Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

Mäso je súčasťou jedálnička nemalého percenta populácie. Samozrejme, niektorí ho konzumujú vo väčšej miere, čo nie je odborníkmi a lekármi považované za najvhodnejšie z hľadiska nášho zdravia, iní ho majú na tanieri v obmedzenej miere, napríklad len raz týždenne.

Vieme však, že mäso patrí k potravinám, pri ktorých hrozí veľmi rýchle pokazenie, čo sa následne spája aj so zdravotnými rizikami. Asi nikto z nás nechce čeliť nebezpečným baktériám v zle uskladnenom alebo pokazenom mäse. Práve mrazenie je preto jeden z najlepších spôsobov, ako dlhodobo skladovať mäso bezpečne.

V chladničke totiž vydrží nanajvýš pár dní a je potrebné ho čo najskôr spotrebovať. Konzumenti mäsa majú neraz rôzne druhy mäsa uskladnené práve mrazničke. Tu ale prichádza otázka – ako správne rozmraziť mäso? Nesprávne rozmrazené mäso prináša zdravotné riziká kvôli obsahu patogénnych mikroorganizmov, no zároveň hrozí aj pokles kvality.

Čo urobíte, ak potrebujete mäso rýchlo rozmraziť? Ako rýchlo rozmraziť mäso bezpečným spôsobom? Je vôbec rýchle rozmrazovanie vhodné? Ako rozmraziť mäso bez straty jeho vlastností? Ak hľadáte správny spôsob rozmrazovania mäsa, čítajte ďalej!

Prehľad metód rozmrazenia mäsa

Mäso je možné rozmrazovať skutočne rôznorodými spôsobmi. Niektoré metódy umožňujú rýchle rozmrazenie mäsa, na iné je potrebný dlhší čas, kým bude mäso pripravené na použitie. Vo všeobecnosti sa však odporúča rozmrazovať mäso skôr pomalšie .

Pri rozmrazovaní mäsa dochádza k uvoľňovaniu štiav a platí, že čím pomalšie sa mäso rozmrazuje, tým menej šťavy stratí, vďaka čomu si zachováva šťavnatosť, štruktúru, arómu aj chuť. Avšak, nie je na druhú stranu ideálne, aby mäso v uvoľnených šťavách ležalo veľmi dlhý čas, pretože v nich môže dochádzať k rýchlejšiemu množeniu baktérií.

Pomalšie rozmrazovanie má oproti rýchlemu nasledujúce benefity:

  • vyššia bezpečnosť pri konzumácii,

  • rovnomernejšie rozmrazenie,
  • menšie straty štiav,
  • vyššia kvalita mäsa,
  • lepšia textúra mäsa.

Mäso v domácnosti bežne rozmrazujeme nasledujúcimi metódami – rozmrazovanie v chladničke, rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre, rozmrazovanie vo vodnom kúpeli, rozmrazovanie na vzduchu pri izbovej teplote. Ktorý spôsob je teda najideálnejší?

Odporúčame: Ako prať mikrovláknové utierky a handričky? Robte to správne, inak hrozí ich znehodnotenie

• ​Rozmrazovanie mäsa v chladničke

Ako sme spomenuli vyššie, lepšou voľbou je vždy pomalšie rozmrazovanie. Mnohí považujú preto rozmrazovanie v chladničke za najbezpečnejší spôsob rozmrazenia mäsa. Je to však skutočne najlepšia voľba? Rozmrazovanie mäsa v chladničke je v prvom rade veľmi zdĺhavé, ideálne je umiestniť mäso do chladničky deň vopred, napr. na celú noc.

Avšak, v prípade veľkých kusov mäsa nemusí ani celonočné rozmrazovanie v chladničke stačiť. Problémom pri rozmrazovaní mäsa v chladničke je, že teplota mäsa a uvoľnených štiav postupne stúpa nad 4 °C, vďaka čomu sa následne môžu množiť baktérie. Problémom je aj to, že mäso celú noc leží v uvoľnených šťavách.

Ako rozmraziť mäso v chladničke čo najlepšie a najbezpečnejšie? Mäso vybaľte z obalu a položte na nejakú podložku s otvormi, napríklad na malý rošt a vložte ho do hlbokého taniera alebo misky. Vďaka tomu nebude mäso naložené v uvoľnených šťavách. Nádobu ešte prikryte a môžete uložiť v chladničke. Po vybratí z chladničky nezabúdajte na dôkladnú tepelnú úpravu mäsa.

• ​Rozmrazovanie mäsa v mikrovlnke

Naopak k najrýchlejším metódam zabezpečujúcim rozmrazenie mäsa je rozmrazovanie v mikrovlnke. Mikrovlnná rúra, ak má danú funkciu, umožňuje naozaj rýchle rozmrazenie a skoro okamžitú možnosť ďalšieho spracovania mäsa.

Ako rozmraziť mäso v mikrovlnnej rúre? Na mikrovlnke nastavte funkciu rozmrazovania a umiestnite do nej tanier s mäsom. Dajte na 6 až 8 minút zohrievať (pri výkone 180 až 240 wattov). Potom mäso skontrolujte. Pri väčších kusoch bude potrebné postup zopakovať aj niekoľkokrát, vždy môžete mäso aj obrátiť na druhú stranu. Počas procesu vždy vylievajte uvoľnenú šťavu z mäsa.

