Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!

Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!

O význame antioxidantov počúvame z každej strany. Naše telo ich však bezpodmienečne potrebuje, takže by sme o nich mali rozhodne čo-to vedieť. Sú najmä hlavným pomocníkom v boji proti škodlivým voľným radikálom. Antioxidanty chránia bunky tela pred poškodením aj predčasným starnutím. 

Medzi látky s antioxidačným pôsobením radíme napríklad vitamín C, selén, karotenoidy aj flavonoidy. Okrem mnohých ďalších medzi ne patrí aj takzvaný katechín. Už ste o ňom počuli? Viete, aké má katechín účinky, alebo kde ho hľadať? Všetko dôležité vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Čo je katechín?

Katechín je rastlinný sekundárny metabolit, čiže produkt látkovej premeny rastlín. Ide v podstate o skupinu látok, ktoré radíme medi flavonoidy. Z chemického hľadiska ide konkrétne o deriváty flavan-3-olu. 

Medzi najvýznamnejšie katechíny radíme:

  • katechín,

  • epikatechín, 
  • galokatechín a
  • epigalokatechín. 

Za farmakologicky najúčinnejší katechín je považovaný EGCG (epigalokatechín galát), ktorý sa vo veľkom množstve ukrýva v zelenom čaji. Vo všeobecnosti sa katechíny prirodzene vyskytujú v rastlinách a potravinách rastlinného pôvodu. Predstavujú veľmi silné antioxidanty. 

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť sezam: Prečo povedať týmto semienkam áno?

účinky katechínov

Zdroj: Shutterstock®

Katechíny ako antioxidanty – aké sú ich účinky katechínov na zdravie?

Aký je vplyv katechínov na ľudský organizmus? Ako sme spomenuli už vyššie, katechíny patria aj medzi antioxidanty. Mnohé z týchto látok majú skutočne silné antioxidačné účinky. Antioxidanty predstavujú ochranu pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Katechíny neutralizujú voľné radikály, ktoré môžu prispievať k rozvoju mnohých civilizačných ochorení, vrátane srdcovo-cievnych či nádorových chorôb.

Látky s antioxidačnými účinkami naopak napomáhajú udržiavať srdce aj cievy zdravé, fungujú aj ako ochrana pred rakovinou a spomaľujú starnutie organizmu. Priaznivý vplyv majú aj na pokožku. Spomaľujú starnutie buniek kože a podporujú ochranu a regeneráciu pokožky.

Ďalšie účinky katechínov

Okrem toho majú látky zo skupiny katechínov antibakteriálne a antibiotické vlastnosti. Taktiež sú katechíny protizápalové. Priaznivo vplývajú aj na hladinu cholesterolu v krvi. Zdroje katechínov sa oplatí pridať do jedálnička v prípade problémov s vysokými hladinami škodlivého LDL cholesterolu.

Bránia jeho ukladaniu na stenách ciev, čím prispievajú k prevencii aterosklerózy. Na kardiovaskulárny systém blahodarne pôsobí napríklad epikatechín, ktorý chráni cievy a znižuje vysoký krvný tlak. Katechíny však majú vplyv aj na štiepenie tukov, pričom môžu priaznivo vplývať na chudnutie, respektíve môžu pomáhať bojovať s nadváhou. 

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

zelený čaj

Zdroj: Shutterstock®

Spôsoby konzumácie katechínov

Katechíny vôbec nie je náročné v prírode nájsť. Veľmi často sa vyskytujú v rozličných semenách aj šupkách ovocia, a to najmä v plodoch, ktoré ešte nie sú dostatočne zrelé. Bežne sa ukrývajú v ovocí aj zelenine.

Zdrojom katechínov je napríklad i kakao, respektíve kakaové bôby, v ktorých nájdeme mnoho ďalších flavonoidov a látok s antioxidačným pôsobením. Katechíny ďalej nájdeme aj v červenom víne a tmavých odrodách hrozna, čo sú tiež známe zdroje resveratrolu, opäť silného antioxidantu. Tiež ich nájdeme napríklad v bobuliach acai.

Katechíny a zelený čaj

Medzi najvýznamnejšie zdroje katechínov však dozaista patria čajové lístky, respektíve čajovník čínsky, latinsky Camellia sinensis. Vo vysokých dávkach ich nájdeme hlavne v listoch zeleného čaju, v menšom množstve však aj v čiernom čaji.

Práve katechíny v zelenom čaji prispievajú k jeho charakteristickej chuti, ktorá je skôr trpká a horkastá. Vďaka nim má však tento nápoj i mnoho svojich jedinečných účinkov.

Blahodarné účinky zeleného čaju:

  • vďaka mnohým zložkám pôsobí zelený čaj ako antioxidant,
  • zelený čaj je známy svojím detoxikačným pôsobením,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a cievy, bráni ich upchávaniu,
  • vďaka kofeínu a ďalším zložkám podporuje bdelosť a koncentráciu, zlepšuje funkciu mozgu,
  • pri pravidelnom pití prispieva k prevencii srdcovo-cievnych chorôb,
  • zelený čaj prirodzene podporuje zdravie ústnej dutiny,
  • pôsobí protizápalovo a podporuje dlhovekosť,
  • je skvelou voľbou pri chudnutí.

TIP: Skúste aj kvalitný zelený čaj matcha, ktorý má rovnako množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Tento japonský zelený čaj dokáže na naše telo priaznivo pôsobiť v oveľa väčšej miere ako bežný zelený čaj. Dôvodom je práve fakt, že pri matcha čaji nevyhadzujeme cenné lístky čajovníka čínskeho, ale ich vypijeme. Tento čaj sa nelúhuje, ale drvené lístky na prášok sa zarábajú s vodou. Už ste ho niekedy ochutnali?

Článok aktualizovaný 21.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní