Ako vypestovať ananás z odrezku? Dá sa to veľmi jednoducho!

Ako vypestovať ananás z odrezku? Dá sa to veľmi jednoducho!
  • 23.01.2021
  • Michaela Kožáková

Ananás je tropické ovocie, ktoré sa k nám dostáva najmä v období Vianoc. Viete, kto túto sladkú pochúťku objavil? Bol to Kryštof Kolumbus, ktorý ako prvý Európan ochutnal toto výnimočné ovocie na ostrove Quadeloupe. Ananás sa rýchlo stal obľúbeným a vyhľadávaným v Európe a jeho pestovanie sa postupne rozšírilo do tropických krajín. Dnes sú jeho hlavnými producentmi Havajské ostrovy, Malajzia, Brazília, Mexiko, Azory, Taiwan, ostrovy Západnej Indie, Ghana, Kongo. Na naše stoly sa ananásy dovážajú predovšetkým z Kuby.

Čo obsahuje táto lahôdka? Ananás má vysoký podiel betakaroténu, bielkovín, sacharidov, vlákniny. Takisto sa v ňom nachádzajú vitamíny A, B, C, E a K a minerály ako fosfor, meď, vápnik, mangán, železo, zinok, draslík, horčík. Je obzvlášť bohatý na vitamín C a mangán. Nesmieme zabudnúť na kyselinu pantoténovú, listovú, citrónovú. Ananás tiež obsahuje zlúčeniny znižujúce oxidačný stres a zápaly, ktoré sú spojené s rakovinou. Jednou z týchto zlúčenín je enzým bromelín, ktorý napomáha správnemu fungovaniu bielych krviniek. Tento enzým zmierňuje pooperačný zápal, opuch, podliatiny a bolesť. Ananásy sú dobrým zdrojom antioxidantov a môžu znížiť riziko chronických srdcový chorôb, cukrovky.

Vedeli ste však, že si môžete toto zázračné ovocie vypestovať doma?

Neprehliadni: Aké sú najčastejšie príčiny anémie? Nejde len o nedostatok železa!

Výber

Zdroj: shutterstock

Ako vybrať ten správny

Najvhodnejším ananásom, z odrezku ktorého si chceme vypestovať ten svoj, je organický. Pri kúpe si dobre prezrite listy. Na pohľad by mali byť zdravé, pevné a zelené. Vyhnite sa listom so žltými alebo hnedými škvrnami. Či ananás nie je prehnitý alebo prezretý môžete otestovať tak, že sa pokúsite potiahnuť jeden zo stredových listov. Ak to pôjde ľahko, tento kus určite nekupujte. Skontrolujte tiež základňu listov, či sa medzi nimi nezahniezdil drobný hmyz. Koža ananásu by mala byť zlatisto hnedá. Ananás by tiež nemal byť mäkký pri stlačení. 

Zakoreňovanie

Zdroj: pinterest.com

Zakoreňovanie

Predtým, ako pôjdete krájať ananás na olovrant, odrežte listy. Môžete to spraviť tak, že ananás chytíte za hornú časť a poriadne listovou korunou zatočíte. Môžete tiež odrezať vrch, ale jeho skrútením odstránite všetky prebytočné ovocné dužiny, ktoré môžu spôsobiť hnilobu. Potom odstráňte niekoľko listov nad rezom. Vezmite korunu listov a postupne odrezávajte plátky odspodu až kým nezbadáte hnedé bodky na reze. Toto sú koreňové púčiky. 

Po zrezaní nechajte „ranu" vyschnúť, aby ste zabránili hnitiu. Akonáhle je rez suchý, dajte svoju ananásovú korunku do vody. Môžete použiť sklenenú nádobu, ktorú naplníte vodou tak, že cca dva centimetre rezu bude namočených. Ananás umiestnite niekam dovnútra, kde bude mať dostatok svetla a každých pár dní vymeňte vodu, aby ste zabránili plesniam. Asi za 2 týždne by sa mali objaviť korene. Keď budú dlhé 5 až 8 centimetrov, môžete váš budúci ananás zasadiť do hliny.

Sadenie

Vezmite kvetináč s priemerom 20 centimetrov. Môžete použiť kaktusovú zmes alebo si vyrobiť vlastnú, ktorá obsahuje piesok a perlit. Ananás vložte dva centimetre hlboko. Pôdu udržiavajte vlhkú, nie však premočenú. Ananás môžete mať vo vnútri alebo vonku, samozrejme, nie v zime. Len sa uistite, že denne sa mu dostane najmenej 6 hodín slnečného žiarenia.

Môže trvať 1-3 mesiace, kým váš ananás dorastie do nových koreňov. Spoznáte to tak, že začne vyháňať nové listy. Takže sa nebojte, ak to spočiatku nevyzerá, že ananás rastie. Rastlinu môžete presadiť do väčšieho kvetináča. Nezabudnite použiť dobre priepustnú zmes a nádobu s dobrým odtokom. Pôvodné listy začnú pomaly odumierať, tie môžete opatrne odstrániť. Po roku znova môžete rastlinu presadiť, aby mala dostatok priestoru pre rast.

Môže trvať pár rokov, kým si dáte váš vlastný vypestovaný ananás. Keď začnete vidieť, ako sa v strede vašej rastliny vytvára akási maličká šiška, bude trvať ešte asi 6 mesiacov, kým dozreje.

Pozri aj: Milovníci rastlín buďte ostražití: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní