Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!

Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!

    • Zdieľaj:
  • 42
  • 0

Fašírky sa ani zďaleka nedajú pripraviť len z mäsa. Skvelou voľbou sú aj zeleninové fašírky, ktoré sa dajú pripraviť z brokolice, karfiolu, mrkvy, tekvice a mnohých iných druhov zeleniny. Sú v jedálničku vítané u vegetariánov, ale aj u osôb, ktoré chcú znížiť spotrebu mäsa, či jedincov, ktorí sa práve snažia zhodiť prebytočné kilá. Zeleninové fašírky sú spravidla nízkokalorické a veľmi zdravé, no ak chcete fašírky plné bielkovín, podobne ako je to v prípade klasických mäsových, rozhodne vyskúšajte fašírky zo strukovín, napríklad aj červenej šošovice.

Je mnoho dôvodov, prečo zaradiť do jedálnička práve tento druh strukoviny. Červená šošovica je v prvom rade veľmi ľahko stráviteľná a spravidla človeku nespôsobuje problémy s plynatosťou, ako to neraz pri strukovinách býva. Zároveň patrí medzi veľmi dobré zdroje rastlinných bielkovín. Obsahuje však aj veľa železa, taktiež vitamíny skupiny B, zinok či draslík aj vlákninu. Červená šošovica má vďaka svojmu bohatému zloženiu priaznivý vplyv na srdce, kvalitu kože i vlasov či činnosť nervového systému. Práca s červenou šošovicou je v kuchyni navyše skutočne ľahká. Túto šošovicu netreba vopred namáčať a pri varení rýchlo zmäkne. Dajú sa z nej pripraviť rozličné chutné pokrmy, vrátane polievok, karí a iných omáčok aj spomínaných fašírok. A fašírky z červenej šošovice sú niečo, čo rozhodne chcete vyskúšať! Ako na ne?

Odporúčame: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!

červená šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 100 g červenej šošovice
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 vajce
  • 5 PL ovsených vločiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • soľ a korenie
  • olivový olej
strukovinové fašírky

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si vo vode uvaríme červenú šošovicu domäkka. Zvyčajne to trvá okolo 10 až 15 minút. 
  • Následne mäkkú šošovicu scedíme cez sitko a počkáme, kým voda dostatočne odtečie. Potom ju v miske vidličkou roztlačíme a pridáme postrúhané mrkvy. 
  • Zmes premiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce a dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate alebo inej obľúbenej bylinky. 
  • Na záver pridáme aj pomleté ovsené vločky a dôkladne vymiešame. 
  • Zo zmesi vytvarujeme fašírky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a zľahka ich potrieme olivovým olejom. 
  • Pečieme pri teplote 170 °C asi 20 až 30 minút. Približne v polovici pečenia fašírky obrátime na druhú stranu. Prípadne je možné fašírky tiež opiecť na panvici s trochou olivového oleja.
  • Hotové fašírky podávame s prílohou podľa vlastnej chuti (napr. pečené zemiaky, pyré, zeleninový šalát a podobne) . Dobrú chuť!

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!


    • Zdieľaj:
  • 42
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!
KRÁSA

Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

  • 64
  • 0
  • 11.04.2021
Rýchla cesta, ako na biele zuby a krásny úsmev
KRÁSA

Rýchla cesta, ako na biele zuby a krásny úsmev

  • 3
  • 0
  • 28.01.2021
3 tipy, ako si vybrať ideálne dámske oblečenie na jar
KRÁSA

3 tipy, ako si vybrať ideálne dámske oblečenie na jar

  • 53
  • 0
  • 07.03.2021