Milujete šošovicu, no je pre vás otravné ju vopred namáčať, aby zmäkla a uvarila sa tak rýchlejšie? Vymeňte ju za jej červenú sestru, ktorú máte na stole doslova za niekoľko minút a to v podobe vynikajúcej prílohy, omáčky či polievky a iného druhu jedla!
Navyše pre vás máme jeden vynikajúci recept z červenej šošovice, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť, expresnosť v príprave a najmä pre jeho pôvod, ktorý sa nachádza až v ďalekej Indii. A ak si myslíte, že na indický dhal teraz pred Vianocami nie je priestor ani čas, mýlite sa. Veď každému dobre padne zmena chuti a ľahšia večera.
Vyskúšaj aj: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu!
Ingrediencie
Aj keď sa možno podľa názvu môže indický dhal zdať pomerne náročný na prípravu, nenechajte sa oklamať. Väčšinu ingrediencií máte bežne doma a ak nie, v dnešnom svete nekonečných možností ich zoženiete v celkom obyčajných potravinách.
- 250 g červenej lúpanej šošovice
- 250 g kokosového mlieka z konzervy
- 1/2 - 1 liter vody
- šťava z limetky
- čerstvý koriander
Koreniny na dochutenie:
- 2 lyžice kari pasty
- 2 lyžičky kari korenia v prášku
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- mleté čili podľa chuti
- soľ podľa chuti
- čierne mleté korenie podľa chuti
Príloha:
- Jasmínová, hnedá, divoká alebo basmati ryža
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy
- Pol litra vody priveďte do varu. Až vtedy pridajte umytú červenú šošovicu, aby sa nestalo, že sa vám rozvarí. Varte ju presne 10 minút bez pokrievky. Rozdiel medzi červenou a klasickou hnedou šošovicou je najmä v rýchlosti jej prípravy, ktorá je naozaj expresná a ľahko sa stane, že sa vám rozvarí a vznikne vám z nej kaša. Ak sa voda odparí príliš rýchlo, šošovicu ešte podlejte, aby sa vám nepripálila.
- Z hrnca by sa vám do 10 minút mala vypariť takmer všetka voda. V prípade, že nie, šošovicu sceďte.
- Vráťte na oheň a pridajte kokosové mlieko, ktoré predtým premiešajte. Nasleduje pridanie všetkých korenín. Začnite soľou a korením podľa vlastnej chuti, pridajte kari pastu aj s korením - táto korenina je základom indického dhalu. V prípade, že sa vám zdá šošovica nedostatočne “kari”, pokojne koreniny pridajte. Nasleduje troška kurkumy, kajenského korenia a čili, nezabudnite ani na šťavu z jednej limetky.
- Zmes ochutnajte a prípadne dochuťte podľa vlastného gusta. Potom oheň vypnite a do šošovice zamiešajte nasekaný koriander. Pozor, ide o veľmi aromatickú bylinu, tak spočiatku ním šetrite a pridávajte postupne. Mali by vám stačiť tri stonky. Koriander môžete, v prípade núdze, nahradiť aj čerstvou petržlenovou vňaťkou alebo zelenou stonkou jarnej cibuľky.
- Ryžu podľa vlastnej chuti uvarte podľa návodu na obale a podávajte pod indickým dhalom.
Želáme vám dobrú chuť.
Bude ťa zaujímať: Chudnutie a alkohol: Zlá alebo neškodná kombinácia? Zisti pravdu!