Avšak, rozmrazovanie mäsa v mikrovlnke je považované za menej vhodnú metódu, ktorú by sme mali voliť len ojedinele v prípade núdze (ak napr. potrebujete rýchlo rozmraziť kuracie mäso). Rozmrazovanie mäsa v mikrovlnke sa spája s negatívami, ako je nerovnomerné rozmrazenie, množenie baktérií, značná strata štiav a zmena štruktúry a chuti mäsa.

• ​Rozmrazovanie v studenej vode

Za najlepšiu metódu rozmrazovania mäsa s ohľadom na bezpečnosť pri konzumácii aj uchovanie kvality mäsa sa v súčasnosti považuje rozmrazovanie vo vodnom kúpeli so studenou vodou. Táto metóda rozmrazovania je nielen bezpečná a šetrná, ale vlastne aj celkom rýchla, avšak nie tak rýchla ako rozmrazovanie v mikrovlnke, ktoré nie je tak vhodné.

Odporúča sa rozmrazovať mäso vo vrecku (napr. vo vrecku na mrazenie mäsa s uzáverom) alebo potravinárskej fólii. Následne stačí vložiť mäso v obale do misky so studenou vodou. Vodu následne treba každých 20 až 30 minút meniť. Polkilový kus mäsa takýmto postupom rozmrazíte do 1 hodiny, ak bude nakrájané na menšie kúsky, tak aj skôr. Rozmrazenie dvojkilogramového mäsa môže trvať asi 2 až 3 hodiny.

Tento spôsob môžete použiť aj na rýchle rozmrazenie mletého mäsa, rovnako ho stačí umiestniť do obalu a ponoriť do studenej vody. Rozmrazovanie v studenej vode je pomerne rýchle a hlavne bezpečné, nehrozí rýchle množenie baktérií ani významný pokles kvality suroviny.

• ​Rozmrazovanie v horúcej vode

Pri rozmrazovaní mäsa vo vodnom kúpeli je ešte možné miesto studenej vody zvoliť teplú až horúcu. Mohlo by sa zdať, že vďaka tomu rozmrazíme mäso rýchlejšie. Je to však skutočne vhodné? Nie, tento postup sa rozhodne neodporúča!

Pri použití teplej alebo dokonca horúcej vody na rozmrazovanie hrozí rýchly rast a množenie patogénnych baktérií, čiže je ohrozená bezpečnosť pri konzumácii. Navyše, mäso sa môže na povrchu spariť a zmäknúť, pričom vo vnútri bude stále zamrznuté. Takýto spôsob rozmrazovania má výrazne negatívny vplyv na kvalitu mäsa.

Odporúčame: ​Lahodná nátierka z údenej makrely na 5 spôsobov – perfektná na raňajky, olovrant aj ľahkú večeru

• ​Rozmrazovanie na kuchynskej linke

A spomenúť ešte môžeme posledný využívaný spôsob rozmrazovania mäsa, ktorý sa v minulosti často preferoval. Vytiahnuť mäso z mrazničky a nechať ho len tak na kuchynskej linke v miske alebo hlbokom tanieri síce zabezpečí pomalšie rozmrazovanie, no neodporúča sa to robiť z dôvodu vysokého rizika rastu baktérií.

Pri izbovej teplote je riziko množenia baktérií, ako sú salmonela alebo E. coli, skutočne vysoké, navyše hrozí kontaminácia kuchynskej linky a prenos patogénov na blízke povrchy, prípadne aj okolité potraviny. Navyše, vystavovanie mäsa izbovej teplote veľmi dlhú dobu má rovnako negatívny vplav na jeho textúru a chuť.

Dá sa rozmrazené mäso zmraziť znova?

V súvislosti s rozmrazovaním mäsa mávajú mnohí z nás ešte jednu zásadnú otázku – je v poriadku rozmrazené mäso opäť zamraziť? Nuž, ak to spravíme, asi nám v tom nikto nezabráni, ale pravdou je, že rozmrazené mäso sa vo všeobecnosti neodporúča vracať do mrazničky. Takýto postup môže byť nebezpečný z hľadiska množenia patogénov, no opäť hrozí aj pokles kvality, tiež sa zníži trvanlivosť.

Avšak, v prípade, ak ste mäso umiestnili do chladničky, teda ste ho niekoľko hodín rozmrazovali v chladničke a nie pri izbovej teplote, nemalo by byť vrátenie mäsa do mrazničky tak zásadným problémom. Mäso rozmrazené pri izbovej teplote, či už vo vode, alebo ten tak na vzduchu, do mrazničky radšej nevracajte. 

- Anketa

AKO NAJČASTEJŠIE ROZMRAZUJETE MÄSO?

Odpovedalo 23 ľudí  

v chladničke
22%
v mikrovlnke
13%
v studenej vode
26%
v teplej vode
13%
na vzduchu pri izbovej teplote
22%
striedam viacero metód podľa potreby
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní