Vynikajúci recept z červenej šošovice: Skús zdravý indický dhal!

Vynikajúci recept z červenej šošovice: Skús zdravý indický dhal!

Milujete šošovicu, no je pre vás otravné ju vopred namáčať, aby zmäkla a uvarila sa tak rýchlejšie? Vymeňte ju za jej červenú sestru, ktorú máte na stole doslova za niekoľko minút a to v podobe vynikajúcej prílohy, omáčky či polievky a iného druhu jedla!

Navyše pre vás máme jeden vynikajúci recept z červenej šošovice, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť, expresnosť v príprave a najmä pre jeho pôvod, ktorý sa nachádza až v ďalekej Indii. A ak si myslíte, že na indický dhal teraz pred Vianocami nie je priestor ani čas, mýlite sa. Veď každému dobre padne zmena chuti a ľahšia večera.

Vyskúšaj aj: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu! ​

indické recepty

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

Ingrediencie

Aj keď sa možno podľa názvu môže indický dhal zdať pomerne náročný na prípravu, nenechajte sa oklamať. Väčšinu ingrediencií máte bežne doma a ak nie, v dnešnom svete nekonečných možností ich zoženiete v celkom obyčajných potravinách.

  • 250 g červenej lúpanej šošovice
  • 250 g kokosového mlieka z konzervy
  • 1/2 - 1 liter vody
  • šťava z limetky
  • čerstvý koriander

Koreniny na dochutenie:

  • 2 lyžice kari pasty
  • 2 lyžičky kari korenia v prášku
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • mleté čili podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čierne mleté korenie podľa chuti

Príloha:

  • Jasmínová, hnedá, divoká alebo basmati ryža
vegetariánske recepty

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Postup prípravy

  1. Pol litra vody priveďte do varu. Až vtedy pridajte umytú červenú šošovicu, aby sa nestalo, že sa vám rozvarí. Varte ju presne 10 minút bez pokrievky. Rozdiel medzi červenou a klasickou hnedou šošovicou je najmä v rýchlosti jej prípravy, ktorá je naozaj expresná a ľahko sa stane, že sa vám rozvarí a vznikne vám z nej kaša. Ak sa voda odparí príliš rýchlo, šošovicu ešte podlejte, aby sa vám nepripálila.
  2. Z hrnca by sa vám do 10 minút mala vypariť takmer všetka voda. V prípade, že nie, šošovicu sceďte.
  3. Vráťte na oheň a pridajte kokosové mlieko, ktoré predtým premiešajte. Nasleduje pridanie všetkých korenín. Začnite soľou a korením podľa vlastnej chuti, pridajte kari pastu aj s korením - táto korenina je základom indického dhalu. V prípade, že sa vám zdá šošovica nedostatočne “kari”, pokojne koreniny pridajte. Nasleduje troška kurkumy, kajenského korenia a čili, nezabudnite ani na šťavu z jednej limetky.
  4. Zmes ochutnajte a prípadne dochuťte podľa vlastného gusta. Potom oheň vypnite a do šošovice zamiešajte nasekaný koriander. Pozor, ide o veľmi aromatickú bylinu, tak spočiatku ním šetrite a pridávajte postupne. Mali by vám stačiť tri stonky. Koriander môžete, v prípade núdze, nahradiť aj čerstvou petržlenovou vňaťkou alebo zelenou stonkou jarnej cibuľky.
  5. Ryžu podľa vlastnej chuti uvarte podľa návodu na obale a podávajte pod indickým dhalom.

Želáme vám dobrú chuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alena Kmecová 16.02.20 20:15

AK
karma
-1.00

Dik za recept, aj ja si ju pripravujem s volským okom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní