Milovníci rastlín buďte ostražití: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!

Milovníci rastlín buďte ostražití: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!
  • 02.01.2024
  • Michaela Kožáková

Izbové rastliny majú v našich domácnostiach niekoľko pozitívnych funkcií. Čistia vzduch, robia náš príbytok atraktívnejším a útulnejším a môžu byť aj jedlé, ako napríklad bylinky. Niektoré z nich sú i liečivé, prinášajú úľavu pri bolestiach, pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch alebo prispievajú ku kráse. Väčšinu izbových rastlín pestujeme však hlavne kvôli ich vzhľadu.

Avšak aj také bežne pestované a užitočné rastliny môžu byť jedovaté. Môžu byť nebezpečné pre deti a domáce zvieratá, ako aj pre staršie osoby so zhoršeným zdravotným stavom. 

Napriek tomu, že by sa mali všetky rastliny uchovávať mimo dosahu tých, ktorí by ich mohli zjesť, ochutnať alebo sa ich dotýkať, nie vždy je možné zabrániť náhodným stretnutiam. Ktoré z izbových rastlín sú toxické? A ktoré nebezpečné rastliny máte u vás doma?

Jedovaté rastliny a nebezpečné krásky

Síce sú mnohé interiérové rastliny krásne, doslova lákajú, aby sa ich kvetov človek dotkol alebo pohladil ich farebné listy, môžu byť však veľmi škodlivé. Akým spôsobom môže nastať otrava izbovou rastlinou?

  • Konzumovanie alebo dotýkanie sa listov
  • Požívanie bobúľ, kvetov alebo koreňov
  • Kontakt pokožky s rastlinnými šťavami, výťažkami, miazgou
  • Pitie vody z pod misky rastliny

Je len veľmi málo kvetinárstiev a záhradníctiev, ktoré poskytujú informácie alebo lepia varovné štítky na črepníky rastlín, ktoré upozorňujú na možnú toxicitu. Radšej sa vždy pri kúpe informujte, či sú jednotlivé rastliny vhodné i pre zraniteľnejších členov vašej domácnosti.

Pozri aj: Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!

Filodendron

Zdroj: pinterest.com

Najčastejšie toxické a jedovaté izbové rastliny v našich domácnostiach:

1. Filodendróny

Filodendróny sú v poslednej dobe veľmi populárne vďaka svojím listom so zaujímavými kresbami. Aj keď je tento exotický prisťahovalec skutočne dokonalým doplnkom každej miestnosti, obsahuje kryštály oxalátu (šťavelanu) vápenatého, ktoré sú toxické pre ľudí a zvieratá. 

Existuje mnoho druhov filodendrónov. Je veľmi dôležité zavesiť a upevniť tie ťahavé mimo dosahu detí alebo domácich miláčikov a udržiavať úponky, listy upravené. Na pohľad nevinné rastliny by ste mali umiestniť na vysoké okenné parapety alebo police, ak sa ich nechcete zbaviť. 

U ľudí má požitie častí filodendronu zvyčajne len mierne vedľajšie účinky, vrátane dermatitídovej reakcie, opuchu úst a tráviaceho traktu. V ojedinelých prípadoch, po požití väčšieho množstva, môže dôjsť k úmrtiu detí. U domácich zvierat rastlina môže vyvolať kŕče, záchvaty, bolesť a opuchy.

Neprehliadni: TOP 7 dôvodov, prečo jesť sezam: Prečo povedať týmto semienkam áno?

Ľalie

Zdroj: pinterest.com

2. Ľalie

Medzi jedovaté domáce kvety môžeme zaradiť aj ľalie. Nádherné kvety na dlhých stonkách sú veľmi okúzľujúce a zaujmú svojimi farbami od bielej, žltej, oranžovej, červenej až po purpurovú. Kvety rastú jednotlivo alebo v strapcovitých súkvetiach. 

Nie všetky ľalie alebo rastliny, ktoré majú v názve ľalia, sú toxické. Niektoré z nich sú jedovatejšie pre zvieratá, najmä pre mačky, ako pre ľudí. Ak si nie ste istí, aký typ ľalie máte, umiestnite ju vysoko na policu alebo radšej niekam von. 

Medzi tie nebezpečné druhy patrí ľalia calla lily, ľalia dlhokvetá, lilium stargazer či ľalia tigria. U ľudí môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, zvracanie, bolesti hlavy, rozmazané videnie a podráždenie pokožky a u zvierat medzi príznaky patrí zvracanie, letargia a nechutenstvo. Môže dôjsť i k zlyhaniu obličiek a pečene.

3. Kaládium

Kaládium alebo užovník je ďalšou juhoamerickou kráskou, ktorá sa pomerne rýchlo udomácnila v našich príbytkoch. Medzi tie najznámejšie druhy patrí napríklad tzv. slonie ucho alebo anjelské krídla. Tieto unikáty dostanú aj tých najväčších odporcov rastlín a pestovania svojimi maľovanými listami. Pozor, všetky druhy kaládia sú jedovaté. 

Medzi príznaky po požití tejto rastliny patrí bolestivé pálenie a opuch úst, jazyka, pier a hrdla, ťažkosti s dýchaním, rozprávaním a prehĺtaním a upchatie dýchacích ciest, ktoré môže viesť k smrti. U psov a mačiek sa vyskytuje nevoľnosť, zvracanie, potácanie sa, slintanie a ťažkosti s dýchaním.

Odporúčame: Prečo mať doma manganistan draselný? Tu je 9 tipov na jeho použitie!

Svokrin jazyk

Zdroj: pinterest.com

4. Svokrine jazyky

Svokrine jazyky alebo hadia rastlina, ktorá má kožovité listy podobné mečom, patrí medzi tie najobľúbenejšie izbové rastliny. Mnohí z nás ju poznajú ako „socialistickú" rastlinu, ktorá dominovala dlhým chodbám základných škôl. Elegantná kráska je vkusným doplnkom nielen domácnosti, ale i kancelárie či hotelových priestorov. Listy môžu byť melírované alebo pestro zelené s odtieňmi bielej, žltej a striebornej farby. 

Úroveň toxicity tejto rastliny je nízka a vyvoláva krátkodobé príznaky ako sú bolesť v ústach, slinenie a nevoľnosť. V ojedinelých prípadoch môže vyvolať dermatologickú reakciu. U domácich zvierat môže spôsobiť nadmerné slinenie, bolesť, nevoľnosť, zvracanie a hnačky.

Odporúčame: Spielberg, Aniston či Ali: Aká choroba spája známe celebrity?

Rastliny

Zdroj: pinterest.com

5. Difenbachia

Difenbachia je krásna, no aj stredne až veľmi jedovatá rastlina. Je toxická pre zvieratá aj ľudí, a to najmä malé deti. Najviac jedovatou časťou sú stonky a listy, a to kvôli obsahu šťavelanu vápenatého vo vysokých množstvách. Dávajte pozor aj na to, aby sa vaše sliznice a oči nedostali napríklad do kontaktu so šťavou, ktorá vyteká pri odrezaní časti rastliny.

Otrava difenbachiou môže spôsobiť podráždenie očí, slizníc a pokožku, silnejšie slinenie, zápal spojoviek, dokonca aj vo vážnych prípadoch sťažené dýchanie. Požitie rastliny môže spôsobovať podráždenie tráviaceho traktu a vyvolať zápal.

Ďalšie toxické jedovaté rastliny v našich domovoch

Prekvapivo aj vianočná ruža je tiež mierne toxická. Dracena, resp. jej listy môžu u psov a mačiek spôsobovať zvracanie a hnačky. Medzi ďalšie toxické rastliny patrí:

  • alokácia zebrina,
  • brečtan popínavý,
  • zamiokulkas,
  • potosovec zlatý,
  • begónia maculata,
  • lopatkovec,
  • krotónovec,
  • kalanchoe,
  • antúria,
  • scindapsus,
  • cyklamén,
  • amarylis,
  • klívia,
  • oleander.

Článok aktualizovaný 2.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní