozitívny vplyv na krvotvorbu, plodnosť či kvalitu vlasov. Môže tiež predstavovať podporný prostriedok pri liečbe zápalových ochorení.

Za bežných okolností a v prípade normálneho stravovania a vyváženej stravy človeku spravidla nehrozí nedostatok vitamínu B10. K jeho deficitu však môže dôjsť v dôsledku narušenia dostatočnej syntézy tejto látky črevnými baktériami, respektíve v dôsledku porúch vstrebávania v črevnej oblasti. Prípadný nedostatok vitamínu B10 sa následne môže prejaviť kožnými problémami, rýchlejším starnutím pokožky, nervozitou, podráždenosťou, depresívnymi náladami či slabosťou. Tiež môže tento stav zvyšovať riziko rozvoja zápalov v tele. 

zdroje vitamínu B10

Zdroj: Shutterstock®

Je možné túto látku telu priamo doplniť?

Vitamín B10 sa ukrýva v rozličných potravinových zdrojoch rastlinného aj živočíšneho pôvodu, preto ho možno telu doplniť aj prostredníctvom pestrej stravy. Medzi veľmi dobré zdroje tejto látky môžeme zaradiť vnútornosti, vajcia a mäso či pivovarské kvasnice. Nachádza sa aj v celozrnných potravinách, pšeničných klíčkoch, ryži či hubách aj melase. Okrem toho sú na trhu dostupné aj výživové doplnky s obsahom PABA, ktorými je možné napríklad podporiť liečbu vyššie spomínaných zdravotných problémov, alebo ktoré sú tiež podávané pri problémoch s produkciou a nedostatkom tejto látky.

Pi ich užívaní je nevyhnutné dodržovať odporúčané množstvá. Nadbytok vitamínu B10 totižto rovnako môže spôsobovať určité ťažkosti. Predávkovanie sa prejavuje najmä nevoľnosťou, prípadne zvracaním, žalúdočnými ťažkosťami a ďalšími problémami. Ohľadom užívania PABA vo forme doplnkov stravy sa tiež vždy môžete poradiť s lekárom či lekárnikom. 

Odporúčame: Tuniak - chutná a zdravá ryba? Je vôbec prospešná pre človeka?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní